Albums, Recensies

PVRIS – Hallucinations (★★★½): Drastische koerswijziging

In tegenstelling tot wat hun populariteit soms doet vermoeden, is PVRIS al een hele tijd bezig met het maken van muziek. In 2014 al kwam de Amerikaanse band met hun debuutplaat de muziekwereld binnengerold. White Noise werd een mix van alternatieve pop, maar het waren toch vooral de punky gitaren die we onthielden. Van die hardere sound bleef op hun laatste plaat nog maar weinig over en ook op hun nieuwste ep Hallucinations zijn ze zo goed als verdwenen.

Zoals we al konden verwachten aan de singles die PVRIS de afgelopen maanden de wereld instuurde, klinkt de band elektronischer dan ooit. Gelukkig kunnen de Amerikanen altijd rekenen op de geweldige stem van zangeres Lyndsey Gunnulfsen, die er mede voor zorgde dat hun concert op Pukkelpop deze zomer ons kon overtuigen. Een serieuze soundverandering dus voor de vermeende punkrockers, waardooe er zeker en vast een aantal fans teleurgesteld zullen zijn. We moeten de band echter wel het volgende nageven: wat ze doen, doen ze goed.

Naast de geweldige zang zijn het deze keer ook de elektronische invloeden die de rode draad vormen doorheen de ep. Dat werd voor ons al duidelijk toen eerste single “Death of Me” uitkwam. Ondanks dat Lindsey geen effecten nodig heeft, komt er toch genoeg computerwerk aan te pas op dit nummer. Net als op “Nightmare”, dat bijna letterlijk genomen mag worden. Niet omdat het nummer zo slecht is, maar door de Halloween-achtige schreeuwen en – jawel – de gitaren, ook al zijn die bijna onherkenbaar door alle effecten.

Live zullen al die nummers ongetwijfeld een groot feest worden. Zeker de titeltrack “Hallucinations“, die aan elkaar wordt gehouden door een stevige baslijn (waardoor onze hoofdtelefoon bijna van ons hoofd trilde), en weeral een geweldige prestatie achter de microfoon. Gelukkig is Hallucinations niet al elektropop wat de klok slaat. Zo wordt er op het vijf minuten durende “Old Wounds” leuk afgewisseld tussen een rustige piano en harde elektronische stukken, waarna het allemaal een beetje chaotisch klinkt. “Things Are Better” werd dan weer een pianoballade die bol staat van de elektronische effecten.

PVRIS is op hun nieuwste ep dus serieus van koers veranderd en lijkt de gitaren definitief aan de haak te hebben gehangen. De band koos voor een elektronische sound met af en toe een poppy kantje. We kunnen begrijpen dat dit niet is wat een aantal fans verwacht hadden van de ooit zo harde band, maar objectief gezien hebben de Amerikanen geen slechte ep in elkaar gestoken. Na het horen van Hallucinations kunnen wij alleen maar concluderen dat hun show in TRIX één groot feestje zal worden.

Op 23 februari speelt PVRIS in Trix in Antwerpen.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

25 oktober 2019

About Author

Lucas Palmans


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief