LiveRecensies

RORI @ Ancienne Belgique (AB Club): Veelbelovende toekomst

© CPU – Lieze Michiels

Soms heb je niet meer nodig dan een sterke song om je carrière van de grond te krijgen en zo geschiedde het ook bij RORI. In 2020 maakte ze haar solodebuut in het Engels, maar al gauw besloot ze voor haar moedertaal te kiezen. Het is dan ook het catchy “Docteur” dat ervoor zorgde dat alles in een stroomversnelling terechtkwam. Met een van de meest gedraaide liedjes op Waalse radiostations in 2022 onder de arm zag de toekomst er voorspoedig uit voor de artieste. Het voorbije jaar bracht ze haar debuut-ep Ma saison en enfer uit, zong ze zichzelf in de kijker op het Nederlandse showcasefestival Eurosonic en speelde ze op tal van festivals, waaronder Pukkelpop. Als kers op de taart volgt nu een uitverkochte show in de AB Club.

Terwijl de AB Club zachtjes volloopt, mag Marvett aan zijn set beginnen. In 2020 deed Marvett nog mee aan De Nieuwe Lichting met Engelstalige liedjes, maar inmiddels gooide onze landgenoot het roer om en kiest ook hij volop voor zijn moedertaal. Omdat er de ongeschreven regel bestaat dat je als voorprogramma de hoofdact nooit mag overtreffen in aantal muzikanten op podium, brengt hij zijn zomerse liedjes in een meer ingetogen setting. De aanstekelijke deuntjes vinden inspiratie in de wereld van de punkpop, al gaat het er bij Marvett toch net wat toegankelijker aan toe. De artiest wil het publiek vooral aan het bewegen brengen en doet dat door steeds meer peper in zijn liedjes te stoppen. Hij zingt over gebroken en minder gebroken harten, laat de gitaren stevig weerklinken en schakelt de aanwezigen in om een stukje mee te zingen, maar ondanks dat missen we toch iets. Het lijkt erop dat Marvett nog niet helemaal zijn draai heeft gevonden en dat kunnen we hem ook niet kwalijk nemen aangezien zijn eerste Franstalige ep pas in september verscheen.

© CPU – Lieze Michiels

Een stevige instrumentale intro kondigt de komst van RORI aan nadat de lichten voor de tweede keer doven in de kleinste zaal van de Ancienne Belgique. De lat wordt meteen hoog gelegd, want wanneer “La Place” weerklinkt, heeft RORI de aanwezigen meteen in haar greep. Binnen de kortste keren wordt duidelijk waarom de song zo’n hit is, of toch bij onze Waalse collega’s. Zelfs de jongsten in de zaal lijken de song woord voor woord mee te kunnen zingen en dat bewijst alweer dat RORI een popster in wording is, al ware het wel met een ongepolijst randje. Zo werpt ze haar blik op de problemen uit het dagelijkse leven zonder daarbij een roze zonnebril op te zetten en kiest ze ervoor om zich te laten begeleiden door een iets zwaardere instrumentatie.

Met slechts een ep en een paar singles op zak, zou je denken dat RORI al snel door haar show heen is, maar niets is minder waar. Ondanks dat de zangeres het tempo hoog houdt, krijgen we een aaneenschakeling van reeds bekend en compleet nieuw werk te horen. Zo horen we plots duistere baslijnen die een meer sensuele kant van RORI naar boven halen, terwijl even later net een heel zomers nummer met de drums in de hoofdrol weerklinkt. Het nieuwe materiaal toont vooral dat er verder gebouwd wordt met de bouwstenen van Ma saison en enfer, wat meteen voor continuïteit zorgt. Wat ook een rode draad zorgt is de voertaal, want hoewel de eerste singles nog Engelstalig waren, krijgen we in de AB meer en meer Frans te horen. Zelfs “C’est la vie”, dat normaal een mix is tussen Frans en Engels, wordt in een nieuw jasje gestoken en voelt zo meteen weer een stuk frisser. Van zodra RORI twee songs aan elkaar moet praten, merken we hier en daar toch wat zenuwen op, al gaat de jonge zangeres daar heel goed mee om. Ze neemt zichzelf niet al te serieus en toont dat je ook als artiest niet perfect bent. Wat ons betreft zagen we net op die momenten een inspirerend rolmodel voor de jongste fans.

Hoewel de zon in Brussel al lang niet meer schijnt op het moment dat RORI het podium onveilig mag maken, brengt ze de festivalzomer plots akelig dichtbij met “Soleil”, waarna ze een belangrijke boodschap moet verspreiden. De zangeres kondigt aan dat een van haar nieuwe songs “Loser” heet en gaat over de mensen die je vertellen dat je iets niet kan. Ze vertelt dat heel wat mensen haar toen ze jonger was gezegd hebben dat ze bepaalde dingen nooit zou kunnen, maar net als in een mooi sprookje bewijst RORI het tegendeel. Op een bedje van toegankelijke rock en met een flitsende lichtshow maakt ze duidelijk dat je anderen nooit moet geloven wanneer het over je capaciteiten en talenten aankomt en dat je vooral in jezelf moet blijven geloven.

© CPU – Lieze Michiels

Naarmate de set vordert, valt steeds meer op dat de nummers van RORI live een meer gelaagd arrangement hebben. De zang duikt bij momenten onder een instrumentale laag en geeft op die manier ook even de schijnwerpers op. Een akoestische versie van “Swim” neemt ons even mee terug in de tijd en wel naar het prachtige 2015 wanneer een toen 16-jarige Rori vooral bekend was als de helft van Beffroi. De zachte, dromerige klanken tonen een andere kant van de zangeres, al is dat niet van lange duur. Het einde nadert en dus moet er nog even goed gepiekt worden. Dat gebeurt meteen met “Miroir”, een song die al een tijdje op de setlist schittert en heel wat potentieel heeft om net als “Docteur” een hit te worden. Het aanstekelijke ritme wordt ook door de aanwezige fans opgepikt en zo bevinden we ons plots in een zee van dansende lijven. Vervolgens lijken we even terug in de tijd te gaan, want voor we het goed en wel beseffen weerklinkt “Docteur” met nog meer energie en explosiviteit. “Encore” vormt vervolgens het eind van de avond en hoewel er nog uitbundig geroepen werd voor een allerlaatste song, laat een echte encore op zich wachten.

De AB Club barstte uit zijn voegen voor Belgische belofte RORI. In amper een uur toonde de artieste wat ze in haar mars heeft en waarom we haar de komende tijd nauw in de gaten moeten houden. Haar toegankelijke, maar karaktervolle liedjes worden gekenmerkt door catchy refreinen en dat komt live allemaal nog net wat beter uit de verf. Aan talent en enthousiasme alvast geen gebrek en dus lijkt het slechts een kwestie van tijd voor RORI mag verhuizen naar de grotere zaal die de Brusselse poptempel herbergt.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

625 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Jack Vamp & The Castle of Creep @ Ancienne Belgique (AB Club): Zwoel, funk en indierock

Velen onder ons leerden Jack Vamp & The Castle of Creep kennen toen de band rond Arthur Boussiron vorig jaar De Nieuwe…
InstagramLiveRecensies

Martha Da’ro @ Ancienne Belgique (AB Club): De perfectie loslaten

De rijzende ster die Martha Da’ro een paar jaar geleden was, verdween na de release van haar debuut-ep Cheap Wine & Paris…
Festivalnieuws

Trix deelt volledige poster WAO met o.a. ILA, Ão, Captain Kaiser en meer!

Aan de Antwerpse Noordersingel kijken ze met grote anticipatie uit richting februari. Trix zet dan namelijk traditiegetrouw de bloemetjes buiten met het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.