Albums, Recensies

YUNGBLUD – underrated youth (★★★): Diverser dan ooit

De Britse YUNGBLUD doet het momenteel zeer goed. Hij bracht twee jaar terug zijn debuut ep uit en vorig jaar volgde er al een lp. 21th Century Liability kent verschillende hits zoals “I Love You, Will You Marry Me“. Zijn succes blijft toenemen en dus dook Dominic Harrison ook dit jaar opnieuw de opname studio in. Begin dit jaar kwam hij al met “Loner” en er volgden nog enkele losse singles en nummers voor soundtracks, maar ook dit jaar brengt hij een ep uit. 2019 was en is ook het jaar waarin Yungblud maar liefst vier keer in België zal hebben opgetreden. In januari liet hij de AB al vlotjes vollopen en met al zijn energie blies hij tijdens zijn optreden het dak eraf. Inmiddels ligt het dak er terug op, maar waarschijnlijk niet voor lang. Tijdens de herfstvakantie staat de Brit twee keer in diezelfde zaal. Onze verwachting liggen een stukje hoger sinds we hem ook aan het werk zagen op de Main Stage van Rock Werchter.

Op YUNGBLUD’s nieuwe ep staan er maar liefst zes nummers, maar we kregen al drie nummers van the underrated youth te horen de afgelopen maanden. Op die drie nummers ging Harrison telkens een andere richting uit. Zo kreeg “parents” een reggae vibe met een nonchalante sfeer terwijl “hope for the underrated youth” eerder de emotionele richting uitging. U hoeft uw zakdoek er niet bij te halen, maar we horen een zanger die dankbaar is voor wat hem allemaal is overkomen. Voor de derde single ging de Brit samenwerken met de frontman van Imagine Dragons en dat vonden wij wat teleurstellend. Het klonk allemaal wat geforceerd op “orinigal me“, maar het nummer zit wel boordevol energie en heeft een goeie tekst.

Naast de drie singles staan er nog drie nummers op de ep die ook weer alle kanten uitgaan. De intro van “braindead!” is een extremere versie van de intro van “Zoostation” van U2, maar verandert daarna in een vrij catchy nummer. De refreinen zijn wat harder dan de strofes waardoor er een leuk contrast ontstaat. Naar het einde toe weet YUNGBLUD te verrassen met nog wat geëxperimenteer. Afsluiter “waiting on the weekend” is dan weer een zeer rustig akoestisch nummer waarbij we toch een beetje op onze honger blijven zitten. Ook “casual sabotage” lijkt een rustig nummer te zijn, maar na een halve minuut komen er zachte beats die steeds luider worden. Er ontstaat een lekkere groove terwijl de stem van de Brit gewoon op hetzelfde niveau verder gaat. In tegenstelling tot de andere nummers op de ep is “casual sabotage” eigenlijk al een oud nummer. YUNGBLUD speelde het al tijdens zijn eerste optreden in België begin 2018, maar wij vinden het niet erg dat hij alsnog beslist om het nummer uit te brengen!

YUNGBLUD draagt intussen al jaren dezelfde roze kousen, maar zijn muziek is duidelijk een stuk gevarieerder dan zijn sokken voorraad. Op the underrated youth gaat de zanger nog meer experimenteren met muziekstijlen en haalt invloeden van overal. De zes zeer verschillende nummers worden aan elkaar gelijmd door een herkenbare stem die gepaard gaat met een hoop energie. Bij sommige nummers worden we verrast door bijvoorbeeld geëxperimenteer met electronica, maar andere nummers zijn dan weer voorspelbaar.

Wij hopen dat YUNGBLUD ook zijn nieuwe ep gaat laten horen in de AB op 28 en 29 oktober. Wie erbij wou zijn had al lang geleden tickets moeten kopen, want beide shows zijn al lang uitverkocht.

Facebook – Instagram – Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

 

18 oktober 2019

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief