AlbumsRecensies

STIKSTOF – Overlast (★★★★): de ‘bikkelharde’ huldiging van BXL

Het Brusselse hiphopcollectief Stikstof is al een poosje een vaste waarde in de Belgische hiphopscene. Hun laatste langspeler dateert echter al van een dikke twee jaar en werd het weer hoog tijd voor een nieuwe plaat. Op hun nieuwe Overlast nemen Jazz, Omar G en Astrofisiks zoals gewoonlijk geen blad voor de mond en laten ze hun gedachten de vrije loop!

De attentie van de luisteraar vanaf de eerste seconde vestigen, het is niet voor iedereen weggelegd. STIKSTOF doet dit wel met “2010”, een ijzersterke opener die over een beat beschikt waar grimekoningen als Skepta en Giggs alleen maar jaloers over kunnen zijn. Minstens even vlijmscherp als de opener, is het nummer “Def”, een nummer waarop Omar G (aka Zwangere Guy) aan zelfreflectie doet (‘Wat als ik mijn maten niet gevonden had? Met wat zou ik mijn dagen vullen, zonder rap?’) en tot inzicht komt dat hij misschien een beetje te hoogmoedig was (‘Ben graag te defensief en ben te arrogant. Ben vaak een domme G die niet veel anders zag’).

Ook voor hun derde plaat schakelde het collectief uit Brussel hulp in van andere artiesten. Op “Nat” horen we bijvoorbeeld de Belgische zangeres WWWater, de protegé van de gebroeders Dewaele, voor het eerst in het Nederlands zingen en dat mag zich zeker laten horen! Daarnaast horen we nog een andere vertrouwde stem namelijk die van onze favoriete (West-)Vlaamse poëet Brihang op “1000 Milligram”. Het nummer dat al af en toe op de radio gespeeld wordt, is een echte middelvinger aan de rechtse politiek met name de N-VA, maar weet toch vooral door die geniaal eenvoudige pianobeat te overtuigen.

De donkere en harde beats die we van hun twee eerste platen kennen, horen we voor het eerst op titeltrack “Overlast”. Wanneer men denkt dat het nummer gedaan is, krijgen we een soort van outro te horen waarin Brusselaars hun mening geven over Brussel. Top en grappig idee dat snel overgaat in één van hun beste nummer tot nog toe: “Frontal”. Wat een nummer, wat een beats, wat een flow: STIKSTOF op hun best!

Op de derde plaat van Jazz, Omar G en Astrofisiks wisselen odes en woede zich steeds af en dat maakt dat Overlast iets minder zwaar wordt om naar te luisteren. Het viertal haalt bovendien al hun troeven uit de kast en schuwen niet sneren uit te delen (“Resonantie”) en de vinger in de open wonde te leggen (“Gele Blokken“)!

Een prachtige huldiging aan hun genre en hun cultuur horen we op “Zoizo”, een nummer dat wederom uitblinkt in de tekst, iets wat heel belangrijk voor het collectief is. Voor het laatste nummer, “Alambetant”, halen ze nog eens de harde beats boven en knallen ze richting het einde nog eens een vuurwerk aan vurige lines op ons af!

STIKSTOF brengen op hun derde langspeler hiphop op zijn puurst en eerlijkst. De flow en de scherpte in hun teksten is heel strak en weet ons de hele tijd te boeien. Met Overlast hebben ze weer een verfrissende plaat neergezet die het zomaar tot een tijdloze klassieker kan schoppen.

Wie de mannen van STIKSTOF een live wil zien dan kan dat op 10 maart in de Vooruit en op 21 maart in de Ancienne Belgique!

Facebook / Website

1980 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Festivalnieuws

Onder andere STIKSTOF en Fatoumata Diawara bij eerste namen Couleur Café 2024!

De zon mag dan wel verscholen zitten achter een dik wolkenveld, maar dankzij Couleur Café krijgen we het toch lekker warm. Het…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 6): Zwarte T-shirts en zoete groene wolken

Op woensdag breken we de week traditioneel in twee, maar ook Lokerse Feesten zit nu al over de helft. Op de zesde…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2023 (Festivaldag 1): Hard en hart

In de buik van de festivalzomer vindt naar goeie gewoonte Rock Herk plaats in Herk-de-Stad. Het tweedaagse festival mocht ook dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.