banner

LiveRecensies

Circa Waves + Inheaven @ Botanique: Een tsunami van vitaliteit

In april 2014 speelde Circa Waves voor het eerst op Belgische bodem in het kleine Café Video. Drie jaar en twee albums later is de band klaar om het grote publiek te veroveren. In eigen land doen ze dat al en met hun show in een volgelopen Rotonde bewezen ze dat het buitenland weldra ook overstag zal gaan. Wat maakt de band dan zo groots? Iedere song klinkt catchy, dansbaar en is vooral makkelijk mee te brullen. Dat gebeurde dus een uur lang en tijdens deze zaterdagavond bereikte de energie een hoogtepunt.

Openen deed de Britse band Inheaven, maar hemels klinken ze allerminst. De groep uit Londen maakt muziek alsof ze recht uit de Britse achterbuurten komen met hun dromerige zang en vuile gitaren. Soms neigt hun sound wat naar shoegaze, maar de band gooit ook stevige riffs in de zaal. De afwisseling tussen mannelijke en vrouwelijke zang zorgt voor diversiteit en een sterke set als voorprogramma. Songs zoals “Treats” en “Baby’s Allright” lieten het publiek al voor een eerste keer volledig losgaan. Inheaven heeft alles in zich om binnenkort zelf als headliner te touren.

Als de toeschouwers in de show al voor het eigenlijke optreden razend enthousiast zijn, dan weet je dat er iets speciaals staat te gebeuren. Wakker worden moest niemand maar toch begon Circa Waves met “Wake Up” en de eerste moshpit van de avond was meteen al een feit. Het ging er van bij het begin stevig aan toe en het publiek gaf zich van bij het begin volledig. Meer dan enkele donkere riffs en een aanstekelijk refrein was er niet nodig om de hele zaal wild te krijgen.

De songs van Circa Waves lenen zich perfect voor een avondje flink dansen. Wat ze hebben vooral een gigantische meezingwaarde. Iedereen in het publiek kon elk nummer van begin tot eind meezingen wat tot een euforisch gevoel leidde. De bandleden zelf zijn ook niet de meest statische waardoor de energie die zij uitstralen zich ook verspreidt onder het publiek. Zie het als een perfecte voorzet in een voetbalmatch, de band hoefde gewoon maar binnen te tikken.

@circawaves fucking killed it tonight 🔥🔥🔥 #circawaves #rotonde #botanique #brussels

Een bericht gedeeld door Camille (@saucy_thegoldfish) op

Aan alles voel je dat Circa Waves niet meer de band is van drie jaar geleden. Ze zijn gegroeid, hun songs zijn groter en ook de maturiteit waarmee ze op het podium staan, is gegroeid. De frontman weet hierdoor perfect hoe hij zijn publiek moet bespelen. Hij laat ze meezingen, meeklappen, springen en ga zo nog even door. Even lijkt het op een festivaloptreden maar de charme en intimiteit van de Rotonde maakt het optreden nog veel sterker. De nieuwe nummers van de band mikken op grote zalen, maar ook in een intieme sfeer komen ze perfect tot hun recht. Dit toont ook weer aan hoe goed de band in elkaar zit. De songs zijn simpel maar de uitvoering is zeer gecompliceerd en fascinerend om naar te kijken.

Zeven liedjes lang blaast Circa Waves energie in het publiek maar het is zeker nodig om een rustpuntje in te bouwen, en ook daar denken de jongens aan. “Out On My Own” doet bij momenten denken aan de grote Arctic Monkeys en dat maakt deze rustige song één van de hoogtepunten van de avond. Circa Waves toont hiermee aan dat ze ook een rustige ballad kunnen brengen zonder te vervelen. Nog maar eens een bewijs dat Circa Waves de Britse band van de toekomst is.

Meer dan één rustpunt is er weliswaar niet en dat hoeft ook niet. Hierna knalt de band weer zes nummers na elkaar en gooit iedereen zijn lichaam in de strijd. “My love” en “Fossils” werden onthaald als wereldhits en “Stuck In My Teeth” werd al meegezongen nog voor de band het nummer inzette. Tijdens de bisronde zet de band nog een keer een vuurtje in gang met “Fire That Burns” om daarna de T-shirts uit te halen. Bij “T-Shirt Weather” gaat de helft van de zaal even het podium op, dik tegen de zin van de security. Een beetje respect voor de band had hier beter op zijn plaats geweest maar iedereen werd gewoon al een hele avond zo opgefokt door de songs van de band dat ze niet meer te houden waren. Zo eindigde het concert met een anticlimax,  al laat niemand het aan zijn hart komen.

Het was een stille zaterdag die allerminst stil klonk met Circa Waves. Ze brengen luide muziek, winden er geen doekjes om en krijgen iedereen aan het dansen. Deze band blijft groeien in hun liveperformance en voorlopig lijkt er geen einde te komen aan hun groeipotentieel. Circa Waves is de perfecte band voor een avondje zorgeloos genieten maar wie verder kijkt, weet ook dat de muziek erg goed uitgedacht is. Een intelligente band die op een stevige manier energie weet over te brengen; Circa Waves is de stadionband van de toekomst.

Setlist:

Wake Up
Get Away
Young Chasers
Lost It
Goobye
Fossils
Stuck
Out On My Own
Stuck In My Teeth
Different Creatures
A Night On The Broken Tiles
My Love

Bis:
Fire That Burns
T-Shirt Weather

3223 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Les Nuits Botanique maakt eerste 65 namen bekend met o.a. Tommy Genesis, Mitski en DIIV

Het Brusselse concertwalhalla Botanique organiseert jaarlijks het geliefde festival Les Nuits, waarbij in vier zalen de meest uiteenlopende artiesten het beste van…
InstagramLiveRecensies

black midi @ Botanique (Orangerie): Onconventioneel tot het maximale

De eerste dag dat het Belgische publiek terug verplicht op een stoeltje moet plaatsnemen, was er eentje waarbij de Botanique al heel…
InstagramLiveRecensies

Sophie Hunger @ Botanique (Orangerie): Variatie blijft boeien

Het zevende studioalbum Halluzinationen van Sophie Hunger dat in 2020 verscheen, kon op heel wat positieve reacties rekenen. Die plaat werd in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.