FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste Belgische albums van het decennium (2010-2019)

30. Zwangere Guy – Wie Is Guy? (2019)

Volgend op het succesalbum Overlast van zijn hiphopcollectief Stikstof, bracht de ongekroonde koning van de Brusselse hiphop dit jaar zijn eerste studioalbum uit. Met debuterende single, het emotioneel zwaargewicht “Gorik Pt.1” raakte de Brusselaar een gevoelige snaar. “R.A.F.” werd de soundtrack van vele zweterige moshpits op festivalweides en uitverkochte AB’s en “Guy Funk” toonde door zijn grote toegankelijkheid het veelzijdige talent van Zwangere Guy des te meer. Wie is Guy vertelt niet altijd een luchtig verhaal, maar wordt nooit langdradig of te zwaarwichtig. Guy speelt met zowel zelfspot als ijdelheid en combineert moeiteloos zijn zware verleden met het meer speelse heden. Zowel deze luchthartigere nummers als die met machtig meeslepende teksten worden begeleid door strakke beats. Dit alles in combinatie met sterke en uiteenlopende features – van bijvoorbeeld mede-Brusselaars Peet en Blu Samu – zorgen ervoor dat Wie is Guy een van de beste releases ooit is in de Brusselse, en bij uitbreiding, Belgische hiphopscene.

29. Soldier’s Heart – Night By Night (2016)

Het is al bijna zeven jaar geleden dat Studio Brussel voor het eerst De Nieuwe Lichting zocht. Een van de winnende acts was toen Soldier’s Heart, het project van onder andere Sylvie Kreusch. Drie jaar na hun winst kwamen ze op de proppen met debuutalbum Night By Night, tevens ook meteen hun laatste album. Night By Night herbergt twaalf doordachte spirituele voodoopopnummers met Afrikaanse invloeden, die niet meer verdwijnen eens ze in je hoofd zitten. Jammer dat het bij dit ene, mysterieuze album gebleven is. Inmiddels in Sylvie Kreusch zich volop aan het focussen op een solocarrière, maar ze bracht ook twee albums uit met haar ex-vriend Maarten Devoldere. Een van de twee Warhaus albums komt later in deze lijst nog aan bod.

28. Psycho 44 – Suburban Guide to Springtide (2013)

Psycho 44 is een elektronische punkband die hun genre graag omschrijft als ‘cuntrock’. Wat daar de bedoeling van mag zijn, dat mag God weten. Maar dat het explosief en goed klinkt, dat valt in zo’n genre niet te ontkennen. Begin jaren 2010 deed deze band via de finale van de Humo’s Rock Rally reeds een gooi naar het grote publiek, maar met deze telg uit 2013 zou het pas echt lukken. Na deze uitgave werd het een aantal jaren ijzingwekkend stil, maar na toevoeging van X!NK-drummer Niels Meukens brachten ze in 2018 weer muziek uit. Een album dat niet mocht ontbreken, al was het maar wegens de originele benadering van punkrock.

27. Triggerfinger – All This Dancin’ Around (2010)

Voor hun derde studioalbum trokken Ruben Block, Mario Goossens en Monsieur Paul alle registers open. De opnames van All This Dancing Around vonden plaats in de Sound City Studios in Los Angeles. Voor Triggerfinger betekende dit hun commerciële en internationale doorbraak, want titeltrack “All This Dancing Around” werd grijsgedraaid op de Belgische en Nederlandse radiostations. Naast hun steengoede reputatie als liveband, viel Triggerfinger hiermee ook in de prijzen. Op de jaarlijkse MIA awards in 2011 wonnen ze zowel ‘Beste Groep’ als ‘Beste Muzikant’. Naast bekende nummers als “Let It Ride”, “I’m Coming For You” en “Love Lost In Love” kan het mystieke “My Baby’s Got A Gun” gerust doorgaan als ‘ons nationale stonerrock anthem’.

26. Whispering Sons – Image (2018)

Adembenemend. Image, het debuut van Whispering Sons, kan als huiveringwekkend visitekaartje gelden, want wat maakten ze er indruk mee. Frontvrouw Fenne Kuppens zorgt met haar zang voor kippenvel, terwijl de band muzikaal voor een nog duisterder decor zorgt. Image is een album dat de klok laat stilstaan en heftig in je maag weet te beuken door onverwachte uithalen. De combinatie van Fenne’s stem, mystieke synths, bas en drums zorgen ervoor dat elk nummer als een Noorse thriller binnenkomt. Bloedstollend, ijskoud en onberekenbaar.

25. School Is Cool – Entropology (2011)

In 2010 won de band rond Jonas Genard Humo’s Rock Rally en werden ze meteen bestempeld als de Vlaamse Arcade Fire. Hun debuutplaat liet een jaartje op zich wachten en wie dacht dat de band daarmee die vergelijking van zich af zou schudden, had het ferm mis. School Is Cool omarmde die gelijkenissen als een warm donsdeken en deed er gewoon hun eigen ding mee. ‘Laat ze maar zeggen,’ moeten Jonas en de zijnen gedacht hebben, ‘onze verschrikkelijk aanstekelijke nummers zullen wel voor zichzelf spreken.’ En zo geschiedde. Met “New Kids In Town” hadden ze meteen al een wereldhit beet en ze schreven er nog een pak extra voor hun debuut. “In Want Of Something”, “Warpaint” en vooral “The World Is Gonna End Tonight” zijn indierockpareltjes van het hoogste niveau, die een decennium later nog steeds blijven nazinderen.

24. Oathbreaker – Rheia (2016)

Met Rheia wist de Gentse blackgazeband Oathbreaker tot ver buiten onze landsgrenzen te scoren. Dat de plaat uitgebracht werd op het Deathwish label van Jacob Bannon van Converge, is op zich al een kwaliteitslabel van jewelste. De verschroeiende gitaren en meedogenloze drums worden even vaak gecontrasteerd als gecomplementeerd met de demonische engelenstem van zangeres Caro Tanghe. De samensmelting van hardcore, blackmetal en postmetal wordt op zo’n innovatieve en begeesterende manier tot uitvoering gebracht dat het ondenkbaar is om Rheia niet in onze lijst met beste Belgische albums van de afgelopen tien jaar op te nemen.

23. Roméo Elvis x Le Motel – Morale 2 (2017)

Roméo Elvis en zijn zus Angèle zijn wellicht een van de succesvolste Belgische exportproducten in Frankrijk en de basis daarvan werd in 2017 gelegd. Brusselaar Roméo was toen al een lokale held en kon op heel wat waardering rekenen, maar zijn ster ging pas echt verder de lucht in met de release van Morale 2. Samen met producer en beatmaker Le Motel sloeg hij erin om een onvervalst visitekaart neer te zetten, dat velen nog lang zal bijblijven. “Drôle de question”, “J’ai vu” en “Nappeux” zijn voor veel jongeren in het Brusselse haast anthems geworden. Het verwondert dan ook niet dat Roméo Elvis met Le Motel hoog in onze lijst vertoeft en we hopen dan ook dat deze twee heren ooit nog eens samen de studio in duiken voor een mogelijk vervolg genaamd Morale 3.

22. Equal Idiots – Eagle Castle BBQ (2017)

Tredend in de voetsporen van andere Belgische garagerockgroepen als Double Veterans, ging het voor Equal Idiots van hard naar harder na het winnen van De Nieuwe Lichting in 2016. Onder de leuze ‘bier drinken en kut roepen’ was het vooral hun explosieve, je m’en fous fluitjespunk die het hart van ons Belgenlandje wist in te pakken. Vereeuwigd als een van de gezichten van de garagerockrevival uit de Kempen bewijst Equal Idiots met Eagle Castle BBQ dat verdomd veel lawaai maken nooit uit de mode raakt.

21. Black Box Revelation – Silver Threats (2010)

Black Box Revelation kwam in het begin van dit decennium met een vervolg op hun debuut Set Your Head On Fire (2007). Jan Paternoster en Dries Van Dijck kregen als jonge gasten veel positieve reacties op hun eerste werk. In een mum van tijd was het duo al een Belpopicoon. Op Silver Threats staan de hits “High On A Wire” en “Do I Know You”, die zitten nog altijd vaak in de livesets van Black Box Revelation. De A-kant is vrij stevig met ook minder bekende nummers, zoals “Better Get In Touch With The Devil” en het catchy “5 O’Clock Turn Back The Time”. Black Box laat op dit album ook hun experimentele kant zien met het psychedelische “Here Comes The Kick” van wel bijna tien minuten lang. Puik werk.

(Ontdek albums 20 tot 11 op de volgende pagina!)

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Whispering Sons: 'Zonder de donkere sfeer klinkt onze muziek als een Mario Kart-liedje'

Dat Whispering Sons erg geliefd is in België, hoeven we je niet te vertellen. De Limburgse band rond Fenne Kuppens kreeg enkele…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Amenra - "Voor Immer"

Voor hun eerste plaat op Relapse Records ging Amenra weg van het Mass-idee en op zoek naar een nieuwe naam voor de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Lokerse Feesten 2021 gaat door, kondigt Arsenal, Hooverphonic en meer aan

Dat de festivals terug een sprankeltje hoop hebben dankzij de dalende coronacijfers en de optimistische vooruitzichten van de regering, is niemand ontgaan….

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.