LiveRecensies

Equal Idiots @ Ancienne Belgique (AB): Energierijk publiek zorgt voor groot feest

© CPU – Cédric Depraetere

Gisteren stelden Equal Idiots hun tweede album Adolescence Blues Community voor in de Ancienne Belgique met een heerlijk energierijk optreden. Maar wie zijn Equal Idiots eigenlijk? De Nieuwe Lichting, ros, garagerock, “Put My Head in the Ground” en Studio Brussel zouden normaal gezien genoeg introductie moeten geven. Na het winnen van de eerstgenoemde wedstrijd in 2016 ging het allemaal heel snel voor de bekende rosharige Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs. Ze lanceerden hun band dan ook in een sneltempo naar de top van de Belgische garagerock. Dit komt mede door hun hit “Put My Head in the Ground” die op debuutalbum Eagle Castle BBQ stond. Ondertussen wordt Thibault Christiaensen geprofileerd als een echte bv, onder meer door zijn passage in De Slimste Mens ter Wereld en zijn eigen radioprogramma op Studio Brussel.

Voor het voorprogramma regelde Thibault Christiaensen een van zijn favoriete punkbands, Crackups. De vier heren, die ook uit de Kempen komen, gaven in het begin meteen toe dat ze het niet gewoon waren om in een grote zaal te spelen en dat merkten we dan ook. Gelukkig kregen ze na het eerste applaus genoeg zelfvertrouwen en kwamen ze meer en meer in hun element. Zeker na ze opmerkten dat de zaal al best goed gevuld was, begonnen ze nog harder te scheuren met hun gitaren. De zaal genoot van het optreden van Crackups en ook de heren van Equal Idiots stonden naast het podium mee te brullen en zagen dat het goed was.

© CPU – Cédric Depraetere

Om klokslag 21 uur kwamen Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs op het podium gerend, na het spelen van “Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)” van ABBA, dat luidkeels door de hele zaal werd meegezongen. Al snel begon het duo hun set met het nummer “Knife & Gun”, het eerste nummer van de nieuwe plaat, maar spijtig genoeg was dit een erg mager begin van de avond. Het publiek vergaf het de heren tijdens “What You Gonna Say” wel meteen, waarbij dan ook de eerste crowdsurfers de weg naar het podium makkelijk vonden.

Na enkele minder strakke nummers in het begin van het optreden, bloeide Equal Idiots helemaal open tijdens het eerste echte hoogtepunt. “Hippie Man” werd dan ook door bijna iedereen in de zaal helemaal meegezongen. De enthousiaste Christiaensen zorgde voor de eerste moshpits en een stormloop aan pubers wou per se crowdsurfen, al kwam dit eerder door zijn snedige gitaar dan zijn bindteksten, die jammer genoeg maar weinig voorkwamen. Hierdoor was de interactie met de zaal niet optimaal.

© CPU – Cédric Depraetere

Door de makkelijke (en inhoudsloze) teksten van de meeste nummers op Adolescence Blues Community kon het publiek in de Ancienne Belgique sommige songteksten al meezingen, zoals het eenvoudige “Comfortable Home” dat het volk wel kon smaken. Er werd dan ook een groot applaus gegeven, met name door de tieners vooraan in de zaal. Door voldoende afwisseling tussen nieuwe nummers en oude hits ontstond een heerlijke sfeer en bleef iedereen constant in beweging.

Na het iets rustigere “Money Man Midas”, waarbij het publiek heel even kon afkoelden, vonden er nog enkele zotte activiteiten in de Ancienne Belgique plaats. Zo ontstond er een gigantische circlepit, werden er verschillende pubers de zaal in geslingerd, kreeg een kinderkoor tijdens “Adolescence Blues” het grootste applaus van de avond en crowdsurfte Thibault Christiaensen het hele publiek over tot achterin de zaal. Een energieke massa kreeg maar geen genoeg van de zotte heren van Equal Idiots, zelfs niet toen ze vroegtijdig van het podium verdwenen.

© CPU – Cédric Depraetere

Voor de bisnummers hadden Thibault en Pieter nog een verrassing meegebracht en dat was Sarah Pepels. De zangeres van de band Portland zong samen met Christiaensen “Time”. Het eerder rustiger nummer bewijst ons dat ze beide goed zijn in het genre dat ze bespelen, maar dat het samen minder goed klinkt. Zeker de stem van de frontzanger is niet optimaal in deze ballade. Vervolgens sloot Equal Idiots hun optreden af met het perfecte “Put My Head in the Ground”, waarbij iedereen voor de laatste keer nog eens helemaal uit zijn bol ging.

Het optreden van Equal Idiots in de Ancienne Belgique begon matig, maar bereikten na enkele nummers al een serieus hoogtepunt met “Hippie Man”. De energieke zaal bleef zich vanaf dat moment dan ook smijten en ging steeds weer uit de bol. Door een goede afwisseling tussen de nieuwe en de oude nummers, kregen we een groot feest voorgeschoteld in Brussel. De zaal kon het nieuwe album alvast smaken en dat deed de heren (zo te zien) heel veel deugd.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Knife & Gun
What You Gonna Say
Alphabet Aerobics
Hippie Man
Wrong
Dogs
Run
Comfortable Home
Salmon Pink
Money Man Midas
Toothpaste Jacky
16
Butter (Up Down)
Adolescence Blues

Time
Cowboy Mambo’s Desert Dream
Put My Head in the Ground

Instagram / Facebook

Lees hier ons interview met Equal Idiots.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…
InstagramLiveRecensies

Lauren Spencer-Smith @ Ancienne Belgique (AB): Overvolle TikTok-pallooza

Negentien jaar en al zalen volledig kunnen uitverkopen. Niet iedereen kan het, maar de jonge Britse zangeres Lauren Spencer-Smith is er eentje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.