AlbumsRecensies

The 1975 — A Brief Inquiry Into Online Relationships (★★½): Genreoverschrijdende plaat zonder rode draad

Na een lange campagne en een handvol singles is het dan eindelijk zover: meer dan twee jaar na I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it krijgen de fans van de indieband—voor zover ze nog binnen dit begrip passen—een nieuw album. In die twee jaar tourde de band rond de hele wereld, met onder andere een show op Rock Werchter (waar ze dit jaar terug spelen) om het succes van die tweede plaat te vieren, maar dat succes had ook een keerzijde: Matthew Healy geraakte verslaafd aan heroïne en bracht een tijd door in de rehab. In deze periode werd A Brief Inquiry Into Online Relationships geschreven, en dat is iets wat je zeker merkt. Zet je op een rustig plekje en maak je klaar voor een experiment dat vijftien nummers duurt.

Openen doet de band naar traditie met “The 1975”, een nummer dat ze elke plaat een beetje herwerken. De versie op deze plaat is de meest ingetogen herwerking tot op heden; het draait enkel om wat piano en de zwaar bewerkte stem van Healy. Het nummer lijkt wel recht van 22, A Million, het album van Bon Iver, te komen. Daarna wordt het tempo meteen de hoogte in geknald met leadsingle “Give Yourself A Try”, dat steunt op z’n krakende gitaar. Op vlak van lyrics gaat Healy aan zelfreflectie doen, met enkele waarschuwingen voor zijn relatief jonge fanbase. Meteen één van de leukere songs op de plaat.

Deze lijn kan je trouwens doortrekken voor alle singles: het zijn de meer toegankelijkere en aangename, maar toch variërende nummers op deze langspeler. “TOOTIMETOOTIMETOOTIME” is een shameless popnummer, “Sincerity Is Scary” flirt met jazz en “It’s Not Living (If It’s Not With You)” is eentje voor de fans van het eerste uur, met z’n typische 1975-sound. Maar zoals eerder gezegd is deze plaat één groot experiment, en daar is “How to Draw / Petrichor”, een vijf minuten durende trip die in de helft volledig ontploft als alternatief dansnummer, het beste voorbeeld van. Misschien niet een nummer dat op een plaat van The 1975 zou moeten staan, maar we waarderen de durf en zin voor experiment.

Als het over experimenteren gaat, kan je ook niet naast “The Man Who Married A Robot / Love Theme” kijken. In dit rustig nummer vertelt Siri (ja, echt) het verhaal van een eenzame man die verliefd wordt op het internet. Bij nader inzien is dit niet echt een nummer, maar een originele interlude, met een mooie boodschap. In het oog springt ook afsluiter “I Always Wanna Die (Sometimes)”, en dit niet enkel door z’n titel. De rocksong begint rustig, maar bouwt op naar een groots en zelfs episch klinkend nummer. Zelfs de huidige hype in de muziek wordt aangevallen door The 1975: Soundcloud rap. “I Like America & America Likes Me” is een krachtig hiphopnummer waarin Healy’s stem als instrument gebruikt wordt door middel van autotune.

Melancholie is duidelijk een groot deel geweest van het leven van de frontman, en dat schijnt ook door op deze plaat. Dit leidt soms tot toffe, downtempo nummers zoals “I Couldn’t Be More In Love”, een soulvol nummer waar Healy het uitschreeuwt van de frustratie. Spijtig genoeg zorgt dit ook voor een heleboel trage, saaie nummers, die op zich ergens wel een originele (lees: experimentele) insteek hebben, maar toch niet genoeg staan als nummer op zich. “Mine” is hier met z’n jazzy feeling een goed voorbeeld van: origineel, maar niet interessant genoeg. Het geldt ook voor “Inside Your Mind”, dat enkele toffe elementen bevat, maar gewoonweg slaapverwekkend is na minder dan een minuut.

Enkele toffe singles legden onze verwachtingen voor dit album best hoog, maar daaraan werd spijtig genoeg niet voldaan. A Brief Inquiry Into Online Relationships bevat behalve enkele sterke singles vooral middelmatige en bevreemdende nummers. Die bevatten op zich wel leuke ideeën, maar oftewel worden ze tot een slaapverwekkend geheel verwerkt, oftewel vallen ze volledig buiten het het terrein van de band. We appreciëren dat ze het eens wat anders willen aanpakken en willen opvallen in deze volle muziekwereld, maar het geheel moet meer zijn dan de som van de delen.

Op 28 juni valt de band te bewonderen op de Main Stage van Rock Werchter, waar ze ons hopelijk kunnen overtuigen dat de nieuwe songs live wel deugen.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

beabadoobee - Our Extended Play (★★★½): Een eclectisch toetje

Vorig jaar nog lanceerde beabadoobee, een jonge Londense met een hart voor terugblikken, haar debuutalbum Fake It Flowers. Dat gebeurde met een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single No Rome, The 1975 & Charli XCX - "Spinning"

Dat er al lang wordt gesproken over een eventuele samenwerking tussen The 1975 en Charli XCX, is geen publiek geheim meer. Vandaag…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Japanese Breakfast - "Be Sweet"

  De Amerikaans-Koreaanse Michelle Zauner bereikte een eerste muzikaal succes met emoband Little Big League. Na de tragische dood van haar moeder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.