FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjesUitgelicht

Dit zijn de grootste kanshebbers voor Pukkelpop 2020!

© CPU – Ymke Dirikx

De zomer van 2020 is nog zo ver af, maar het festivalseizoen is al volop bezig. De eerste namen voor Rock Werchter kennen we al een paar dagen en dus kan het ‘kleinere’ zusje Pukkelpop niet achterblijven. Onlangs zette het Hasseltse festival haar wishlist online en dat betekent dat er heel binnenkort de eerste officiële bevestigingen zullen volgen. Het programma van Pukkelpop helemaal voorspellen, is een onmogelijke zaak. De organisatie staat erom gekend kleinere, onbekende artiesten een plaats te geven, maar ook onverwachts – en vooral gevarieerd – uit de hoek te komen.

Zo wist Pukkelpop afgelopen zomer een headliner als The National twee keer(!) in de Marquee te laten spelen en zette wereldster in wording Billie Eilish al om drie uur een volksverhuizing naar de Main Stage in gang. Verder kregen we nog een uitgebalanceerd programma onder onze neus geschoven, gaande van Post Malone tot Anne-Marie, over Tame Impala en Twenty One Pilots. Al dat moois werd dan nog eens aangevuld met dance-namen als Amelie Lens en Jauz en nog een hoop aanstormend talent als Big Thief en Inhaler. 2020 belooft alvast een interessant jaar te gaan worden.

De Headliners

Dua Lipa

© CPU – Bert Savels

De queen of pop is helemaal terug van weggeweest. Met “Don’t Start Now” heeft de Britse zangeres opnieuw een monsterhit te pakken en haar populariteit zal na de release van haar tweede plaat Future Nostalgia alleen nog maar gaan groeien. Nu Dua begin mei al in de grootste zaal van ons land – het Sportpaleis – speelt, lijkt ze klaar voor een headliner spot op Pukkelpop. Wij kijken er in elk geval naar uit om onze dansbenen los te gaan gooien op nummers als “One Kiss” en “New Rules“.

Bon Iver

© Andres Iglesias

Aanvankelijk hadden we deze band op Rock Werchter verwacht, maar nu de mannen een week voor Pukkelpop door Scandinavië trekken, liggen de kaarten er helemaal anders voor. Bon Iver bracht met i,i deze zomer zijn langverwachte vierde album uit en dat scoorde wederom overal geweldig goed. Met een zo goed als uitverkochte show in het Sportpaleis lijkt alles mooi op z’n plaats te gaan vallen. Een plekje op de Main Stage van Pukkelpop lijkt zeer waarschijnlijk.

Lana Del Rey

©CPU – Chris Stessens

Met Norman Fucking Rockwell! heeft Lana Del Rey een van dé platen van 2019 gemaakt. Gek genoeg slaat de koningin van de sad songs ons land over tijdens haar gelijknamige tour. Wat we wel zeker weten is dat Lana volgende zomer terug naar Europa komt voor een festival tour. De Amerikaanse zangeres werd eerder al bevestigd voor festivals in Frankrijk en Italië, maar een Belgische show blijft uit. Eén en één is twee, toch?

Nick Cave and the Bad Seeds

© CPU – Bert Savels

Misschien wel de revelatie van dit decennium, dat is Nick Cave. Met zijn Bad Seeds gaf hij de afgelopen jaren al verbijsterende shows op de weide van Werchter en in het Sportpaleis. Nadat hij afgelopen herfst nog het wondermooie Ghosteen uitbracht, hing de man daar een tour aan vast die de band opnieuw naar het Sportpaleis bracht. Een concert dat binnen enkele seconden het bordje uitverkocht mocht ophangen. Aangezien Cave nog maar net op Rock Werchter stond, lijkt een passage in Kiewit zeker niet ondenkbaar.

The 1975

© CPU – Nathan Dobbelaere

The 1975 bracht nog maar net A Brief Inquiry Into Online Relationships uit, maar is in februari al terug met een nieuwe langspeler. De plaat kon ons niet helemaal overtuigen, maar de show op Rock Werchter van afgelopen zomer mocht er zeker zijn. In het voorjaar staan de Britten in de Lotto Arena en de tickets voor die show verkopen als zoete broodjes. Met nummers als “Somebody Else“, “Sex” en het nieuwe “People” heeft de band hits op overschot. Extra pluspunt: Met The 1975 heb je een uiterst gevarieerde set met slechts één naam.

The Weeknd

Na een jaar radiostilte is The Weeknd tegenwoordig helemaal terug van weggeweest. Abel Tesfaye bereikt de laatste jaren een steeds groter publiek en dat komt vooral doordat de Canadees de perfecte middenweg heeft gevonden tussen pop en r&b. Van “Can’t Feel My Face” tot “Starboy” naar het nieuwe “Blinding Lights“. The Weeknd scoort hit na hit en ook zijn liveshows zijn telkens een groot spektakel. In het Sportpaleis nam hij een grote productie mee met gigantische lichtschermen in de lucht. Pukkelpop lijkt tegenwoordig zeker klaar om dit op de Main Stage te positioneren.

Bring Me The Horizon

© CPU – Bert Savels

De evolutie die Bring Me The Horizon de afgelopen jaren doormaakte, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Van startende deathcore-band in 2010 tot een popshow met danseressen op de Main Stage van Rock Werchter 2019. De Britten zijn dus van sound en van publiek veranderd, maar dankzij hun commerciëlere nummers is dat publiek wel stevig gegroeid. De kans op een passage in Kiewit is alleen maar gegroeid, aangezien Bring Me The Horizon de week voor Pukkelpop op het Duitse Highfields Festival speelt. Eentje om in de gaten te houden dus!

Oscar and the Wolf

© CPU – Matthias Engels

Max Colombie en co zijn een graag geziene gast op Pukkelpop. Oscar and the Wolf mocht met beide platen het festival dan ook al een aantal keer afsluiten en zorgde in 2018 voor een van de hoogtepunten. Nu de jongens al een tijdje in de studio zitten te werken aan een derde album, kan het niet lang meer duren voor de plaat uitkomt. Als we de traditie in ere houden, zien we Max en de zijnen volgende zomer zeker terug op de Main Stage.

Childish Gambino

Misschien wel één van de relevantste namen van de afgelopen paar jaar, is Childish Gambino. Donald Clover zou eigenlijk afgelopen zomer al de oversteek naar Europa maken, maar die plannen sprongen op het laatste nippertje af. Het zou dan ook een stunt zijn als het Pukkelpop lukt om hem tijdens zijn eerste tour ooit buiten de Verenigde Staten te boeken. De man zou bezig zijn met een nieuwe plaat en die zou volgend jaar verschijnen. Maakt Glover zijn show van afgelopen zomer goed? De kaarten liggen er in elk geval goed voor.

Meer moois

©CPU – Ymke Dirikx

Natuurlijk is het nog vroeg op het festivalseizoen en is het lang niet zeker wie er allemaal zou touren. Toch lijkt er een zekere kans te bestaan dat Chance the Rapper zijn annulatie van enkele jaren geleden eindelijk komt goedmaken. Datzelfde geldt natuurlijk voor Travis Scott. Muzikale duizendpoot Damon Albarn zou ook bezig zijn met nieuw werk voor Blur en die andere levende legende Iggy Pop zou ook wel eens in Kiewit kunnen opduiken. Een andere graag geziene gast op de festivalweide is Editors. Met een uitverkocht Sportpaleis en nog geen festival show lijkt de kans op een passage op Pukkelpop reëel. Toch kunnen we een wit konijn uit de hoed van Chokri zeker niet uitsluiten. Of wat dacht u van Sam Smith? De Britse zanger is met “How Do You Sleep” helemaal terug van weggeweest en zou zeker niet misstaan op de Main Stage. Ook Neil Young brengt heel regelmatig nieuw materiaal uit en rond Drake, Macklemore, Frank Ocean, J. Cole, London Grammar, Queens of the Stone Age of Eminem blijft het al een tijdje stil… Tijd voor nieuwe muziek mét een tour? Als het van ons afhangt zeker wel.

©CPU – Ymke Dirikx

Het leuke aan Pukkelpop is dat het festival niet alleen in de hoogte werkt, maar ook in de breedte. Werkelijk alle genres zijn jaarlijks aanwezig. Van het betere gitaarwerk in de Club, tot de bekendste dance-namen – met bijbehorende lichtshow – in de Boiler Room. Feestjes in de Dance Hall of de extremen opzoeken in de Castello, op Pukkelpop is het allemaal aanwezig. Als er één naam is waar we bijna zeker van kunnen zijn, dan is dat Two Door Cinema Club. De Ieren spelen begin augustus op het Spaanse Low Festival en lijkt een tripje naar België bijna een zekerheid. Oasis-legende Liam Gallagher is dan weer de headliner van het Britse Reading & Leeds, dat in dezelfde periode als Pukkelpop valt.

Verder lijken ook de kansen op icoon in wording Halsey te groeien, nu haar show in de Lotto Arena zo goed verkoopt. Ook namen als Ellie Goulding, Christine and the Queens, Vampire Weekend, Foals, Kasabian, Phoenix, The Script, St. Vincent, Suede, Craig David presents TS5, Melanie Martinez, Hozier, Gregory Porter, SiR, The Neighbourhood, Dave, Naaz, Milky Chance, Twin Peaks, Dropkick Murphys, The Hives, Opeth, Kraftwerk, Bikini Kill, Tropical Fuck Storm, Sigrid, Zara Larsson, Khalid, en Flogging Molly maken een grote kans. Verder is het ook uitkijken naar Tom Walker, EDEN, Xavier Rudd, Black Counrty, New Road, FEVER 333, blink-182, James Bay, Anti-Flag, Pendulum, Tom Walker, Of Monsters and Men, Tash Sultana, Oh Wonder, Tove Lo, The Tallest Man On Earth, Alessia Cara, David Byrne, Portishead, Parquet Courts, Pusha T, Lukas Graham, Floating Points, Alec Benjamin, Ty Segall, The Comet is Coming, Woods en Tommy Cash.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het is verder dan ook geen geheim dat Pukkelpop en Rock Werchter bij elkaar de mosterd gaan halen. Zo stond de Schotse ster van 2019 Lewis Capaldi afgelopen jaar nog in The Barn op Werchter, maar zou hij zomaar eens in Kiewit kunnen opduiken in 2020. Datzelfde geld voor de mannen van Elbow, Spaanse furie Rosalía, Mahalia, Underworld, Maribou State, Georgia, Years & Years, Robyn, Tom Misch, Nothing But Thieves, Amyl & the Sniffers, BROCKHAMPTON, Denzel Curry, Grace Carter, Bear’s Den, New Order, King Princess, Mac DeMarco, Dean Lewis en Paul Kalkbrenner.

Dansen!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op Pukkelpop zijn het niet alleen de gitaren die heersen. Met de Boiler Room, Booth en Dance Hall zijn er kansen genoeg om de dansbenen los te gooien. Ook voor het dance-genre ligt er veel moois in het verschiet. Zo draaien The Chainsmokers eind 2020 in Vorst Nationaal, maar zou een passage op Pukkelpop helemaal niet zo gek zijn. Ook Flume en Disclosure zijn bezig met nieuw materiaal en zouden zeker niet misstaan op de Main Stage. Marshmello weet telkens weer een dikke hit te maken en zou zeker voor een feestje kunnen zorgen in de Boiler Room. Verder is een passage van Major Lazer, Netsky, Rüfüs Du Sol, Caribou, Diplo, CamelPhat, MEDUZA, The Blaze, Kygo, Calvin Harris, Petit Bicuit, Charlotte De Witte, M83, SOFI TUKKER, Tones and I, Jax Jones, Jonas Blue, Gorgon City, Bakermat, Lost Frequencies, Henri PFR en nog zoveel meer.

De Belgen

© CPU – Matthias Engels

Hierboven vermeldden we al dat Oscar and the Wolf, Henri PFR, Charlotte De Witte, Lost Frequencies en Netsky een grote kans maken om op de affiche te verschijnen, maar dat zijn lang niet de enige Belgen die een plekje op de line-up verdienen. Pukkelpop staat erom bekend talent van eigen bodem een podium te geven, maar ook de gevestigde waarden zullen er vast en zeker staan. Bazart is bezig met het maken van nieuwe muziek en ook de koning van Brussel Zwangere Guy zou wel eens in de Marquee of in de Dance Hall kunnen opduiken. Ook Angèle en broertje Roméo Elvis hebben zich nog maar eens laten opmerken. Verder zouden we nog Goose, The Bony King of Nowhere, Borokov Borokov, Tamino, Tourist LEMC, The Guru Guru, Balthazar, School Is Cool, dirk., Charlotte Adigéry, Faces On TV,  Whispering Sons, Brihang, Martha Da’Ro, DVTCH NORRIS, Noémie Wolfs, Jaguar Jaguar, Tessa Dixson, IBE, Sylvie Kreusch, Trixie Whitley, Emma Bale en de winnaars van De Nieuwe Lichting kunnen verwachten.

Nieuw talent

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Pukkelpop is het festival bij uitstek dat jonge muzikanten een groot publiek geeft. Vaak krijgen onbekendere bands de kans om grote tenten of zelfs de Main Stage te openen en komen tenten als de Lift en Castello dit principe alleen maar ten goede. Het is redelijk onmogelijk om hier een accurate voorspelling voor te doen; maar als wij mochten kiezen, gingen wij voor bands als FEET, Djo, Abbie Ozard, Claire Laffut, Black Leather Jacket, Gallant, Sabrina Claudio, Anna of the North, Off Bloom, Giant Rooks, AYRA, Boniface, Reijie Snow, The Academic, Circa Waves, Love Fame Tragedy, Burna Boy, Oscar Sheller, Susobrino, Baloji, Coach Party, Sevens, Rolling Blackouts Coastal Fever, Fountaines D.C., Vera Blue, Little Simz, grandson of Original Oranges en natuurlijke maken de namen op de shortlist van BBC Sound of 2020 zeker een grote kans. We kunnen zo nog honderden bands opnoemen, maar het zal toch van de organisatie afhangen wie op het Hasseltse festival speelt.

De eerste officiële aankondigingen zouden voor begin 2020 zijn, maar inspiratie voor de wishlist is er nu genoeg. Pukkelpop vindt volgende zomer terug van donderdag 20 tot zondag 23 augustus plaats en er doen zelfs geruchten de ronde dat dat voor het eerst met een cashless systeem zal zijn. We hebben in ieder geval weer iets om naar uit te kijken en een extra motivatie om in eerste zit geslaagd te zijn. Tot 31 december zijn er Early Bird-tickets te koop. Meer info over Pukkelpop vind je op de website van het festival.

730 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Festivalzomer 2021: Wat gaat er wel en niet door?

De zomer van 2020 viel tegen. Niet alleen was het moeilijker om grote reizen te maken, maar ook in eigen land waren…
FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Geen Rock Werchter, Tomorrowland, Dour en Pukkelpop door het coronavirus

De festivalzomer hing al enige tijd aan een zijden draadje en het lijkt erop dat er in België alvast niet veel meer…
FeaturesUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2019: Geslaagd met vlag en wimpel

Voor de vierendertigste keer opende Pukkelpop afgelopen weekend zijn deuren en het werd een editie die ons nog vele jaren zal bijblijven….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.