LiveRecensies

Amongster @ Vooruit: Eerder een bedankingssoirée dan een releaseparty

De op één na hoogste zaal in blokkentoren Vooruit stond gisteren decor voor de zachte melancholie van Amongster. Acht dagen geleden bracht hij zijn tweede album uit, A New Arrival, geproducet door Reinhard Vanbergen, bekend van Das Pop. Hij nam er rustig z’n tijd voor – drie jaar – en ook bij de voorstelling namen we geen konijnensprongen. Het werd een gezellig avondje dat meer meehad van een bedankingsreceptie met live muziek dan van een wilde release party.

De ingang van de Vooruit was op slot, waardoor we binnen moesten langs een apéro-evenement in het café. Na afloop was die sluiting dan weer omgekeerd, wat de concertgangers even verwarde. De balzaal van de Vooruit stond bescheiden gevuld. Een groot deel van het publiek kende de winnaar van de Nieuwe Lichting 2014 zelfs persoonlijk. Voorprogramma was voor Mauger, de band van Mauger Mortier, aangevuld met drie Absynthe Minded veteranen. Ze brachten indie pop met een grote knipoog naar Eels. Hun debuut kwam uit op 1 februari. De eenvoudige melodieën bleken doeltreffend als opwarmer. Live klonk de stem van Mauger gek genoeg als een Engelse Bart Peeters.

https://www.instagram.com/p/BvErRvdHKUv/

De intro van “A New Arrival” doet even denken aan “I Might Be Wrong” van Radiohead. De muziek van Oosterlynck heeft wel iets mee van wat de Oxfordianen deden in de periode na 2000. Denk aan drummachines, gitaareffecten en blazers, blazers. Toch heeft Amongster ook een gezonde dosis moderne belpop in z’n DNA, geïllustreerd door drummer Robbe Vekeman van Bazart en gitarist Jasper Maekelberg van Faces On TV. We konden ook extra stemsteun ontvangen van een zangeres, al is het niet duidelijk of zij nu bij de band hoort of niet. Ze kwam immers maar een paar keer meezingen.

Soms zakte de weemoedigheid en het immer matige tempo ons echter wat in de schoenen. Gelukkig zijn de songs intelligent geschreven, zodat de band onze aandacht al weer snel kon trekken. Nummers als “Be Someone” en “Home” klonken niet alleen letterlijk, maar ook spreekwoordelijk als muziek in de oren. Denk aan songwriterschap à la Elliott Smith.

De frontman droeg een liedje op aan een meisje in de zaal, dan weer viel er een verhaal te vertellen hoe een nummer ontstaan is. Oosterlynck kon rekenen op enkele fans die bijzonder verheugd waren met deze shout outs. Toch mist hij vooralsnog het soort podium charisma dat hem in grote zalen kan loodsen. Na vijftig minuten en een kort maar krachtig applaus kwam er een georchestreerd bissetje. Tijdens “Fear Until You Leave Me” zette Amongster vier puntjes op de i door nog eens al hun charmes tegelijk naar voren te brengen. Amongster scheerden dus geen hoge toppen, maar geen van de aanwezigen heeft zich verveeld.

De 28ste Speelt Amongster in De Studio in Antwerpen.

Setlist:

New Arrival
Whisters
Butchers Boy
Teacher
Honesty
Leaving Our Arms
Be Someone
Sarlow
Cover Me
Leo
Home

Bright Life
Fear Until You Leave Me

168 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

BETWEEN FRIENDS - garage sale (★★★): Elektronische heruitvinding

Een van de dingen waar die Covid-lockdowns wél goed voor waren, was de heropleving van bedroompop. Artiesten konden niet langer in de…
AlbumsRecensies

Conan Gray – Found Heaven (★★½): Teleurstellende gedaanteverwisseling

Van het internet heeft Conan Gray intussen een van zijn beste vrienden gemaakt. Een groot deel van zijn bekendheid heeft de singer-songwriter…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Glass Animals – “Creatures In Heaven”

Voor wie op de ‘late nights in the middle of June’ in 2020 luidkeels meezong met de gigantische hit “Heat Waves”, doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.