Features

Nabeschouwing Best Kept Secret 2024

© CPU – Senne Houben

Terwijl België afgelopen weekend in het teken van de verkiezingen stond, staken er toch wat landgenoten de grens over naar het Nederlandse Best Kept Secret. Met een volmacht en veel goesting onder de arm trokken ook wij naar het festivalterrein van de Beekse Bergen. Het festival liet zich zoals elk jaar kenmerken door een leuke, diverse line-up en had ook daarnaast heel wat te bieden. Wie eventjes genoeg had van alle muziek, die kon genieten van de vele eetkraampjes, eventjes wat kleren of juwelen kopen, een tijdelijke tattoo laten zetten of gewoon in het gras liggen chillen.

Net als de afgelopen jaren was Best Kept Secret ook in 2024 niet uitverkocht en leken de echt grote headliners te ontbreken. Op vrijdag stond dj-duo Disclosure met een teleurstellende productie op het grootste podium en op zaterdag kwam Paolo Nutini met een gezellige en technisch goeie, doch brave set op de proppen. Justice was op zondag dan de enige die een waardige headlineproductie met zich meebracht en wist dan ook een van de hoogtepunten van het festival te worden. Ondanks dat Justice (net als Disclosure) niet het soort headliner is die we vijf jaar geleden op het festival hadden verwacht, heerste er toch een uitgelaten sfeer tijdens hun set. De Jeugd Van Tegenwoordig bleef echter een vreemde verschijning op de affiche en zelfs iemand als Vince Staples stelde wat teleur wanneer die alleen op het podium verscheen. Voor een festival dat origineel draaide om livemuziek, is het teleurstellend wanneer er een act opduikt waarbij alle muziek gewoonweg uit een USB-stick komt.

Danstent The Floor bood ook geen livemuziek aan, maar kon met een groot aanbod aan dj’s naarmate de dag vorderde toch telkens op wat volk rekenen. Andere locaties met een live act konden echter vaak op een veel grotere opkomst rekenen. The Casbah was al wat groter geworden in vergelijking met vorig jaar, maar bleek toch vaak nog te klein te zijn en liet zich ook kenmerken door minder goed geluid waardoor goeie acts minder goed klonken. De vaak gitaargeoriënteerde rockmuziek wist nog steeds een groot publiek te trekken op Best Kept Secret, waardoor het drummen was om binnen te kunnen, als je al binnen geraakte. Rockbands als Cherry Glazerr, Gurriers en Snõõper wisten hier sterke prestaties neer te zetten, maar ook het ludieke elektropopduo Faux Real bracht de volledige The Casbah in beweging. Dit podium is zonder twijfel een leuke locatie (die een aangename afwisseling biedt met de standaard festivaltent) en bracht vaak een uitgelaten sfeer met zich mee, maar mag gerust nog groter worden in de toekomst. Of er moet worden nagedacht over een herbestemming van de tent. Het is namelijk duidelijk dat een deel van het publiek dat naar Best Kept Secret komt graag rauwe rockmuziek wil verorberen.

© CPU – Senne Houben

The Casbah was een van de plaatsen om relatief nieuwe bands te ontdekken en hetzelfde gold voor The Secret, waarvoor je wederom een heel eind moest wandelen ten opzichte van One en Two. Dat de livepodiums opnieuw ver van elkaar verwijderd lagen, was goed voor de stappenteller, maar zorgde er ook voor dat veel muziekfans zich soms echt moesten haasten van het ene naar het andere concert. Het gebeurde dus al eens dat je enkele festivalgangers een sprintje zag trekken of in snelwandelmodus naar The Secret trok aangezien die heel wat goeie namen in de aanbieding had, zoals Paris Paloma, Slow Pulp, Grace Cummings en Etran De L’Aïr. Ook Dorian Electra vond de weg naar The Secret en ondanks dat die er zonder band speelde, wist de hyperpopartiest er met hun dansers wel echt een feestje van te maken. Zo toonde die aan dat je niet met het technisch beste concert moet komen om er een leuke set van te maken.

Optredens die de muzikale perfectie wisten te benaderen waren die van St. Vincent, Jockstrap, Slowdive, PJ Harvey, Osees, The Haunted Youth, Porcelain id, Néomí, Tramhaus en Droom Dit. Veel van de hoogtepunten waren (naast The Secret en Casbah van daarnet) te vinden in de Two en de gezellige Muziekgieterij, waar het ook soms drummen was om een plekje te vinden. Sommige van de bands die in de tent van de Two speelden, hadden wat ons betreft op openluchtpodium One mogen spelen, al hoorden we waaien dat bijvoorbeeld PJ Harvey er had om gevraagd om in een tent te spelen. Tamino’s muziek had dan weer beter tot zijn recht gekomen in de Two in plaats van op het hoofdpodium, al zaten er ook veel mensen van zijn muziek te genieten in de grasberm of aan de eettafeltjes waar je een beperkter zich op het podium hebt. Het viel wel op dat er voor de One nooit echt heel veel volk stond, waardoor je al snel kon afleiden dat de ‘grote’ namen niet evenveel ‘grote’ interesse opwekten. Vier bands op een hoofdpodium vinden we ook nog steeds weinig en op zaterdag merkte je zelfs dat de tenten heel erg gevuld raakten toen er nog niets speelde daar, wat weer aantoont dat de festivalganger graag vroeg komt en veel wil zien.

© CPU – Senne Houben

En over eten gesproken. Zoals gewoonlijk was het eten van Best Kept Secret veelal om de vingers bij af te likken. Van pasta met truffels, frieten met stoofvlees en verrassende pizza tot pita kip, mosselen en vegan zeevruchten was er voor elk wat wils. De leuke foodtrucks zorgen voor een hoop extra charmes, net zoals de vele eetlocaties tussen de bomen of in het gras. Ook de kraampjes waar je kleren of juwelen kon kopen, droegen bij aan de gemoedelijke sfeer. En wie wilde, kon er zelfs een tijdelijke tattoo krijgen of langsgaan bij de kapper. Het droeg allemaal bij aan een vakantiegevoel en zorgde ervoor dat je je hoofd helemaal leeg kon maken of eventjes op iets anders kon focussen dan muziek.

Net zoals de soms grote wandelafstanden tussen de podia waren ook de plastic bekers soms een gedoe. Je kon je beker inruilen voor een jeton waar je later een nieuwe beker mee kon krijgen, maar de combinatie van wegwerpbekers en jetons bleek toch niet ideaal. Herbruikbare bekers zijn niet alleen ecologischer, maar ook wat steviger, en dat kan goed uitkomen in een moshpit of tijdens het dansen. Wie ’s nachts nog wat wilde dansen, die kon dat zeker ook doen op het festivalterrein. De eerste twee nachten dan toch, want de derde nacht liep de dag een stuk vroeger ten einde. Op de camping was echter voelbaar dat velen nog goesting hadden in een feestje, dus zou het naar de toekomst geen slecht idee zijn om het nachtleven op de slotdag toch nog wat uit te breiden. Ook viel het ons op dat de eerste nacht er net iets te weinig diversiteit te horen was in de keuzes van de dj’s, waardoor er op de drie podia iets te veel gelijkaardige muziek te horen was (buiten The Casbah gerekend). Zaterdagnacht zat er wat meer variatie in de muziek en het was er die nacht ook opvallend drukker dan de voorgaande.

Best Kept Secret wist opnieuw te scoren in 2024 en had heel wat goeie optredens in de aanbieding, zowel van gevestigde waarden als van nieuwere namen. Toch bleef het grote publiek uit en merk je ook steeds meer de ommezwaai van Best Kept Secret richting een iets commerciëler festival. Er werd de afgelopen edities al wat meer op dj’s en elektronische muziek gefocust, en die trend zette zich nu voort. Toch blijft een groot deel van de bezoekers fan van rock en indie, dus zou een herorganisatie van de podia en het publiek die ze kunnen slikken niet verkeerd zijn of meer van dat soort namen op de line-up. Anders zien we dat publiek jaar na jaar meer afhaken. De omkadering, met het lekkere eten en de leuke kraampjes, blijft een vaste waarde (net zoals onze collega’s van Radio Mano Sport) en bood een leuke afwisseling met de concerten.

Onze recensie van dag 1 vind je hier.
Onze recensie van dag 2 vind je hier.
Onze recensie van dag 3 vind je hier.

Volgend jaar is Best Kept Secret er terug op 13, 14 en 15 juni. Mensen met een goed vertrouwen kunnen zelfs al tickets kopen.

Alle artikels van Best Kept Secret 2024 werden geschreven door Robbe Rooms, Stephanie van Tol en Niels Bruwier.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 3): Stem kwijt

De laatste dag van Best Kept Secret bood zich aan als een zonnige dag en dat was al snel genieten geblazen. De…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 2): Bergopwaarts

Na een eerste dag met diepe dalen maar ook een hoop hoge pieken, begonnen we met frisse moed aan de tweede dag…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 1): Kleur bekennen

Begin juni wordt in Nederland naar goede gewoonte Best Kept Secret gehouden. Met een aangenaam zonnetje kon het festival kort na de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.