InstagramLiveRecensies

Khalid @ Lotto Arena: Een ode aan de jeugd van tegenwoordig

© CPU – Larissa Zenner

Slechts 21 jaar is hij, maar de wereld ligt aan zijn voeten. Khalid Donnel Robinson, die in 2016 in een klap bekend werd met zijn single “Location”, is momenteel alomtegenwoordig in de hitlijsten en zowat alle relevante artiesten – van Marshmello, Calvin Harris en Halsey tot Kendrick Lamar, Billie Eilish en Ed Sheeran – willen met hem samenwerken. Logisch, want het lijkt wel alsof elk nummer dat hij aanraakt, verandert in goud. In april van dit jaar schreef hij trouwens geschiedenis door als eerste artiest ooit, de volledige top vijf in de Amerikaanse lijst Billboard R&B Songs te bezetten. En zo gaat het maar door. De Location Tour om zijn eerste album American Teen (2017) te promoten, was avond na avond uitverkocht. Dat album was overigens genomineerd voor vijf Grammy Awards, toch een natte droom voor een 19-jarige singer-songwriter uit Texas. Twee jaar later heeft Khalid net zijn tweede album uitgebracht en is de zucht naar hits en high-profile samenwerkingen onverminderd.

Het beste aan Khalid is dat de roem hem niet naar het hoofd is gestegen. In zijn hart is hij nog altijd die Amerikaanse tiener die zijn muziek via het platform SoundCloud verspreidt en uit het niets de hele wereld heeft veroverd. Het eerste nummer van de show, “8TEEN”, is daar een herinnering aan. Het nummer dateert van zijn eerste album en is een ode aan jong zijn, samengevat als ’Let’s do all the stupid shit that young kids do.’ Jammer is dat de muziek in het begin van de show niet helemaal juist afgestemd lijkt en dat de zang en woorden van Khalid verloren gaan in de trillende bassen.

© CPU – Larissa Zenner

De tour zou overigens evengoed “Best Of: Khalid” kunnen heten, want de singer-songwriter neemt ons mee van het begin van zijn carrière naar het heden en weer terug. “Hundred” is naar eigen zeggen de soundtrack van zijn leven en gaat over keeping it a hundred wanneer je omgeving niet altijd het beste met je voorheeft, maar ook over altijd 100% van jezelf geven. Hoewel de nummers nog altijd extreem catchy zijn, geeft Khalid met Free Spirit meer aandacht aan zijn twijfels en tegenslagen in het leven. In zowel “Hundred” als “Bad Luck” geeft Khalid toe dat het niet gemakkelijk is om betekenisvolle relaties op te bouwen wanneer de hele wereld weet wie je bent. First world problems of toch niet?

© CPU – Larissa Zenner

Wie Khalid volgt op Twitter, weet dat hij graag grapjes maakt met zijn dierbare fans. In het echt is hij diezelfde guitige teddybeer. Met een brede, hartverwarmende lach komt hij het podium op en tot het einde van de show straalt het plezier ervan af. Het publiek maakt het hem ook makkelijk: alle liedjes worden enthousiast meegezongen en wanneer Khalid nog maar een beweging maakt die lijkt op een danspasje of zwaait naar het publiek, gaat iedereen los. Hij staat trouwens niet alleen op het podium, maar wordt geflankeerd door zes dansers die in verschillende samenstellingen en outfits de ruimte opfleuren. Tijdens “Hundred” in lange witte regenjassen en neongele sneakers, tijdens “Saved” in roze trainingspakken. Alweer: een hulde aan de jeugd van tegenwoordig, die eindeloze opties heeft op vlak van fashion en er vooral altijd Instagramproof moet uitzien. Het visuele en dynamische aspect is duidelijk heel belangrijk, maar het is een verademing om Khalid alleen op een krukje te zien zitten met een minimum aan afleiding, zoals hij doet tijdens “Bluffin’.”

De dansers lijken pas echt helemaal tot hun recht te komen tijdens “Young, Dumb and Broke”, wanneer ze hun mooi op elkaar afgestemde tenues hebben ingewisseld voor een casual, kleurrijke look. We kunnen niet met zekerheid zeggen of het de bedoeling is, maar als ze aan de zijkant van het podium met elkaar staan te klooien, lijken ze de verwezenlijking van de tieners waarover Khalid het heeft en valt alles op zijn plaats. Als echte millenials halen ze daarna hun smartphone boven om een selfie te nemen met Khalid en een deel van het publiek. Interactie tijdens een concert anno 2019.

Op het einde van de show schudt Khalid nog een kleine medley uit zijn mouw met enkele van zijn grootste hits. Fragmenten uit “Eastside” (ft. Halsey), “Love Lies” (ft. Normani) en “OTW” (ft. 6LACK & Ty Dolla $ign) volgen elkaar in snel tempo op en krijgen iedereen uit zijn stoel. Het is dan wel een zondagavond, maar “Saturday Nights” wordt uiteindelijk het finale nummer. Een beetje voorspelbaar, aangezien het ook het laatste nummer is op Free Spirit en een persoonlijke favoriet is van Khalid zelf. Niet het meest uptempo nummer om mee af te sluiten, maar wel ideaal om nog eens te pronken met zijn zangstem en om iedereen voldaan naar huis te sturen.

© CPU – Larissa Zenner

Khalid is het zonnestraaltje op een regenachtige avond, die de ene keer uitbundig en de andere keer ingetogen schijnt, maar altijd met een grote portie goesting. Hij heeft een uitgebreid repertoire aan internationale hits en een stem die veel kan, waardoor het bijna niet kan mislopen. Het is aandoenlijk om te zien hoe zorgvuldig hij omgaat met zijn fans; de cadeautjes die op het podium terechtkomen raapt hij telkens met een dankbare blik op om die dan meteen aan de security te bezorgen. Laten we hopen dat de American teenager, ondertussen in zijn early twenties, voor altijd jong mag blijven.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Khalid - "New Normal"

Het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ is een ietwat traumatische benaming die we maar al te graag achter slot en grendel bewaren, maar voor…
Muzieknieuwtjes

The Subs organiseert eerste grote indoor post corona rave

Eind vorig jaar bracht The Subs een ode aan de dansvloer met “I Want To Dance Again“. Op zich zeker een leuk…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tayo Sound - "Gone"

2020 lijkt voor opkomende artiest Tayo Sound een mooi jaar te zijn. Hij is amper 18 en heeft dit jaar reeds vier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.