Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Vampire Weekend – “Capricorn” & “Gen-X Cops”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vampire Weekend is een van die bands die we onlosmakelijk met het einde van de jaren nul associëren. Nog voor de zelfgetitelde debuutplaat in 2008 uitkwam, gonsde het al van door kleine clipjes gevoede geruchten over die nieuwe band uit New York die wel eens heel goed zou kunnen zijn. Meer dan vijftien jaar later is Vampire Weekend een act die festivals als Primavera Sound afsluit. De groep weet evenwel nog steeds perfect hoe ze een hype moet creëren rond een nieuw album. Na weken van teasen is er eindelijk witte rook over het vijfde album: Only God Was Above Us zal op 5 april verschijnen en, habemus papam, er zijn meteen twee nieuwe singles!

Het vorige album The Father Of The Bride was het eerste album van Vampire Weekend dat met ietwat gemengde reacties ontvangen werd. Rostam Batmanglij had zich als stichtend lid teruggetrokken uit de schijnwerpers, veel nummers schurkten te veel naar pop en er stonden gewoon ook te veel (gemiddelde) nummers op die plaat. Met “Capricorn” distantieert de groep zich wat meer van dat popgeluid. Het nummer deint op de gebruikelijke, zomerse gezapigheid die de band zo eigen is. Alle ingrediënten zijn ook weer perfect uitgebalanceerd: de zang van Ezra Koenig is als vanouds zijdezacht en er zijn piano-, viool- en zelfs elektronica-intermezzo’s. “Capricorn” zit ingenieus in elkaar, maar schakelt wel nergens een versnelling hoger waardoor ons enthousiasmepeil ook na enkele luisterbeurten twijfelt over haar positie.

“Gen-X Cops” schiet veel vuriger uit de startblokken met schutterend gitaarspel dat ook hier van de nodige, agressieve elektronica voorzien wordt. De instrumentatie is snel, zonder catchy of euforisch te zijn. Het blijft dus wat raden of “Gen-X Cops” live een energiebommetje wordt of juist een meer fuzzy geluidsmuur. Het moet gezegd dat de band ook hier weer het nummer tot in de kleinste details afwerkt met stukjes piano en een vertraagd en vervormd einde als rustpunt waar de grandeur van Ezra Koenigs stem nog eens kan doorklinken.

Niemand moet Vampire Weekend dus leren hoe het fijne indierocknummers moet maken. Deze eerste twee nummers doen ons helaas wel op twee gedachten hinken: gaan ze na tijd groeien of zijn ze echt een gevoelig tandje minder sterk dan het vorige werk?

Only God Was Above Us komt uit op 5 april.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Vampire Weekend - Only God Was Above Us (★★★½): Geflipt vernuft boven herkenning

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat Vampire Weekend nooit een kleine band is geweest. De buzz rond het viertal uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vampire Weekend - "Mary Boone"

Het aftellen kan nu echt beginnen, want binnen een weekje ligt het vijfde studioalbum van Vampire Weekend eindelijk in de winkelrekken. Only God…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vampire Weekend - "Classical"

Het heeft even geduurd, maar sinds kort is Vampire Weekend weer helemaal terug van weggeweest. De band uit het New Yorkse maakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.