InstagramLiveRecensies

Brihang @ Ancienne Belgique: HIJ krijgt het voor mekaar

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat Brihang kon rekenen op veel volk in de Ancienne Belgique, was al redelijk lang duidelijk. Zijn show was dan ook in een week totaal uitverkocht. De mensen die dachten te wachten om een ticket te kopen en er hierdoor niet bij konden, moeten zich zeker schuldig voelen, want wat er gisteren in de AB gebeurd is, was geniaal. Zijn nieuwste plaat Casco is nog maar een week uit en toch konden ze in Brussel al met vele liedjes van het album meezingen. Brihang werd onthaald als een held en verdween als een koning.

Boudy Verleye, dat is de echte naam van de West-Vlaamse rapper die momenteel Vlaanderen aan het rondtrekken is om z’n derde plaat aan iedereen te laten horen. Voorbije zomer liet hij ons op Pukkelpop zien wat hij waard is en die show werd dan ook gezien als een van de hoogtepunten van het weekend of zelfs van de afgelopen festivalzomer. Brihang is in de loop van de jaren gegroeid van een jongeman op een podium in een jeugdhuis aan de zee tot (waarschijnlijk) de beste en meest poëtische rapper van Vlaanderen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

In het voorprogramma van de West-Vlaamse rapper stond IKRAAAN, een Belgische vrouwelijke rapster. De Mechelse IKRAAAN brengt Nederlandstalige r&b met een gitzwarte tint hiphop op een manier dat zij alleen kan. Ze kreeg de zaal dan ook stil op enkele belangrijke momenten, maar even later was het publiek weeral heel rumoerig. Het was daarom ook spijtig dat ze niet altijd even verstaanbaar was, maar tijdens nummers zoals “ONTSPOORD” en “REFLECTIE” wist ze goed stand te houden en daar werd ze dan ook met een luid applaus voor beloond.

Om klokslag negen uur was het zover! De tonen van “Pasgeboren+” startten en Brihang kwam op het podium gelopen samen met een pianist en een dj en werd meteen ontvangen als een held. Wanneer hij begon te zingen, hoorden we niet meteen geluid, wat hem een beetje stress bezorgde. Het probleem was al snel opgelost, maar dit stressmoment zorgde toch voor een minder toonvaste “Oelala”, waarmee hij toch probeerde om de sfeer in de zaal te houden om meteen de interactie op te zoeken.

Sommige liedjes werden aan elkaar gepraat door (toch enerzijds) verrassende en grappige ‘bindteksten’. Deze waren helemaal gevuld met de typische humor van Brihang. Zijn bindteksten brachten een rust tussen zijn geweldige songteksten die ons soms toch aan het denken zetten. De tekst ‘En soms zoek je iets, ma vinjet nie en jeddet nog ma just in jen handen gehad’ tijdens “Rommel” zette ons harder aan het denken dan bij het luisteren van de plaat. De West-Vlaamse rapper liet ons op verschillende manieren genieten van zijn show in de AB. Hij kreeg de zaal en het publiek op sommige momenten heel stil en nog geen minuut later ging het dak er bijna af. Het laatste gebeurde bijna bij “Alles Draait”, toen Ntrek mee de sfeer tot een eerste hoogtepunt bracht.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Tijdens het midden van de show voelden we dat Brihang zich helemaal thuis voelde in de historische zaal in Brussel en dit veranderde de stemming in het publiek helemaal. We werden dan ook beloond met enkele klassiekers en nieuwe nummers zoals “Kleine dagen”, “Morsen” en “Ver Weg”. Steeds kwam de showman in Boudy naar boven en dit bracht de sfeer naar het hoogste punt tijdens zijn laatste nummer “Steentje”, zijn megaradiohit. Met zijn voeten in een cementbak werd hij op het podium gereden en meteen bij de eerste tonen werd er luidkeels meegezongen in heel de zaal met natuurlijk een luid applaus als gevolg. Tijdens het bisnummer “Balanceren” stond Brihang tevreden op een ladder (tussen het publiek) met een confettikanon in de hand. Met een knal(ler) afsluiten kan hij dus ook!

Buiten enkele foutjes in het begin van de show was het een vlekkeloos optreden van de West-Vlaamse rapper. Als je als rapper een volle Ancienne Belgique kan doen laten genieten van de eerste seconden tot de laatste, weet je dat je goed bezig bent. Showman Boudy liet het publiek lachen, nadenken, (rustig) dansen en luidop meezingen. Hij weet als geen ander hoe hij op een groot podium moet staan en doet dit dan ook geweldig. We zagen hem elke seconden genieten en we kunnen niets anders zeggen dan dat dit een geslaagde show was! Bedankt, Brihang!

Setlist:

Pasgeboren+
Oelala
#Quote
Rommel
Binnenkant
Alles Draait
Afsluiten+
Honing
Plat Du Jour
Kleine Dagen
Ver Weg
Morsen
Oe Ist?
Wieder
Steentje

Balanceren

FacebookInstagramTwitterWebsite

Related posts
LiveRecensies

Front 242 @ Ancienne Belgique (AB): Compromisloze beatmachine

Met een carrière van veertig jaar en twee jubileumconcerten in de Ancienne Belgique, bewijst Front 242 dat de aanhouder wint. Zelfs in…
LiveRecensies

Jacob Collier @ Ancienne Belgique (AB): Jolijt en gepalaver

De show van Jacob Collier in de Ancienne Belgique moet een van de laatste zijn die nog steeds op de agenda stond…
InstagramLiveRecensies

Oh Wonder @ Ancienne Belgique (AB): Melige meezingjool

Een kleine terugblik naar 11 maart 2020: rond die dag startten we in België massaal met handen wassen en deurklinken vermijden. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.