LiveRecensies

Concert At Sea: Waar sfeer op één staat

LiveRecensies

Concert At Sea: Waar sfeer op één staat

Met de zee als achtergrond schreeuwt Concert At Sea bijna vakantie. Dat is dan ook precies hoe we ons voelden en met de temperaturen van de afgelopen dagen is dat zeker niet verkeerd. Het muzikaal aanbod was net zo divers als het publiek met als gemeenschappelijke factor: gezelligheid boven! Het klinkt al als een geslaagd festival, niet?

Al dertien jaar lang organiseert de Zeeuws band Bløf – bekend van het nummer “Zoutelande” met Geike Arnaert – het popfestival Concert At Sea. Inmiddels groeide het festival uit tot een driedaags feest op de Brouwersdam. Op de donderdag stonden voornamelijk Zeeuwse acts op het programma en werden ook alle inwoners van het bewuste dorpje Zoutelande uitgenodigd. Zo konden ook zij even meeproeven van het succes van het nummer.

Concert At Sea begon voor ons klein en op het strand. Suzan en Freek brengen covers van bekende nummers op een heel eigen manier. Ze leken er zelf ontzettend van te genieten en hoe kan het ook anders met een podium dat uitkijkt op de zee en een vol strand. Ook het aanwezige publiek kon deze rustige opwarmer op een hete dag aan zee wel smaken.

Natuurlijk konden de gastheren van dienst op de eerste dag van CAS niet ontbreken. Voor deze bijzondere extra dag feest speelde Bløf met het Zeeuws Orkest een paar nummers. Enkele klassiekers zoals “Dansen Aan Zee” en “Aan De Kust” passeerden de revue, maar ook die ene single die het om onbekende reden ontzettend goed doet bij ons: “Zoutelande”. Om het helemaal compleet te maken – alsof een tachtigkoppig orkest nog niet genoeg was om het podium te vullen – was ook voormalig Hooverphonic zangeres Geike Arnaert naar de Brouwersdam afgezakt. Een ietwat onwennige start die vooral gewaardeerd werd door de echte muziekliefhebbers.

Op het strand kregen we een voorproefje van de set die Jacqueline Govaert op de tweede dag van CAS op het Umoja podium zou spelen. Doet die naam ergens in je achterhoofd een belletje rinkelen? Dat kan zeker want Govaert werd bekend als frontvrouw van Krezip. Met zonsondergang op zee als achtergrond, het enthousiasme van Jacqueline en nummers die je meteen meeslepen, was er geen twijfel mogelijk dat dit een zeer geslaagde set zou worden. Wanneer we op de tweede dag van CAS nog even een kijkje gingen nemen bij de set van Govaert werd ons gevoel bevestigd: dit verdient een spot op het hoofdpodium!

Vrijdag dan de echte aftrap van Concert At Sea door Bløf met Cøver At Sea. Ook daar mocht ‘onze’ Geike een nummer brengen met Paskal en compagnie. Samen met The BlueBirds brachten ze “Royals” van Lorde. De prachtige driestemmigheid van The BlueBirds gaf het nummer net dat beetje extra dat nodig is om het echt goed te maken. Al was het hoogtepunt van dit traditioneel cover-uurtje voor Jacqueline Govaert en Bløf. ‘Nobody puts Baby in the Corner’ en met die woorden kregen we een levendige interpretatie van all time classic “The Time Of My Life” vanuit Dirty Dancing. En ook op het festivalterrein barstte het feestje helemaal los.

Het beste strandoptreden van Concert At Sea 2018 was wat ons betreft weggelegd voor The BlueBirds. Ze werden aangekondigd als ‘schoonheid zoals Plato het bedoeld heeft’ en laten we eerlijk zijn, dat is bijna een understatement wanneer je Krystl, Elske DeWall en Rachèl Louise samen hoort zingen. Ze brachten een gevarieerde set met eigen werk en country/americana klassiekers. Door de wind leek het geluid het publiek achteraan niet goed te bereiken, maar een volledig afgeladen strand had het trio – afgaand op hun reactie – ook niet helemaal zien aankomen. Een draai aan de volumeknop later kon het genieten voor iedereen beginnen. We hebben zelden stemmen gehoord die zo mooi samen klinken. In september komt hun debuutalbum en we zouden liegen als we zeiden dat we niet benieuwd zijn.

Dat HAEVN aan een serieuze opmars bezig is, bleek al snel toen het hele terrein vol stond. Twee jaar geleden stonden de mannen er nog in de gietende regen, dit jaar daarentegen niets dan zon. Speciaal voor CAS speelden ze “The Sea”, toepasselijker kon natuurlijk niet gezien de locatie. Een heel bijzonder moment omdat het eigenlijk niet echt een festival nummer is, maar dat vergaten we met veel plezier. Bij geen enkele andere artiest werd er alleen al door de muziek zo’n unieke sfeer gecreëerd.

Het hoeft niemand te verbazen dat meer dan de helft van de aanwezigen vrijdag wachtte op de twee legendes die ’s avonds het hoofdpodium zouden afsluiten. Niemand minder dan Sting zakte af naar Zeeland en alsof dat niet bijzonder genoeg was, was ook Shaggy van de partij. De Brouwersdam was te klein voor de eregasten van het festival. Openen deden ze met “Englishman in New York” en dan draagt het publiek je natuurlijk op handen. Een eerlijke rolverdeling waarbij geput wordt uit het repertoire van beide grote namen. Iedereen zong luidkeels mee en voor we het goed en wel beseften was de zon ingeruild voor een volle maan en kwam een tweede festivaldag ten einde. Een einde om U tegen te zeggen!

Waar Sting en Shaggy op de vrijdag Concert At Sea op fenomenale wijze afsloten kregen we op de slotdag Alanis Morissette als headliner. Morissette kennen we vooral van de nummers “Ironic”, “Hand In My Pocket” en “You Oughta Know”. Dat was dan ook zowat het enige waar het publiek op leek te wachten. Laten we eerlijk zijn: Morissette kon onze aandacht niet vasthouden, maar wie dat zonder moeite kon was DI-RECT. Frontman Marcel Veenendaal loopt over het podium alsof hij nooit iets anders deed. We kunnen er ook niet omheen dat zijn spontane dansjes bijdragen om dit een onvergetelijk uurtje CAS te maken. Maar eerlijk is eerlijk: wie kan nog wel stilstaan bij een nummer als “Rockstar”? De muzikaliteit en energie die de band uitstraalt, is er een die we niet eerder zagen op de slotdag van CAS.

De eer om Concert At Sea af te sluiten was naar jaarlijkse gewoonte weggelegd voor de gastheren: Bløf. In een twee uur durende set gaf de Zeeuwse band het beste van zichzelf. Het kost je maar een paar seconden om rond je te kijken en te beseffen dat dit het gedroomde slot van drie dagen feest is. Iedereen zingt de longen uit z’n lijf met een biertje in de hand. En laat dat biertje dan ook nog even een ‘Zoutelande Blond’ zijn om het helemaal compleet te maken. Niet alleen het publiek genoot zichtbaar, ook de mannen van Bløf stonden duidelijk met heel veel ‘goesting’ op het podium.

“Dansen Aan Zee” beschrijft dan ook precies wat er die avond gebeurde op de Brouwersdam. Een gebalanceerde afwisseling van grootse nummers die van begin tot eind meegezongen werden en rustigere nummers als “De Mooiste Verliezers” en “Hemingway”. Ook Geike Arnaert mocht het podium nogmaals betreden om de hit “Zoutelande” te brengen en of je het nummer nu leuk vindt of niet, als je 40.000 mensen hoort meezingen, is dat toch even een kippenvel-momentje. De kers op de taart na een geslaagd feest op een gedroomde locatie in Zeeland.

Op Concert At Sea genoten we van een goed georganiseerd festival met een mooie line-up. We kunnen er natuurlijk niet omheen dat de locatie ook bijdraagt aan het succes. Wie wil er nu niet op een festival zitten met de zee als decor en een occasionele verschijning van een zeehond?

Alle foto’s vind je hier.

678 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ginger Root - "Better Than Monday"

Een stevige portie funk, een op het randje van obsessieve relatie met Japanse cultuur, een snufje disco en een voorliefde voor alles…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Lenny Kravitz – Blue Electric Light (★★★½): Vintage Kravitz met een scheut Prince

“Let Love Rule”, “Mr Cab Driver”, “Are You Gonna Go My Way?”, “Always On The Run”, “Fly Away”, “It Ain’t Over ‘Till…
AlbumsRecensies

Rachel Chinouriri - What A Devastating Turn Of Events (★★★½): Struikelen, vallen en opgroeien

Rachel Chinouriri timmert geduldig aan haar carrière. Na de release van haar debuut-ep Mama’s Boy in 2019 werd ze opgepikt door Parlophone,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.