LiveRecensies

Danko Jones @ Zappa: En toen ging het licht aan

Soms staan fans uren in de koude om toch een goed plaatsje vooraan te hebben bij hun grote idool. Bij Danko Jones in Zappa mocht gisteren iedere toeschouwer zich zo voelen. Er was namelijk een stroompanne wat ervoor zorgde dat de zaal niet openging om veiligheidsredenen en het publiek buiten stond te verkommeren. Organisatie MCLX kon er zelf heel weinig aan doen, want de buurt rond de zaal had hetzelfde probleem. Wachten was de boodschap. Toen de klok van negen aanbrak, vreesden we voor een goeie afloop, want normaal was dit het uur waarop de band aan zijn set moest beginnen, maar enkele minuten later was er plots terug licht en dus gingen de toeschouwers toch nog een rock ‘n’ roll avond tegemoet.

Het voorprogramma werd dus logischerwijs geschrapt en een halfuur na het openen van de deuren, stond de Zappa vol. Het publiek had er zin in en moest ook opgewarmd worden, en wat is beter dan iets meer dan uur goed door rocken om warm te krijgen? Juist ja, helemaal niets. Danko Jones was duidelijk heel tevreden dat hij nog kon optreden en dus waren ze helemaal opgepept en klaar om hier een furieuze voorstelling te geven. Toch was het niet constant hard gaan, er was ook plaats voor subtiliteit.

Met “I Gotta Rock” zei Danko Jones meteen waar het op stond. Hier zou en moest gerockt worden. Hij deed dat niet enkel met muziek, want zo nu en dan verklaarde hij zichzelf ‘één van de enige rockers die het nog natuurlijk doet zonder hulp van iemand anders’. Op zich heeft hij een punt, maar er zijn zoveel bands die hetzelfde concept aanhouden als hem en dat minstens even goed doen. Toch hoeven we hem daar niet op af te rekenen, hij steekt er gewoon een beetje de draak mee zonder het ook echt te menen, vermoeden we.

De set van Danko Jones valt kort samen te vatten in twee delen. Enerzijds had je de strakke nummers die hard aankwamen, denk maar aan een “Gonna Be A Fight Tonight” of “Code Of The Road”, maar evengoed kon Jones het ook wat trager doen bij bijvoorbeeld “Lipstick City”. Het is dat evenwicht dat ervoor zorgt dat de set nooit in een sleur geraakt. Het zou namelijk heel vervelend zijn als hij hier twintig keiharde nummers door onze strot ramde. Nee, hij zorgt er ook voor dat mensen kunnen meezingen en zich vooral amuseren.

Het is een echte rockshow, zoveel is duidelijk (en dat is niet omdat Danko Jones dit ettelijke keren herhaalt). Nee, er zijn drie muzikanten en ze brengen muziek op een rauwe basismanier en het komt toch goed aan. Zo zijn er ook de gelaatsuitdrukkingen van Danko Jones die fascinerend zijn om te bekijken, vooral bij zijn gitaarsolo’s kan hij zijn mond alles laten doen. Maar ook bassist John Calabrese weet het publiek te bespelen. Hij zweept ze op als een echte metalmuzikant en het verbaast dan ook niet dat het publiek soms meer zijn naam scandeert dan die van Jones.

Soms sluipen er ook fouten in de solo’s van Jones, en ook zijn stem kan niet altijd de hoge noten aan. Maar ook dat verklaart hij door te zeggen dat we hier de pure versie van zijn muziek te zien krijgen, met al dan niet fouten. We zouden toch liever een band zien die zijn nummers kan spelen, denken we dan. Gelukkig hoeven we hier niet over te vallen, want muzikaal blijft de band anderhalf uur boeien en na twintig nummers verlaten ze definitief het podium.

Danko Jones liet ons onze koude avond helemaal vergeten door een heel strakke hard rockset te brengen waarin ruimte was voor meezingen, meeklappen en interactie met het publiek. Daarnaast waren er ferme riffs, gitaarsolo’s en strakke nummers die iedereen aan het dansen kregen. Danko Jones is live een kleine beleving en dat is dan weer vooral door zijn présence op het podium. Goeie muzikant, dat zeker, een beetje arrogant, dat ook, maar het is oké. Dat is namelijk rock ‘n’ roll!

Setlist:

I Gotta Rock
Sugar Chocolate
The Twisting Knife
First Date
You Are My Woman
Sex Change Shake
Lipstick City
Mango Kid
Code Of The Road
Gonna Be A Fight Tonight
Full Of Regret
I Think Bad Thoughts
Had Enough
Burn In Hell
Lovercall
We’re Crazy
My RnR

Wild Cat
She’s Drugs
Rock Shit Hot

3367 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Frank Turner - "Haven't Been Doing So Well"

In het Britse hardcorepunkmilieu is Frank Turner al lang geen onbekend gezicht meer. De punker met het peperkoeken hart startte zijn carrière…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danko Jones - "Flaunt It"

Al sinds eind jaren 90 is Danko Jones een vaste waarde in het rock-‘n-roll-circuit. Na een goeie carrière is de band nooit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danko Jones – “I Want Out”

Begin dit jaar bracht Danko Jones een ode aan het meest onderschatte tijdperk van een zo al onderschatte groep: hij showde een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.