InstagramLiveRecensies

Simple Plan @ De Roma: Poppunkfeestje deluxe

© CPU – Toon Miermans

Vraag aan een punker hoe je Simple Plan definieert en het woord punk komt er totaal niet aan te pas. Vraag aan een popliefhebber hoe je hun muziek het beste kan omschrijven en de kans is groot dat je een antwoord met veel gitaren krijgt. Je kan als poppunkband niet goed doen; oftewel ben je te hard, oftewel ben je te soft. Daar trekken de Canadezen van Simple Plan zich al sinds 1999 helemaal niets van aan. De songs zijn mierzoet met verdomd catchy refreinen. Dat ze zich een kwart eeuw later nog steeds tot het kruim van de poppunkbeweging mogen rekenen, is op zich al een straffe prestatie.

Vorig jaar bracht het viertal uit Montreal met Harder Than It Looks een zesde album uit. En die titel dekt de lading volledig. Doe het maar eens, in een beperkt genre relevant blijven. De Roma was in een mum van tijd uitverkocht en een plaatsje op het hoofdpodium van Rock Werchter komende zomer is ook al gereserveerd. Het is moeilijker dan je denkt. De landgenoten van Sum 41 geven er binnenkort de brui aan, maar Simple Plan denkt nog niet aan stoppen. Voor de mannen hun poppunkhitjes loslieten in De Roma, kregen we een resem voorprogramma’s voor de kiezen. Te beginnen met AIR YEL.

©CPU – Toon Miermans

AIR YEL lijkt wel een enigma te zijn. Buiten een TikTok- en Instagramaccount is er amper informatie te vinden over deze artieste. Gewapend met enkel haar akoestische gitaar mocht ze de spits afbijten. Met een opzichtig kapsel, helft om helft wit-zwart, leek ze wel weggelopen uit de audities van The Voice. Net zoals haar kapsel was de set in twee stukken verdeeld. Na een akoestisch begin, waaronder een covermedley van “Still Into You” van Paramore en “Yellow” van Coldplay werd de gitaar aan de kant geschoven en ingewisseld voor een tape met beats. Met als gevolg dat deel twee een karaokeshow werd waar AIR YEL bij momenten gewoon meezong met haar eigen stem op tape. We verwachten niet veel, maar dit ging toch door de ondergrens. Een goeie stem heeft ze, maar aan die set moet nog serieus gesleuteld worden.

Op de tonen van “We Are The Champions” verscheen State Champs. Het was even zoeken naar de juiste balans van het geluid, maar het viertal uit Albany, New York smeet zich wel voor de volle honderd procent. Dat werkte aanstekelijk, want tegen het derde nummer, “Mine Is Cold”, zong het publiek al luid mee en werd er voorzichtig heen en weer gesprongen. Zanger Derek DiScanio toonde zich een frontman die de kneepjes van het vak kent en een bijna gevulde De Roma opwarmde en klaarstoomde voor wat nog moest volgen. Hitjes als “Outta My Head” en “Everybody but You” deden de temperatuur in de zaal enkele graden stijgen. Hier en daar ontstond er een kleine moshpit en werd er naar hartelust meegezongen en -gesprongen. Er viel als opwarmer absoluut niks in te brengen tegen State Champs; taak volbracht.

©CPU – Toon Miermans

De laatste keer dat Mayday Parade in België passeerde, dateert al van 2016. Toen was Kavka Oudaan het toneel. Vanaf de eerste tonen van “Oh Well Oh Well” bleek al dat de groep niet ingeboet heeft aan populariteit. Zanger Derek Sanders kwam alleen het podium opgewandeld en zette solo de hit in. De gsm’s gingen vlijtig de lucht in en de voorste rijen zongen luidkeels mee. Net zoals bij State Champs was het even zoeken naar de juiste balans in het geluid. Het vijftal tapte uit het emovaatje en dat zorgde voor minder energie in de zaal, maar voor iets meer meezingmomenten. Helemaal overtuigen deed Mayaday Parade nooit, al haalde het nog alles uit de kast met “Jersey” en grootste hit “Jamie All Over” aan het einde van de set. Muzikaal was er weinig op aan te merken, maar wij bleven toch wat op onze honger zitten.

Gelukkig stond er met Simple Plan nog een stevige hoofdschotel op het menu. En de poppunkhelden uit Canada hadden geen tijd te verspillen. Met een verschroeiend tempo werd De Roma in brand gestoken. “I’d Do Anything” en “Shut Up!” openden de debatten, tegen dat we aan “Jump” beland waren stond heel de zaal, inclusief de fans op de balkons, op en neer te springen. Als openingssalvo kon dit tellen. Waar de voorprogramma’s aan het begin van de sets nog moesten zoeken naar het goede geluid, zat Simple Plan er vanaf de eerste noot er direct op.

© CPU – Toon Miermans

Er leek maar geen einde te komen aan de rits hits. Gelukkig zorgden “Your Love Is A Lie” en “Welcome To My Life” voor een welgekomen adempauze. Alhoewel alles relatief is, want er werd nog steeds uit volle borst meegezongen. Er werd voorzichtig omgesprongen met het extra entertainment. Zanger Pierre Bouvier gooide er soms eens een ‘eih ow’ momentje tegenaan en er werden mega strandballen in het publiek gedropt tijdens “Summer Paradise”, maar zelden werd het teveel of storend. De medley met “All Star”, “Sk8erboi” en “Mr. Brightside” was misschien wel een beetje teveel van het goede, al ging ook die er in als zoete koek.

Eind 2022 stond Simple Plan in Vorst Nationaal met Sum 41. Een paar maanden eerder verscheen Harder Than It Looks, het zesde album. Toen werd er slechts één song uit het laatste album gespeeld. Nu werd er een trio songs geselecteerd in De Roma en deze zaten mooi gebundeld in de buik van de set. “Million Pictures of You” en “Wake Me Up (When Thus Nightmare’s Over)” bevatten alle ingrediënten die een goeie Simple Plan-song moet bevatten. Toch was het voor de fans een beetje aftasten en werd er iets minder enthousiast gereageerd. Het buitenbeentje “Iconic” kon verrassend genoeg dan weer wel een stevige indruk maken.

© CPU – Toon Miermans

Derek Sanders en Derek DeScanio van respectievelijk Mayday Parade en State Champs werden erbij gehaald om de set af te sluiten. “Where We Belong” zette een stevig orgelpunt na een dik uur. De break duurde niet al te lang en AIR YEL mocht “Jetlag” samen met de band komen afwerken. Het was de voorbode van een goedgevulde bisronde. Wie dacht dat de hits opgesoepeerd waren, werd wakkergeschud door de door TikTok nieuw leven ingeblazen hit “I Am Just A Kid” (waarbij de drummer ook het publiek in ging naar het einde toe). Wie nog een greintje energie in zich had, mocht het er volledig uitpersen. Zoals gebruikelijk op het einde van een Simple Plan-set worden de elektrische gitaren even naar de achtergrond verplaatst en worden de semi-akoestische songs “Untitled” en “Perfect” ten berde gebracht. Hier en daar werd er een traantje weggepinkt, maar er werd vooral nog een keer uit volle borst meegezongen.

Poppunk mag dan misschien niet het meest innovatieve genre zijn. Er wordt al snel smalend over gedaan, maar elke aanwezige gisteren in De Roma had het enorm naar zijn zin. Simple Plan slaagde er, vijfentwintig jaar diep in zijn carrière, in de oude fans te plezieren en een heel nieuw vat fans open te trekken. Wij kunnen ons niet herinneren wanneer De Roma voor het laatst fungeerde als decor van een poppunkfeestje, maar Simple Plan deed het in stijl.

FacebookInstagram

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

I’d Do anything
Shut Up!
Jump
You Suck at Love
Your Love Is a Lie
Addicted
Welcome to My Life
Iconic
Summer Paradise
Take My Hand
Astronaut
Million Pictures of You
Wake Me Up (When This Nightmare’s Over)
All Star / Sk8er Boi / Mr. Brightside
What’s New Scooby Doo?
Where I Belong (met Derek van State Champs en Derek van Mayday Parade)

Jet Lag (met AIRxYEL)
Crazy / Perfect World / Save You / This Song Saved My Life
I’m Just a Kid
Untitled (Acoustic)
Perfect

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cornelia Jakobs @ De Roma (Foyer): Grote ambities in klein formaat

Binnen iets meer dan twee maanden worden alle ogen in Europa opnieuw gericht naar Malmö waar 37 landen zullen deelnemen aan het…
InstagramLiveRecensies

Noname @ De Roma: Live fast

De Roma had de eer om de eerste halte te zijn op Noname’s Europese tournee. Dat is des te opvallender als je…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.