AlbumsFeatured albumsRecensies

ZLDR – KWETS UUR (★★★½): Amicale vinnigheid

© Mathieu Vandewalle

De kans bestaat dat u tot nu toe nog nooit van ZLDR gehoord hebt. Het West-Vlaamse rapduo ontstond tijdens de coronaperiode op hun zolder en kreeg dus nog niet lang de kans te touren door ons landje. Toch kunnen de twee broers op deze korte tijd al heel wat zaken van hun lijstje schrappen. Zo brachten ze al twee ep’s uit, werden ze geselecteerd voor Humo’s Rock Rally en waren ze reeds voorprogramma van Brihang.

Het releasen van een album kan nu ook van dit lijstje. Met KWETS UUR brengen de Meense heren ons 35 minuten rauwe hiphop waar Stikstof fans warm van zullen worden. Dit doen ze in samenwerking met hun goeie vriend en beatmaker Skyentist. Het album speelt met de tweestrijd tussen zelfkennis en -verwezenlijking en doet dit met de nodige variatie gedurende de elf singles.

Met de woorden ‘Wat is ZLDR’ starten Thomas en Julien hun album. Hier wordt met het eerste nummer “KWETS UUR” onmiddellijk een duidelijk antwoord op gegeven. Vinnig geroep opent de single en laat het moshpit-gehalte de hoogte in schieten. Solide beats aangevuld met dynamische bars volgen en leggen de lat van in het begin hoog. De broers willen zich duidelijk onderscheiden in het Franco-Belgische hip-hoplandschap en slagen hier ook in. Het afwisselen tussen Frans, Vlaams en West-Vlaams zorgt voor een heel persoonlijke touch aan “KWETS UUR”, die we tevens kunnen terugvinden op de andere nummers van het album.

Na deze ijzersterke start volgt “COSTA”. Een iets voorspelbaarder, maar vastbesloten nummer met de aanwezige knipogen naar voetbal. Deze vastbeslotenheid, of zoals de broers het zelf noemen ‘narcisme’, staat centraal in het volgende nummer “WOW”. Een zekere gebetenheid is aanwezig in zowel de sfeer als tekst. Voor ons zit er net wat te veel herhaling in dit nummer. Hier wordt wel één van de weinige keren een Engelstalige bar gebruikt die het nummer net weer dat extra tikkeltje variatie geeft.

Later op KWETS UUR wordt deze zelfverzekerdheid ingeruild voor twijfel. Op “AMBIVALENT” krijgen we een heel persoonlijke inkijk in de rappers hun gedachtegang. Met lyrics zoals ‘de man in mijn brein is het beu, vandaag was hij sterker dan mij’ weten de broers op heel simpele, maar plastische manier hun teksten over te brengen. We worden dan ook zachtjes meegenomen in dit nummer en naar het einde begeleid door een saxofoonsolo.

Als zevende lied brengen de heren ons “PRADA”. Eén van de weinige nummers die de West-Vlamingen al eerder als single uitbrachten. Een bom energie die je niet loslaat, doordat ieder nieuw refrein nog harder en vinniger wordt.  “BURNS” en “AKIRA” volgen en geven nog even ademruimte voor het brutale einde.

Op theatrale wijze neemt ZLDR ons mee in het laatste nummer “ARGLISTIG”. De enorm catchy groove van het refrein zorgt voor een onmiddellijke herkenbaarheid in dit nummer. Met geslepen razernij in hun stemmen verachten de heren een onbekend persoon en zorgen ze voor een bestiaal einde.

ZLDR zet met KWETS UUR, uitgezonderd enkele voorspelbare nummers, een indrukwekkend debuut neer. Door het gebruik van West-Vlaams, Frans en Engels; persoonlijke eerlijke teksten; en het verwerken van publieksgeluiden in hun nummers; creëert ZLDR een amicaal gevoel die ons alvast fan doet worden. Momenteel hebben de broers geen tourdata gepland, maar met de release van dit album is dit een kwestie van tijd!

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

50 posts

About author
West-Vlaamse liefhebber van de zwaardere genres!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ZLDR - "ROUW"

Als je nog nooit van ZLDR hebt gehoord, is dit hét moment om aan boord te springen. De broers Jacquemain uit Menen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana – “IN DE WEST”

RonnyHuana, de Belgische rapper-producer met Marokkaanse roots uit Brussel, heeft zijn derde single van 2023 uitgebracht. Hoewel hij al geruime tijd actief…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Bekane"

Als lid van Le 77 maakt Peet naam in de Belgische hiphopscene alvorens zich op zijn solocarriere te focussen. Als soloartiest heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.