AlbumsRecensies

While She Sleeps – SO WHAT? (★★★★): Gecontroleerd buiten de lijntjes kleuren

Er zijn zo van die Sheffieldse bands die zichzelf nog steeds niet cool genoeg vinden om de gitaar links te laten liggen, en dat juichen we toe. While She Sleeps is zo’n band: al jaar en dag tewerkgesteld in het metalcore genre, en nog nooit te kampen gehad met een burnout of ander euvel. Anno 2019 heeft de band vijf langspelers op zijn conto, waarvan het nieuwste werk het vorige steeds weer weet te overtreffen. Na You Are We uit 2017 lijkt het ons straf mocht het Sheffieldse kwintet dat kunstje nog eens kunnen overdoen. Hoe dan ook wilden we te weten komen niet of, maar vooral hoe hard de Sleeps Bros op SO WHAT? zouden knallen.

De vier singles die we al voorgeschoteld kregen, deden ons alvast het beste vermoeden. “ANTI-SOCIAL” gooide de beuk erin, met een knipoog naar Slipknot, terwijl “HAUNT ME” er stevig tegenaan ging, met enkele sing-alongs die er een meebruller van maakten. “THE GUILTY PARTY” wist er verrassend genoeg de beuk in te gooien, met knipoog naar een feeërieke sfeer zoals onder meer Enya die weet te scheppen, en “ELEPHANT” deed datzelfde, dan weer met een knipoog naar Architects. Die singles klonken honderd procent zoals we dat van While She Sleeps gewend zijn, maar kregen toch duidelijk een andere draai. We konden dus al vermoeden dat SO WHAT? niet zomaar een klakkeloos verlengde van You Are We zou worden.

Ook het eerste niet-eerder-gehoorde nummer op de plaat is alweer een voltreffer. Sean Long weet op “I’VE SEEN IT ALL” een riff aan te snijden, zoals alleen een goede schoonvader dat kan met de kerstkalkoen. Het gierende getokkel krijgt al snel bijval van drums en zang, maar houdt aan tot de intro er helemaal op zit. Een veelbelovend begin van een nummer dat alles bevat om live een topper te kunnen worden: splijtende riffs, meezingbare zanglijnen en een tempo dat een publiek toelaat om rond te stuiteren. ‘I’ve seen it all, but I felt nothing.’ Pertinent onwaar. Wij voelen de song helemaal. “I’VE SEEN IT ALL” is een nummer dat je kan raken van je kleine teen tot in je oorlellen, en het bewijs dat we nog niet alles gezien hebben van While She Sleeps’ schijnbaar eindeloze mogelijkheden.

“Er is elektronisch geluid te horen op onze nieuwste plaat. So What?” moet het vijftal gedacht hebben. Inderdaad, “INSPIRE” bevat een passage die naar dubstep neigt. Maar geen paniek, taferelen als op de nieuwste van stadsgenoten Bring Me The Horizon zijn niet te horen. “INSPIRE” is een catchy doch stevig nummer geworden, waar elektronisch geluid een niet weg te laten ingrediënt is, maar nergens de storende bovenhand neemt. Elektronische effecten komen wel vaker terug op SO WHAT?, maar zijn nergens zo aanwezig als op dit nummer. “GOOD GRIEF” wordt zo nog op elektronische wijze ondersteund, maar gaat op geen moment goedkoop of vervelend klinken.

“GOOD GRIEF” is een nummer dat eigenlijk perfect op You Are We had kunnen passen, ware het niet dat die elektronische toetsen toch prominenter aanwezig zijn dan in 2017. Op de een of andere manier krijgen we het gevoel dat we naar een Bring Me The Horizon beluisteren, dat de blend tussen gitaren en elektronisch geluid perfect heeft weten te doseren. De aanloop naar de climax van het nummer klinkt zo gek catchy, dat we bijna naar een popsong aan het luisteren zijn. Wanneer die climax er dan uiteindelijk aankomt, krijgen we weer zo’n heerlijke schreeuw- en riffpartij te horen, dat we inzien dat ook dit weer een dijk van een nummer is.

While She Sleeps blijft dus volledig zichzelf, en kleurt grotendeels mooi binnen de lijntjes die het metalcoregenre heeft uitgezet. Toch weet de band zo nu en dan op een gecontroleerde manier die lijntjes te overschrijden, waardoor we met SO WHAT? hun interessantste en meest veelzijdige langspeler voorgeschoteld krijgen. Zo is het verloop van “BACK OF MY MIND” eigenlijk een weerspiegeling van wat op SO WHAT? te beluisteren valt. Er wordt zowaar een drum&bass-geïnfundeerde passage aan het nummer toegevoegd, waarna meteen overgegaan wordt naar een loeihard vervolg, dat metalcore dan weer alle eer aandoet. Alweer slaagt While She Sleeps erin een ijzersterk album af te leveren, dat de heren alweer naar een hoger niveau stuwt. Een band om in de gaten te houden dus, al kon je dat eigenlijk al jaren zeggen.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult affiche aan met Nothing But Thieves, King Hannah, De Staat en 27 anderen!

Nu de festivalzomer officieel van start is gegaan, grijpt ook Pukkelpop zijn kans om de affiche te vervolledigen. Dat gebeurt vandaag met…
AlbumsRecensies

Elephant - Big Thing (★★★½): Zomers album vol met melancholische liedjes

De kleur van het muzikale landschap in de Lage landen is, met dank aan corona, een stuk veelzijdiger geworden. Veel bandjes kregen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps – “EYE TO EYE”

De Britten van While She Sleeps zijn al jaren een van de vaste waarden in het metalcorelandschap. Vorig jaar nog brachten ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.