AlbumsRecensies

Lauren Auder – two caves in (★★★½): Smijt het in de blender

Hoewel Frankrijk niet ver van onze deur verwijderd is, kennen de meesten onder ons niet heel veel muziek die afkomstig is van ons buurland. Christine & The Queens is één van de weinige bekende hedendaagse Franse muziekacts. Twee jaar terug stond de vrouw in Vorst Nationaal en toen nam ze Lauren Auder mee als support act. De Franse singer-songwriter maakt deel uit het label True Panther Sounds. Zij staan ook in voor onder meer King Krule en slowthai, die onlangs samenwerkte met Gorillaz, maar ook al regelmatig met Lauren Auder samenwerkte. In 2018 bracht de zanger een eerst ep uit, ondertussen is de Fransman ouder en wijzer geworden en dat is te horen op de tweede ep.

Het eerste nummer opent meteen met sfeervolle en uptempo strijkers waar na verloop van tijd ook de warme stem van Lauren Auder bijkomt. Een vrij groot verschil tussen Who Carry’s You uit 2018 en het nieuwe two caves in is dat deze verzameling nummers warmer klinken. De artiest maakt nu ook meer gebruik van elektronische invloeden waardoor er een mooi contrast ontstaat met de vele violen en subtiele piano, maar dan komt er een plotse wending. Alleen Auder en de piano zijn nog te horen totdat de storm aan strijkers ons opnieuw verrast. Al na het eerste nummer is het duidelijk dat er verschillende genres worden gecombineerd en de muziek niet voorspel is.

Niet alle nummers halen datzelfde tempo. Bij bijvoorbeeld “meek” gaan we veel meer details en kleine subtiele schoonheden opmerken in de gelaagde muziek. Met momenten vragen we ons af of al die geluidjes en details op den duur wel nog een meerwaarde hebben. Zou minder hier meer zijn? Op “laurel” lijkt de eigenaardige stem van Auder bijna te verdrinken in het geluid van de blazers die steeds luider en luider gaan klinken, maar op hetzelfde moment ook ingetogen blijven overkomen. Minstens zo bijzonder als de muziek, is de grootse stem van Auder en ook daar speelt hij met contrasten. Zo zingt de zanger het ene moment wat braver en dan weer wat agressiever. Wanneer er vanuit die boze emotie wordt gezongen, beginnen de Engelse teksten wat op Frans te lijken. Op die manier ontstaat er een nieuwe illusie in deze ietwat magische muziek.

Who Carry’s You was een mooie eerste ep, maar we zijn blij dat Auder gegroeid is. De zanger klinkt warmer en lijkt helemaal op te gaan in de muziek. Soms misschien net iets te veel. Het is wel duidelijk dat het hier niet alleen om tekst gaat, maar ook veel over de muziek en de vele details erin. Dat wordt nog eens duidelijk gemaakt met een instrumentaal nummer dat zich liet inspireren door een sirene als afsluiter. Auder creëert een sound waarin je makkelijk verdwijnt. De artiest speelt met contrast, genres en gevoel alsof het niets is. Lauren heeft allerlei instrumenten en genres gepakt en in een blender gesmeten. Het resultaat is deze warme en verrassende ep.

Op 17 maart staat Lauren Auder in de Rotonde in de Botanique. Tickets zijn reeds te koop.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1203 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Lauren Auder - "hawthorne81" & "atoms"

Lauren Auder bracht recentelijk voor het eerst in een tijdje met “we2assume2many2roles” een nieuwe single uit. De intussen ruim twee jaar oude…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lauren Auder - "we2assume2many2roles"

De Frans-Britse zangeres Lauren Auder kende haar eerste stappen op SoundCloud en stond bekend voor haar inventieve beats en intrigerende raps. Muzikaal…
AlbumsRecensies

Lauren Auder – 5 Songs For The Dysphoric (★★★★): Voller, grootser, beter

In 2018 bracht Lauren Auder met Who Carry’s You een eerste ep uit. Drie jaar later is er heel wat veranderd, zowel in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.