AlbumsRecensies

ZLDR – JACQUEMAIN (★★★½) : Kleine jongens worden groot

Muziekwedstrijden zoals Humo’s Rock Rally en Sound Track laten zien wat voor muzikaal talent er verborgen ligt in ons soms minuscuul landje. Toevallig kon je tijdens deze wedstrijden in 2021 en eind vorig jaar het hiphopcollectief ZLDR aan het werk zien. Hun hippe artiestennaam verwijst naar waar het allemaal begon: de zolder ten huize Jacquemain tijdens de coronaperiode. Hoewel de heren door het smerige virus niet meteen live konden laten zien op wat ze aan het broeden waren op hun zolder, kwam al snel een duidelijke kennismaking via “ZLDR“.

Wat volgde was een gelijknamig album en niet veel later verscheen ook KWETS UUR. Beide albums toonden aan wat voor ruwe teksten en rauwe emoties de band weet over te brengen. Hun nummers gaan vaak over persoonlijke worstelingen en maatschappelijke kwesties. Door de pompende beats en catchy meezingers in de teksten blijven de nummers in het algemeen mooi in balans. Die kenmerken zijn ook terug te vinden op hun nieuwe ep.

Dat ZLDR niet vies is van een woordje Frans, was al eerder te merken op singles als “PRADA”, “8930”, en “COSTA”. Zo opent de titeltrack “JACQUEMAIN” al met een catchy Franse leuze. Die ‘taaltroef’ vind je overigens terug in alle vier de nummers van de ep. Waarbij het bij “JACQUEMAIN”, “FACEPLANT” en “ADEM” nog bij een paar bars in het Frans blijft, laat ZLDR zich in “OBSEDE” helemaal los in de Romaanse taal. Voor wie zijn Frans niet verder gaat dan ‘oui, fromage, baguette’: geen paniek. Bij “OBSEDE” zorgen de aanstekelijke beats en het ritme van het nummer ervoor dat je meegezogen wordt in het verhaal. Voor fans van rapper XXXTentacion verschijnt er hoogstwaarschijnlijk een glimlach op hun gezicht wanneer ze in “OBSEDE” de versnelde sample uit “Look At Me” horen, die op zijn beurt de mosterd haalde bij Mala’s “Changes” uit 2007. Een mooie knipoog van de Meense heren naar de rapwereld.

Maar die wereld is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is geen geheim dat de weg naar de muzikale top een avontuur is met pieken en dalen, overwinningen en obstakels. Die zelfreflectie is zowaar de rode draad doorheen ZLDR’s nieuwe ep. Beginnen doen we met een knallende introductie, dacht de groep. Dat het rappersduo bestaat uit twee broers uit Menen, dat is ondertussen al basisinfo, maar wie de ‘Jacquemains’ nu werkelijk zijn, dat beantwoorden ze met de titeltrack. Na de catchy melodieën, en een vleugje arrogantie in de teksten van “JACQUEMAIN” zet “OBSEDE” in zekere zin de trend verder.

Hoewel ZLDR met elke nieuwe uitgave de verwachtingen inlost en hun toewijding aan hun muziek duidelijk maakt, wat te horen is op nummers als onder meer “FACEPLANT” en “ADEM,” mist de ep een soort verrassingselement. “FACEPLANT” toont hoe ZLDR obstakels en verleidingen weerstaat om zich volledig te richten op hun muziek, terwijl “ADEM” eindigt met energieke zinnen die de werkdruk weerspiegelen, zoals ‘Voel m’n fucking adem weeral in je nek, word getest ja, word getest.’ Ondanks de pit en wilskracht die in alle nummers aanwezig zijn, blijven we nog een beetje op onze honger zitten. Doordat de ep uit vier nummers bestaat van maximaal drie minuten is het feestje jammer genoeg te snel voorbij.

Desondanks tonen Thomas en Julien met ep JACQUEMAIN aan dat ze klaargestoomd zijn om de rest van ons Belgenlandje te veroveren. Volgende week vrijdag vindt hun ep-release plaats in Kortrijk. Daarna trekt de tocht verder naar onder meer De Centrale in Brussel, Dentergem en hun thuisplaats Menen.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “ADEM”, ons favoriete nummer van JACQUEMAIN in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

58 posts

About author
Altijd muziek in de oren en meestal een chipje in de hand
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ZLDR - "FACEPLANT"

Wie ‘ZL’ roept, kan al snel een enthousiaste ‘DR’ terug verwachten. ZLDR, uitgesproken als ‘zolder’ voor de nieuwsgierigen, bestaat uit de broers…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single ZLDR - "OBSEDE"

Eind vorig jaar werd ZLDR (uitgesproken als ‘zolder’) bekroond tot een van de winnaars van Sound Track in West-Vlaanderen en daarbovenop won…
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Finale West-Vlaanderen @ Cactus Muziekcentrum (Brugge)

In Brugge werden voor de finale van Sound Track acht artiesten verwacht die konden meedingen naar de prijs als laureaat. Met Arend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.