Uitgelicht

Dit was de dertigste editie van Couleur Café

Foto: Couleur Café – Official (Leen Van Laethem)

Couleur Café 2019 behoort alweer tot het verleden. Het Brusselse festival dat sinds 2017 plaatsvindt aan de voet van het Atomium vierde dit jaar zijn dertigste verjaardag. Dit feest werd meegevierd door elke dag meer dan twintigduizend enthousiastelingen en samen met de grote en minder grote artiesten van over onze aardbol. Naar goede gewoonte waren ook wij mee om te vieren, want zonder ons geen feest, toch? Of de gasten als Zwangere Guy, Sean Paul, Kamasi Washington en Lauryn Hill meehielpen om er het beste verjaardagsfeest ter wereld van te maken of eerder partypoopers waren, lees je hier in het verjaardagsverslag van Couleur Café. Van talent van eigen kweek en muzikale ontdekkingen tot onnodig entertainment: dit was de dertigste editie van Couleur Café.

Grootste feestvierders

©️ CPU – Bert Savels

Beginnen deden we telkens met de jonge Belgische garde die elke dag de taak kreeg om het festival te openen op de Blue Stage. DVTCH NORRIS, Bombataz en Martha Da’Ro mochten ons elke dag warm maken voor de rest van het festival. Dit deden ze elk in hun eigen stijl en toch slaagden ze er alle drie in om er relatief vroeg op de dag al een feestje van te maken. Deze jonge garde mag van ons volgend jaar weer een uitnodiging in de bus krijgen, en dan mag dat gerust wat later op de dag of op een groter podium. Heerlijk aperitiefhapje!

Nu we toch over de jonge ketjes bezig zijn mogen we natuurlijk Niveau4 XXL niet vergeten. Het opkomende raptalent uit zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel werd dit jaar bijgestaan door opkomend jazztalent. De mannen van ECHT! en Commander Spoon zorgden deze keer voor livemuziek in plaats van een dj. Ze werden niet weggestoken op de achtergrond, maar kregen ook hun eigen momenten om de show te stelen. De jonge raptalenten zelf gaven ook het beste van zichzelf, waarbij ze de samenwerkingen niet uit de weg gingen. Jay was hier duidelijk het beste van de nieuwe generatie dat Brussel momenteel te bieden heeft. Met overduidelijk de scherpste pen zorgde hij ervoor dat dit optreden misschien wel naar niveau 5 werd getild. MNG zijn flow was critical en de rest van het collectief mocht hun beide handjes kussen dat Jay er ook dit jaar weer bij was. Hij wist perfect hoe hij iedereen moest opzwepen. Miss Angel, Venlo, Jay MNG, Juicy, Eleven’ en Luie Louis mogen nog eens het beste van zichzelf geven in de Ancienne Belgique en erna kijken we weer uit welke namen de organisatie volgend jaar uit hun hoed zal toveren.

© CPU – Bert Savels

De grootste, letterlijk en figuurlijk, feestvierder was voor ons toch Kamasi Washington. De Amerikaanse saxofonist had een band rond hem verzameld waar zelfs papa Washington deel van uitmaakte. Stuk voor stuk bespeelden ze hun instrumenten met zoveel passie dat je gewoonweg niet anders kon dan er met een glimlach naar te kijken en luisteren. Iets wat Kamasi zelf ook deed wanneer de muzikanten elk hun solo speelden na voorgesteld te worden, en hij heeft ze zeker drie keer voorgesteld, dus misschien had hij stiekem ook liever in het publiek gestaan. Met stip een van de beste concerten die we dit jaar zagen.

©CPU – François de Rivoyre

Onze Belgen deden het goed op Couleur Café. Na Kamasi Washington staan Zwangere Guy en Tamino op een gedeelde tweede plaats voor het beste optreden van het festival. Zwangere Guy was groots op Couleur Café en brak de Main Stage volledig af. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: schedels werden gebroken. Wie Guy is, moest hij de Brusselaars niet leren. Het was een thuismatch waar heel Brussel had op zitten wachten. Guy de finesse ging door heel de scene met een snoeischaar. Gans z’n clique en crew had hij mee. Dubbel zwangere Berry en Jazz, niet-meer-zo-zwangere Selah Sue, Félé Flingue met strooien hoed, bawler eerste klas Peet, dubbele-l-rollende Darrel Cole en falo português Blu Samu waren aanwezig. Tot groot jolijt van de massa. Samen zorgden ze ervoor dat Couleur Café 2019 in ons geheugen staat gegrift. Welke lokale hiphopper deed hem dat al voor? Zwangere staat garant voor een goede show en mag zich meer dan verdiend koning van de Belgische hiphop noemen. Je komt hem heus nog tegen deze festivalzomer. Ga hem checken, want het is de moeite!

Voor het meest idyllische moment moest je bij Tamino zijn. De combinatie van zijn unieke stem en de groene locatie zorgden er al snel voor dat al je haar recht kwam te staan en je plots vochtige ogen kreeg. In deze tijden waar bloemknoppen openbarsten, leek het wel of plots iedereen in het groene theater last had van hooikoorts. “Habibi” maakte alles nog veel intenser en alle hoge verwachtingen die we hadden van de uitstekende tekstschrijver en zanger werden meer dan ooit ingelost.

Foto: Couleur Café – Official (Nathalie Nizette)

Nood aan een bloedheet feestje? Dan moest je bij ALiA, Nosedrip of dj Vega zijn. Verzorgde sets, heerlijke nummerkeuzes en bijgevolg hyperkinetische dansbeentjes. Wat ons betreft, waren dit met voorsprong de betere dj-sets van Couleur Café. Zij bewezen dat ze meer zijn dan enkel dj’s. Stuk voor stuk echte smaakmakers waar we maar al te graag al onze mobiele data hadden opgebruikt aan Shazam. 

Welcome to the Colorful World of Arp Frique. De muzikale ontdekking van festival was ongetwijfeld Arp Frique & Family. Arp Frique is een formatie van zes met roots vanuit alle continenten in de leeftijdcategorie van 19 tot 67. Niels Nieuborg, Rotterdamse producer en frontman van de band, maakt muziek met een sterke voorliefde voor disco-funk. Arp Frique was uitbundig en zette heel de Blue Stage op z’n kop. Solo’s wisselden elkaar af en heel de band kreeg de ruimte om zijn eigen ding te doen. “Nos Magia”, waar het voor de band allemaal mee begon, heeft een serieuze indruk achtergelaten. Een tip voor alle funk-fetisjisten onder ons.

Partypoopers

Jammer genoeg waren er ook een aantal bands die flopten in Brussel. Naast Rejjie Snow en The Cap Empire, die te weinig snijdend waren, waren het vooral Sean Paul en Lauryn Hill die de sfeer wat verpestten op het feest. Weer maar eens headliners die hun status niet waarmaakten. Sean Paul zorgde voor leuke deuntjes, enkel jammer van de uitvoering. Van ons mag Sean Paul zeker hits blijven produceren, misschien juist het live-performen laten voor wat het is. Sean Paul blijft in het vervolg dus best thuis op een verjaardagsfeest van Couleur Café. Of vervang de goedkope beelden door ondertitels, Sean door Zwangere Guy en we hebben een topshow. Lauryn Hill had de kans om zich te herpakken na haar laatste bezoekje aan ons land. Maar op tijd komen is niet haar troef, zo blijkt. Onze handen jeukten om Ms. Hill volledig de grond in te boren, maar gelukkig maakten de laatste twintig minuten veel goed. Voor ons hoeft een volgende keer er niet meteen aan te komen. Het is de vraag die heel de wereld bezighoudt: worden Sean Paul en Lauryn Hill zichzelf dan nooit moe?

Lekkerste verjaardagseten

Foto: Couleur Café – Official (Nathalie Nizette)

Wie Couleur Café zegt, zegt eten! Wanneer wij op Couleur Café vertoeven, kunnen we maar beter het nuttige aan het aangename koppelen. Couleur Café staat bekend om de beste catering en ook dat werd bekeken onder ons kritisch oog. Muzikaal enkele smaakmakers, maar ook aan de rue du bien manger was het steeds vertoeven in verscheidenheid aan smaken. Kleine shout-out naar de de allereerste stand die ons voorzag van de beste Pad Thai. Lekkere eetstandjes, goede concerten en leuke nieuwe ontmoetingen.

We kunnen dus afkloppen op een geslaagd verjaardagsfeest van Couleur Café. Het festival blijft met voorsprong het gezelligste van ons land. Couleur Café, dat zijn twintigduizend zielen met één hartslag. Een festival dat leeft en zich mengt, zonder voorkeur voor een bepaald genre. Perfect voer voor een Dansende Beer dus. Herbeleef de vorige dagen Couleur en lees onze festivalverslagen. En oh ja, van harte gefeliciteerd, Couleur Café. Nog dertig jaar erbij als het aan ons ligt.

Hier vind je al onze recensies van deze editie Couleur Café:

Festivaldag 1

Festivaldag 2

Festivaldag 3

Sean Paul

Kamasi Washington 

Lauryn Hill

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Martha Da’ro @ Ancienne Belgique (AB Club): De perfectie loslaten

De rijzende ster die Martha Da’ro een paar jaar geleden was, verdween na de release van haar debuut-ep Cheap Wine & Paris…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brihang, Tyla en nog vier nieuwe namen voor Couleur Café 2024!

Momenteel zitten we allesbehalve in het zonnige weer, met de sneeuw die over het hele land opduikt, al wil dat niet zeggen…
LiveRecensies

Zwangere Guy @ de Vaartkapoen: Meten en zweten

Er laaide gisteren een zucht van opluchting en blijdschap door de Vaartkapoen in Molenbeek. De mythische zaal is na enkele jaren renovatiewerken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.