Nieuwe singles

De grote internationale beren van morgen 2018: een terugblik

Een dik jaar geleden zochten we naar veertien straffe internationale acts, die we de eerste twee weken van het jaar aan de Belgische muziekwereld wilden voorstellen. We doopten hen toen ‘Grote beren van morgen’, een titel waarmee we hen een jaar lang volgden en zagen groeien. De ene act groeide wat beter dan de andere, maar toch wisten alle acts een indruk op ons te maken, waardoor we zeker zijn dat hun toekomst er nog steeds goed uitziet. Wie kozen we, en wat hebben ze het afgelopen jaar allemaal bereikt? We zetten ze nog eens chronologisch op een rijtje!

Lo Moon 

Onze allereerste ‘Grote Beer van Morgen’ was de Amerikaanse band Lo Moon, die in 2016 hun geniale debuutsingle “Loveless” op de wereld loslieten. Hun gelijknamige debuutalbum kwam echter pas in februari van dit jaar uit. Lo Moon kreeg heel wat lovende woorden van de internationale pers en ook van ons. Ze stelden de plaat onder andere voor bij The Late Late Show with James Corden, en toerden de afgelopen maanden als voorprogramma van CHVRCHES doorheen de Verenigde Staten. In November kondigden ze met hun nieuwste single “For Me, It’s You” negen maanden na hun de release van hun debuut al de komst van een ‘nieuwe fase’ aan, met livemuzikant Sterling Laws nu ook als nieuw officieel bandlid. Met die nieuwste single bevestigden ze voor ons alvast dat ze al snel heel groot kunnen worden!

Lewis Capaldi 

© CPU – Larissa Zenner

Niet alleen bij ons, maar ook bij VEVO DSCVR zag men het grote potentieel van Lewis Capaldi eind vorig jaar, en terecht. De Schotse singer-songwriter stelde zijn debuut-ep in februari voor in de Brusselse Botanique aan een uitverkochte Rotonde, waar we al voelden dat het misschien wel de laatste keer geweest zou kunnen zijn dat we hem in een kleine zaal aan het werk konden zien. Gelijk kregen we; shows in het Sportpaleis, als voorprogramma van Sam Smith, en een uitverkochte Orangerie afgelopen maand bewezen dat dan ook al meteen. Begin november kwam het stemwonder nog met een nieuwe ep, Breach, en in 2019 wordt zijn debuutalbum verwacht. Misschien kan hij dat zelfs als Critic’s Choice Award-winnaar van de Brit Awards van 2019 uitbrengen, want een nominatie heeft hij alleszins op zak. Zijn eerste, grote hit is niet meer ver weg.

TOUTS

Als je TOUTS nog niet kent, kunnen we je het niet kwalijk nemen. De Britse band kende dan ook voornamelijk in hun thuisland een groei. Terwijl we dit jaar op een debuutalbum hoopten, kregen we eind november een tweede, degelijke ep, waarmee ze een heleboel fans mee wisten te winnen. Met onder andere Liam Gallagher, Kasabian en Blossoms als grote fans hebben ze in ieder geval belangrijke mensen achter zich staan, die hen met een debuutalbum in de aantocht de nodige boost kunnen geven. In de zomer speelden ze op onder meer Reading & Leeds, en in de herfst toerden ze dan door het VK en Frankrijk, waaronder ook met Kasabian en Blossoms. Geen slecht jaar achter de rug wat ons betreft.

Emily Warren

Er loopt veel vrouwelijk muziekgeweld rond en daar hoort de Amerikaanse zangeres Emily Warren zeker en vast bij. De New Yorkse schone bracht in oktober haar langverwachte debuutalbum Quiet Your Mind uit en scoorde een hit met haar Chainsmokers-samenwerking “Side Effects”, waarmee ze meer dan 70 miljoen streams op Spotify behaalde. Naast voor haar eigen album, schreef Warren ook dit jaar weer mee aan nummers voor andere artiesten, onder andere Sigrid, Anne-Marie, Rita Ora, David Guetta en LANY. Emily Warren bewees ook de afgelopen twaalf maanden dat ze een groot hitgevoel heeft, en dat zal ze in 2019 ook blijven tonen.

Col3trane

Het Londense r&b/soultalent Col3trane maakte ook van het afgelopen jaar gebruik om zichzelf voor te stellen aan muziekliefhebbers. Hij bracht zijn ep BOOT uit en stelde die voor in uitverkochte zalen in Australië en Europa, maar in België is en bleef hij haast nog onbekend. Eén van zijn hoogtepunten van het jaar was ongetwijfeld zijn arenatour met Dua Lipa in het Verenigd Koninkrijk, waar hij voor uitverkochte zalen zijn muziek mocht brengen. Grimekoning Stormzy uitte zich afgelopen zomer ook als grote fan, en ook wij zijn dat nog steeds. Met een debuutalbum in de maak, kan er nog het één en ander gebeuren.

Maddy Jane

Om internationaal uit te groeien tot een gekende naam in de muziekindustrie, start je best vooral in je thuisland. Dat is ook hetgeen waarop Maddy Jane zich dit jaar focuste. De zangeres uit Tasmanië, een eiland ten zuiden van Australië, toerde reeds met Harry Styles, die helemaal weg is van haar muziek. Ook Maddy hield het dit jaar bij een ep en een handvol singles; op een volwaardig debuut is het nog even wachten. De ietwat alternatieve popmuziek van Jane is in ieder geval iets wat je zeker moet ontdekken. Haar recentste single “The Other Day” met bijbehorende video is volgens ons dan ook een echte kijk- en luistertip. Beoordeel vooral zelf.

Sam Fender

Naast Lewis Capaldi is ook een tweede “Grote Beer van Morgen” genomineerd op de Brit Awards voor de Critic’s Choice-award. De Brit Sam Fender wist zijn nominatie uiteindelijk vorige week zelfs te verzilveren en volgt Jorja Smith op, die de prijs vorig jaar won. Ook Adele, Florence + The Machine, Emeli Sandé en Jack Garratt namen de carrière veranderende prijs al in ontvangst. Dat Sam Fender dus in dat rijtje past, kunnen we bij deze ook bevestigen, want de energieke poprock van de Brit bracht hem afgelopen zomer ook naar Rock Werchter. In November stelde hij nog zijn sterke ep Dead Boys in een uitverkochte Witloof Bar voor, maar in 2019 mikt hij op grotere zalen. Sam Fender gaat in 2019 dankzij zijn winst een nog succesvoller jaar tegemoet.

BLOXX

Bloxx, een vierkoppige Britse band met een frontvrouw, is bij velen haast nog onbekend, maar daar kan ten laatste op 6 februari verandering in komen. Bloxx staat dan samen met Circa Waves en The Wombats in de Trix en zal er dan voor het eerst in België op een podium te zien zijn. Dit jaar kwam de groep met vier interessante singles, waaronder “Moonday” dat je snel kan mee neuriën en ook goed blijft hangen, maar op een eerste ep is het nog wachten tot volgend jaar. Dit najaar trok de groep met een uitgebreide tour doorheen hun thuisland en misschien staan ze ook volgend jaar iets vaker bij ons op podium. We zijn benieuwd hoe het voor dit leuke quartet verder gaat.

Grace Carter

Wie de ‘Ones To Watch’-lijsten van 2019 bekeek, zag ongetwijfeld ook de Britse zangeres Grace Carter een paar keer voorbijkomen. Met haar mix van soul en r&b stond ze nog maar recent in de Witloof Bar van de Botanique waar ze ons moeiteloos omverblies. Net voor de zomer kwam ze met haar debuut-ep Saving Grace, maar haar grootste hit scoorde ze met “Why Her Not Me” waarmee ze tien miljoen streams wist te verzamelen. Haar succesvolle jaar mag ze op 20 december in Londen op uitnodiging van Ellie Goulding in de SSE Arena van London afsluiten. Voor 2019 heeft ze ook nog een heleboel plannen: een show in de Electric Brixton te Londen, een debuutalbum en enkele samenwerkingen. Je gaat er dus nog van horen.

Stereo Honey

Wie zich te veel door bovenstaande foto laat misleiden en denkt dat we met Stereo Honey een echte boyband in de kijker zetten, ligt fout. Stereo Honey is een alternatieve indiegroep uit London die na een geslaagd debuut in 2017 voor ons al snel het potentieel leek te hebben om door te breken. Gelukt is het hen (nog) niet, maar met hun eerste ep What Makes a Man tonen ze wel wat ons in de toekomst te wachten staat. Ook zij fungeerden dit jaar vooral als voorprogramma (onder andere van Deaf Havana), maar de grote sprong naar eigen headline shows zat er nog niet helemaal in. Onze steun hebben ze ook in 2019 nog, dus we zijn benieuwd wie ze nog oppikt.

Ms Banks

Vrouwen in de hiphop-scene zijn na een dipje weer duidelijk populairder aan het worden. Ook de Engelse rapster Ms Banks pikte hiervan het afgelopen jaar een graantje mee, want ze kwam dit jaar met haar allereerste album The Coldest Winter, waarmee ze toont dat ze niet op haar mondje gevallen is. Haar Instagram-account telt inmiddels meer dan honderdduizend volgers en ook op Spotify worden haar nummers vaak gestreamd. Optredens op onder meer Wireless, het grootste Britse urbanfestival, waren dan ook een meer dan logisch gevolg. Nu nog een feature met een grote act en de nieuwe Cardi B is geboren.

Au/Ra

Dit jaar was het jaar waarin Au/Ra haar eerste echte hit in België scoorde. De in Ibiza geboren zangeres stond in februari samen met onze andere ‘Grote Beer Van Morgen’ Lewis Capaldi in de Rotonde van de Botanique, waar ze toen “Panic Room” aan het publiek voorstelde. Een hit werd het nummer dankzij de befaamde CamelPhat-remix waarmee ze dan twee maanden in de Ultratop stond. In oktober bracht ze dan met X-Games haar debuut-ep uit en ook die smaakt duidelijk naar mee. De jonge zangeres met haar smaragdgroen haar heeft het dit jaar gemaakt.

Sharptooth

De Amerikaanse hardcore punkband Sharptooth startte al in 2012, maar toch duurde het even voor ze bij fans van de hardere muziek doorbraken. In 2017 debuteerden ze met hun eerste album Clever Girls, waarop ze nooit het gas terugnemen en er volledig voor gaan. In 2018 kozen ze er dan resoluut voor om voor een tweede langspeler te gaan en trokken ze zich tegen verwachtingen in terug. Niet getreurd want in 2019 komen ze helemaal terug en zullen ze ook voor het eerst naar België komen. Op 27 april staan ze op Groezrock in Meerhout. Een niet te missen show!

Off Bloom

Net zoals in januari sluiten we ons ‘Grote Beren Van Morgen’-jaarverslag met het Deense trio Off Bloom af. Vooral in het eerste deel van het jaar was de groep actief en brachten ze twee nieuwe singles uit. “Love Actually” en “Not Sorry” waren twee leuke elektropopsongs die zich door het typische, geflipte Off Bloom-twistje van de rest onderscheidt. In de zomer trokken ze dan langs de festivals, maar ook aan een debuutalbum werd er gewerkt. Na een eerste show in de Lotto Arena als voorprogramma van Dua Lipa eind 2017, hopen we ze volgend jaar met nieuw werk terug op een Belgisch podium terug te zien.

Wie onze volgende ‘Grote Beren Van Morgen’ worden, lees je begin januari op onze site. Een jaarverslag van de Belgische ‘Grote Beren Van Morgen’ volgt nog.

1708 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sam Fender - "Little Bull Of Blithe"

Na een bijzonder productief jaar met een grote tour—met als kers op de taart zijn eigen headline show in het Londense Finsbury…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lewis Capaldi - "Pointless"

We hebben er een tijd op moeten wachten, maar niet zo gek lang geleden stak Lewis Capaldi voor het eerst sinds 2019…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.