AlbumsRecensies

DVTCH NORRIS – Fahad Seriki, I Hate You (★★★★½): Transparante diversiteit

Dit jaar is het jaar van DVTCH NORRIS, zoveel kunnen we nu al besluiten. De rapper uit Ekeren bracht het afgelopen jaar een uitstekende ep uit met I’m Sad, I Wanna Make It, en scoorde met Bhavi-feature “Toothpick” een hit in Zuid-Amerika en België. Zijn streamingcijfers blijven maar groeien en met maandelijks rond de 90k luisteraars op Spotify behoort hij ondertussen tot de populairste rappers van het land. Het afgelopen weekend stond DVTCH ook nog eens op de befaamde Duitse festivals Rock am Ring en Rock im Park, twee kansen die hij duidelijk niet liet liggen. Ook de andere festivals op de planning deze zomer ogen veelbelovend met passages op Couleur Café, Fire is Gold en Dour. Met Fahad Seriki, I Hate You lost hij een heel diverse ep waarmee hij heel gewaagd, maar desondanks geslaagd uit de hoek weet te komen.

“Oaktree” is alvast een verrassend begin van Fahad Seriki, I Hate You. Het nummer valt moeilijk te vergelijken met het eerdere oeuvre van DVTCH en klinkt dankzij zijn songstructuur en beat opvallend verfrissend. Vooral de instrumental zorgt voor een opmerkelijk begin van de ep. Dat de muziek ons een inkijk geeft in het niet altijd even gemakkelijke leven van Fahad Seriki (de burgerlijke naam van DVTCH) wisten we al dankzij zijn eerste ep, maar het klonk nog nooit zo puur als op “Save Us“. Het refrein werd trouwens ingezongen door Rori, de zangeres van Beffroi.

“Bobby Shmurda” is een redelijk kort nummer geworden met een speelduur van iets minder dan twee minuten, maar die twee minuten weten wel indruk te maken. Het nummer, dat vernoemd is naar de Amerikaanse rapper die in 2014 een hit scoorde met “Hot N*gga”, toont een opvallend ander facet van DVTCH. Begeleid door een loom gitaartje gaat de Antwerpenaar meer de soulkant op en dat pakt goed uit. Ook op “Blessed” gaat DVTCH die soulrichting op, maar dan mooi gemixt met hiphop- en funkinvloeden. De warme stem van Yann Gaudeuille en de zwaardere, iets donkerdere stem van DVTCH passen uitstekend samen.

Ook op Fahad Seriki, I Hate You werkte DVTCH samen met een tweetal goede vrienden. Zo maken zowel zijn soulmate Yann Gaudeuille (“Blessed” en “As Good As Bad News”) als K1D (“Ignorance”) hun opwachting op de ep. “Ignorance” konden we eerder al tijdens zijn show in de uitverkochte Ancienne Belgique Club horen, en dat vonden we toen al een uitschieter. Op de ep is dat niet anders. De flow van de twee is zeer aanstekelijk en hoe vaker je het nummer hoort, hoe beter het wordt. Ook fijn hoe ze een aantal oriëntaalse klanken in de instrumental hebben weten te integreren en ze aan het einde nog een country-outro geven.

Het persoonlijkste nummer van de ep krijgen we als voorlaatste te horen. “As Good As Bad News” gaat over de mentale gezondheid van DVTCH en over het feit dat hij geen rolmodel wil zijn dat in de schaduw leeft. De eerste zinnen komen redelijk hard binnen en de pijn en frustraties zijn duidelijk hoorbaar: ‘Life is not a fairytale, and I know that very well. I was trying to love myself. Then the bathroom mirror fell, picked it up and cut myself. Door terug te grijpen naar iets wat op spoken word lijkt, wordt de luisteraar nog meer in het verhaal van de Antwerpenaar gezogen. Voor het refrein werd nog eens beroep gedaan op de stem van Yann Gaudeuille, die het nummer met zijn klassevolle stem helemaal weet af te werken. Slotnummer “Birthday Song” is opnieuw wat meer uptempo en is perfect geschikt om helemaal op los te gaan tijdens een concert. De break-up met zijn ex heeft hij alvast mooi in een song weten te verwerken.

Zeven nummers met zeven verschillende stijlen en vibes. Je moet het maar doen als artiest, maar toch slaat DVTCH erin van Fahad Seriki, I Hate You één coherent geheel te maken. Het leven van de Belgische rapper was beslist niet simpel, maar dat maakt van hem juist een rolmodel voor velen die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Hij vertelde ons vorige zomer dat hij transparant wilde zijn in zijn muziek, en dat doet hij op een fraaie manier. Met een van de ep’s van het jaar mag DVTCH zich opmaken voor een spannende en veelbelovende zomer, waar hij zeker en vast nog heel wat zieltjes voor zich zal winnen.

De zomer is nu al goed gevuld voor DVTCH NORRIS, want hij is te zien op Couleur Café in Brussel (28/6), Park Feesters in Zele (28/6), Ottertrotter in Mechelen (29/6), Dour (14/7), Moonfield Festival in Mol (20/7), Lochtfest in Lochristi (3/8), Lokerse Feesten (8/8), Fire is Gold in Antwerpen (24/8) en T Endezomer in Aalter (7/9).

1685 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Charles @ Ancienne Belgique (AB): Van een speciaal kaliber

In België hebben we heel wat interessante popartiesten, maar Charlotte Foret oftewel Charles is er toch een van een ander kaliber. Zoals…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single RORI - "DOCTEUR"

De naam Beffroi doet in een vaag muzikaal verleden misschien nog wel een belletje rinkelen. De Belgische RORI zette haar eerste stappen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Rare Akuma - dirtytwominus (★★★½): Grondplan voor de underground

Rare Akuma maakt lang geen muziek meer om de beroemdste artiest te worden. Hij maakt geen muziek om een imago te boosten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.