AlbumsFeatured albumsRecensies

A Burial At Sea – Close To Home (★★★½): Voortvarende tweede plaat

Met hun knaldebuut uit 2020 A Burial At Sea wierp de gelijknamige postrockband meteen hoge ogen. Door het gebruik van de trompet, en door die geregeld in de schijnwerpers te plaatsen, brachten zij hiermee een erg frisse en sfeervolle plaat uit. Langzaam maar zeker vatten zij hun veroveringstocht aan, en dat bracht hen vorig jaar nog op de fantastische affiche van het Europese mekka van de postrock: Dunk! Festival. Daar wisten zij, ondanks een erg vroeg speeluur, toch een behoorlijke groep fans voor zich te winnen met een sterke set. Met hun tweede album Close To Home willen ze die veroveringstocht graag verder zetten.

Hoewel het een cliché is, is het er een die we al vaak bevestigd hebben gezien. Een heel sterk debuut is niet makkelijk om te overtreffen en legt de lat hoog voor de opvolger. Voor Close To Home keert de band terug naar de roots. Hoewel zij al even in het Engelse Liverpool gevestigd zijn, ligt hun herkomst aan de andere kant van het water, in Ierland. Ze haalden de mosterd voor hun nieuwe telg uit het rijke Ierse verleden en het Keltische erfgoed. Zo hebben wij meteen de verklaring voor de titel van openingstrack “Páirc Béal Uisce”. De plaat komt uit op het Berlijnse Pelagic Records. Met bands als MONO, God Is An Astronaut en EF een label dat toch al wet moois in huis heeft binnen het genre.

“Páirc Béal Uisce” is niet alleen de openingstrack, maar werd ook als eerste single de ether in gestuurd. Het toont aan hoe goed A Burial At Sea is in de gestage opbouw van een nummer. Gedurende een kleine vijf minuten wordt er vanuit een intieme filmische sound en een gitaarriffje opgebouwd tot een breed en euforisch einde. We moeten de heren prijzen voor de fantastische inzet van het album, want meteen zitten we op het puntje van de stoel en worden we meegezogen in Close To Home. Hun opbouw is echter niet altijd zo subtiel. Zo wordt er in “NEW old” lang een erg rustgevende sfeer gecreëerd, met zelfs een aangenaam stukje trompet dat aanvoelt als het frisse zeebriesje op een warme zomerdag. Tot er in het laatste deel uit het niets een heuse storm komt aangeraasd en het rustgevende tot een verre achtergrond reduceert.

De contrasten tussen hard en zacht komen op de plaat wel enkele malen naar voor. Zo kunnen we “tor head” een vrij hard en snel nummer noemen waar er sporadisch en kort plots een rustig stuk van enkele seconden werd ingepast. Helaas voelen wij hier geen echte verzoening tussen beide stemmingen en is dit voor ons dan ook een van de mindere songs van de plaat. De verzoening van hard en zacht komt echter wel perfect tot uiting in “masterfred”. Na een zacht en sfeervol begin van een achtergrondkoor en een fijne gitaarriff slaat het noodlot als het ware toe. Hierin blenden beiden echter wel mooi en krijgen we een heel knappe song voorgeschoteld waar opnieuw ook de trompet een heel mooie plaats inneemt.

Het gebruik van de trompet was al een van de handelskenmerken van A Burial At Sea. Op Close To Home spelen zij die op een mooie wijze verder goed uit. Het perfecte voorbeeld is “everything you are not”, waarin hij volledig in de schijnwerpers wordt gezet en het nummer van veel sfeer voorziet. Mede door de opbouw en fantastische uitbarsting is dit een van onze favoriete songs van het album. Ook afsluiter “DALL” krijgt z’n volledige kleur en sfeer dankzij de trompet. Met wat jazzinvloeden klinkt het breed en valt er veel te ontdekken. Een echte parel; ideaal om de plaat mee af te sluiten.

Met Close To Home weten de heren van A Burial At Sea een smaakvol vervolg te breien aan hun selftitled debuut uit 2020. De trompet neemt opnieuw een prominente rol in, en komt in de tragere nummers het best tot z’n recht. Het zorgt voor een veel bredere sound en sfeer. Ook qua opbouw tonen de van Ierland afkomstige Britten zich verschillende malen heer en meester. Al moeten we ook zeggen dat niet alle songs ons evenveel konden bekoren omdat ze vaak te repetitief, snel en slordig klonken. Parels zoals “everything you are not”, “DALL” en “masterfred” maken echter veel goed en zorgen voor een erg solide album.

Voor wie ze binnenkort graag live aan het werk zit, hebben we goed nieuws. De groep plant deze lente een Europese tournee en zijn onder meer te zien in Magasin 4 in Brussel, Vera in Groningen en de oefenbunker in Landgraaf.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “everything you are not”, ons favoriete nummer van Close To Home, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Explosions in the Sky - End (★★★½): Vooral een verderzetting

Explosions in the Sky maakt al meer dan twee decennia postrock voor mensen die eigenlijk niet van postrock houden. Ze keerden immers…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Office Dog - "Hand in Hand"

Office Dog mag dan nog een jonge wolf zijn, onder leiding van ervaringsdeskundige Kane Strang is het muzikaal wel al tip top…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single BROCKHOFF – “Why”

Hamburg mag dan niet de grootste muziekgeschiedenis hebben, het lijkt een goeie broedplaats te zijn voor opkomend talent zoals BROCKHOFF. Ze verhuisde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.