AlbumsRecensies

Hayley Williams – Petals For Armor II (★★★★): Een bloementuin vol klanken

Normaal gezien zou Hayley Williams Petals For Armor II enkele weken geleden al uitbrengen, maar ook dit kleine album liet op zich wachten door het coronavirus. Op de dag dat de nieuwe ep zou uitkomen, kregen we wel een eerste nummer van de ep te horen. De week erop nog een nummer en die traditie werd verder gezet. Deze week kwam het vijfde en laatste nummer uit van deel twee en dus is de sequel op Petals For Armor I compleet. De voorganger was de eerste verzameling aan nummers die de frontvrouw van rockband Paramore op haar eentje uitbracht. Hayley Williams had even tijd nodig voor zichzelf en ook na het beluisteren van Petals For Armor II genieten ook wij van die tijd.

“Dead Horse” is het enige nummer dat we nog niet eerder te horen kregen en opent meteen de nieuwe ep. Waarom Williams dit catchy nummer zolang geheim gehouden heeft, weten we niet, maar nu is de verrassing des te groter. De vrolijke meezinger (met dezelfde energie als “Over Yet“) gaat over het huwelijk waar ze tien jaar deel van uitmaakte en energie bleef insteken ondanks dat de relatie als doodgebloed was. ‘I beat it like a dead horse, I beat like a drum’ is een lijn die snel blijft hangen en zowel een mooi gezegde als muzikale verwijzing bevat. Iets slaan als een dood paard, het is niet de enigste bloederige tekst op Petals For Armor II. Zo kregen we op “My Friend” te horen dat de vriendschap ook wordt verder gezet als het bloed droog is. Wat dat ook mag betekenen. Tijdens de repetitieve outro zong Hayley Williams dat zij en haar vriend(in) samen voor altijd veilig zijn. Ondanks de originele tekst over een vriendschap en de verandering van energie in dit lied is dit het enige nummer dat ons niet helemaal weet te overtuigen.

Op Petals For Armor II is er iets meer plaats voor rustige nummers dan op zijn voorganger. “Why We Ever” is het meest ingetogen nummer dat we al te horen kregen van Williams. De eerste lijn van het nummer toont zowel tekstueel als melodieus gelijkenissen met “Sudden Desire” van de vorige ep, maar het schoonste aan het lied blijft toch de brug en outro waarin de zangeres begint te dromen. Het is als luisteraar moeilijk om niet mee te dromen met de opnieuw repetitieve tekst. Hayley Williams herhaalt vaak cruciale lijnen om het belang hiervan aan te tonen. Tijdens “Roses/Lotus/Violet/Iris” krijgen we naam van de eerst vermelde bloem heel vaak te horen, al dan niet met Boygenius die backingvocals voorzien.

Op Petals For Armor II toont Hayley Williams opnieuw een breed spectrum aan nummers en mogelijks nog breder dan op de voorganger. De schoonheid en intimiteit van “Why We Ever” staat in schril contrast met de energie en hardheid van “Over Yet”. Williams toont op de ep zowel een zachte als hardere kant en dat terwijl ze speelt met de regels van de muziek. Het is inmiddels duidelijk dat de zangeres maar al te graag onverwacht uit de hoek komt en verrassingen als deze weten ons zeker en vast te smaken. De tuincentra zijn pas enkele dagen terug open, maar Williams was al weken bezig met het aanleggen van een bloementuin die niet alleen bestaat uit rozen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1203 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Hayley Williams – FLOWERS for VASES / descansos (★★): Weinig memorabele descanso

Hayley Williams bracht vorig jaar met Petals For Armor haar eerste soloalbum uit. Sinds 2005 was de Amerikaanse al bekend als zangeres en toetseniste…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2020

In 2020 kwamen er meer singles uit dan ooit tevoren, en dat is vooral te danken aan de crisis die dit jaar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hayley Williams - "Find Me Here"

De pauze die Hayley Williams nam van Paramore was bedoeld voor rust, maar toch dook ze weer de studio in. Dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.