LiveRecensies

Clairo @ Botanique (Orangerie): Uit haar bed geraakt

De 21-jarige Claire Cottrill stormde dit jaar helemaal in ons hart met haar debuutalbum Immunity. Haar lo-fi bedroompop heeft een aanzienlijk aandeel tienerharten verover veroverd, vooral die van gebroken zieltjes die wel eens van melancholische muziek kunnen genieten. Nadat ze haar show op Pukkelpop afgelopen zomer heeft afgezegd wegens een tour met Khalid, komt ze toch haar belofte na en stond ze gisteren in een uitverkochte Botanique.

Laundry Day was het eerste voorprogramma dat gisterenavond het podium opkwam en voldeed aan een hele boel highschoolband stereotypes die je je kan voorstellen. Het vijftal uit New York heeft een paar leuke nummers, die een soulinsteek kennen en er dus toch voor zorgen dat ze een eigen sound hebben. Moesten ze wat constanter zijn qua vocals en wat meer werken aan de samenhang, denken we dat we hun show wat meer zouden pruimen. Het samenspel van de band was enthousiast en de frontman wist op te vallen door zijn lichtjes bizarre bewegingen, maar we appreciëren vooral de risicos die ze namen met enkele intelligente tempowissels.

Het tweede voorprogramma deed het nog beter bij het publiek, want de Amerikaan Dreamer Boy kreeg zo goed als heel de zaal mee met zijn indie/r&b. De charismatische zanger beschikt over een ongelofelijke podiumprésence en gooide zich vol overgave tijdens elke track. Zijn muziek had live heel wat weg van Troye Sivan, wat wellicht ook door de autotune kwam en de dromerige invloeden die zijn muziek rijk is. Clairo had geen betere opener kunnen vinden, want Dreamer Boy en zijzelf delen dezelfde doelgroep. Een leuke ontdekking.

Het gegil was groot toen Cottrill keurig op tijd opkwam en haar gitaar rond haar nek hing. Het stoere “Alewife” gaf de aftrap en was de ultieme moodsetter. Aanvankelijk was ze in “Impossible” nog in zichzelf gekeerd al drijvend op wolken, maar vanaf “Softly” werd ze extraverter en keek ze onschuldig het publiek in. Onschuldig is ze echter niet, want alle harten had ze vanaf het begin al gestolen en bleven anderhalf uur haar buit. Haar geheime wapen was uiteraard haar fragiele stem, die elk zinnetje op een poëtische manier overbracht.

De visuals van de show waren bijzonder effectief en versterkten elk nummer zonder de aandacht te trekken. De muziek stond in de belangstelling en zo vielen de leuke arrangementen in “Get With U / 2 Hold U” nog eens extra op. De intensiteit van Clairo’s gitaarspel in “Bubble Gum” samen met haar overdonderende inleving bezorgden ons razendsnel kippenvel. Elk zinnetje dat Claire zong, had een emotionele geladenheid. Zelfs haar hit “Bags”’werd hierdoor live nog eens beter.

Terwijl de nummers op Immunity op de plaat iets te veel op elkaar leken, waren ze live verschillender door sterk gelegde accenten, die voor waanzinnig mooie nuances zorgden. “Sofia” was bijvoorbeeld iets dansbaarder en Clairo ging voor het eerst echt op in het publiek door hen stukjes te laten overnemen. “Closer To You” was dan weer iets dromeriger en pakte daarom even goed uit als alle andere nummers. Hoe je het draait of keert, er viel weinig aan te merken op hetgeen Clairo ten tonele bracht.

Verveling kwam nooit echt helemaal op, omdat er genoeg afwisseling geboden. Het onuitgebrachte “Time”, dat ze nog maar recent schreef, bracht ze bijvoorbeeld in haar eentje en zo stelde ze zich kwetsbaar open voor haar fans. Het contrast kon niet groter zijn met de bis waarin ze haar doorbraaksong “Pretty Girl” bracht en het publiek zich uitleefde. Op afsluiter “I Don’t Think I Can Do This Again” braken de fans dan het kot af door onverwacht een moshpit te starten. Clairo trok zich er weinig van aan, maar leek er wel van te genieten.

Met een debuutalbum een show geven van twintig nummers is altijd lichtjes riskant vooral als je muziek neigt naar lo-fi pop, maar onze zorgen waren nergens voor nodig. Clairo bracht een muzikaal en visueel aantrekkelijke show die onder bewijs stelde dat Clairo de popster is die generatie X nodig had. De muziek stond in het middelpunt en was verrassend veelzijdig in tegenstelling tot haar studioversies. Het zou ons dan ook niet verbazen moest Claire Cottrill onder dezelfde hype als Billie Eilish tot wereldster uitgroeien.

Setlist:
Alewife
Impossible
Softly
Flaming Hot Cheetos
Drown
Get With U / 2 Hold U
Sis
Bubble Gum
North
Bags
Sofia
White Flag
Feel Something
Sinking
Closer To You
I Wouldn’t Ask You
Unknown
 
4EVER
Pretty Girl
I Don’t Think I Can Do This Again
1835 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Yves Tumor @ Botanique (Orangerie): Onvoorstelbaar onvoorspelbaar

Als er iemand de definitie van eclectisch belichaamt, dan is het wel Yves Tumor. Als meester in zijn vak heeft hen zich…
InstagramLiveRecensies

Nanna @ Botanique (Rotonde): Wegdromen naar een hagelwit landschap

Slechts bij een handvol mensen zal de naam Nanna Bryndís Hilmarsdóttir een belletje doen rinkelen, maar de meesten zullen haar kennen als…
LiveRecensies

Little Dragon @ Botanique (Orangerie): Betoverende clubavond

Niet enkel lekkernijen als köttbullar of gravad lax, of de IKEA-plannetjeskwelling waaien over van bij de Zweden; geregeld bereikt ook hun steengoede…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.