LiveRecensies

Fifty Lab 2023 (Dag 2): (On)geslepen kristallen

Ook op de tweede dag van Fifty Lab moesten er moeilijke knopen doorgehakt worden. Het vochtige weer maakte het groundhoppen iets minder aangenaam, maar gelukkig kon er ook gisteren geschuild worden in vijf venues op wandelafstand van elkaar. Onze ontdekkingstocht stond gisteren helemaal in het teken van hiphop en alle aanverwante genres. We gingen van Brussel naar London tot Boulogne-Billancourt. Een reis die nooit verveelde, zoveel was zeker.

Piffy @ Bonnefooi

© Nathan Dobbelaere

Beginnen deden we gisteren met een bezoekje aan de Bonnefooi. Het Brusselse café is al jaren een betrouwbaar adresje voor beginnende/veelbelovende artiesten. Fifty Lab heeft er doorheen de jaren een vast stekje gemaakt voor iedereen die er op het festival graag elektronische acts leert kennen. Onze ‘Grote Beer van Morgen’ Piffy trapte daar de festiviteiten op gang en deed dat met een korte, doch zeer polyvalente set. In haar eentje meesterde ze het gelijkvloerse podium met een hoop onuitgegeven nummers. Ze balanceerde op een dun lijntje tussen fka twigs, Caroline Polacheck en Shygirl. De producties vielen alvast in de smaak in de Bonnefooi en proefden naar meer. Piffy is klaar om haar nieuwe Piffyverse los te laten op de mensheid en dat zijn wij ook.

Cristale @ Café Delune

Een showcasefestival biedt weinig ruimte voor vertragingen, al gaat daar het Brusselse publiek gelaten mee om. Dat de Londense Cristale een klein kwartier later begon dan voorzien leek althans niemand te deren en Café Delune was meer dan behoorlijk gevuld. Cristale is dan ook een van de meest opvallende artiesten op de line-up. Onlangs was ze nog te zien in de Netflix-serie Top Boy, maar in haar thuisland maakt ze momenteel vooral als artieste furore. Dat ze nog niet al te vaak op een podium heeft gestaan was te merken aan haar onwennigheid, maar eenmaal ze begon te rappen vervielen die zenuwen volledig. Een flitsende flow kreeg ons gauw aan het viben en wij waren niet alleen. In zo’n snel groeiend succes is het moeilijk om een evenwichtige discografie op te bouwen met als gevolg dat het soms iets minder was. Bovendien vonden we het jammer dat ze gebruik maakte van een backingtrack, want dat ze een stukje kan rappen staat buiten kijf. Als laatste nummer trakteerde ze ons met “Anti Social” een onuitgebracht nummer dat bleef hangen. De middelen zijn er om er iets van te maken, nu is het alleen nog maar een kwestie om die op de juiste manier te verwerken.

Tuerie @ Ancienne Belgique Box

Als we de Franse media mochten geloven, dan was de show van Tuerie een van de meest geanticipeerde van de hele driedaagse. De belangstelling vertaalde zich in een goed gevulde zaal, waar de Fransman uit de stadrand van Parijs voor bedankte met een ijzersterke show. Het gebeurt niet vaak dat we worden omvergeblazen door een Franse rapper, maar dat was wel exact wat Tuerie deed. Met een geweldige mix van verschillende genres en een verfrissend charisma liet Tuerie elk nummer perfect tot leven komen. De lichtshow en de setting verlengden dat overrompelende gevoel van talent, net als de verhalende manier van rappen. Ook als zanger blonk hij een aantal keer uit met sterke, soulvolle uithalen. Op het einde dook hij zelfs even het publiek in om samen met de (versgebakken) fans wat dansjes te placeren. Definitief eindigen deed Tuerie echter op het balkon en dat met een energiek bommetje. Tuerie was een openbaring op deze tweede festivaldag, zelfs voor mensen die eigenlijk heel weinig met hiphop hebben.

Cyra Gwynth @ Rooftop Beerlab

We hadden nog wat tijd over en daarom glipten we nog even binnen bij Cyra Gwynth op het dak van de gerenoveerde Beurs. Dit jaar was een jaar vol zoeken en vinden voor Gwynth, die naast haar carrière als zangeres ook als actrice in de serie Familie te zien is. In ieder geval is het een erg vruchtbaar jaar geworden voor Cyra Gwynth en vond ze zichzelf als artiest opnieuw uit. Op Fifty Lab speelde dan ook niet toevallig een set vol nieuwe (onuitgebrachte) muziek. Jammer genoeg bleek de muziek het lange tijd niet te kunnen winnen van de babbelaars aan de toog, wat haar soms wel een beetje van de wijs leek te brengen. Op dat vlak had ze een attenter publiek wel verdiend, maar met een persoonlijke ballade kreeg ze het geroezemoes dan toch even gedoofd. Daarna gooide ze de set over een andere boeg en koos ze opnieuw voor r&b, dat van een alternatief kantje werd voorzien. Op Fifty Lab kwam ze niet volledig tot haar recht, maar we zijn alvast blij dat ze er weer staat en dat met een hele hoop nieuwe energie.

Het verslag van de eerste dag van Fifty Lab 2023 vind je hier. Tickets voor de laatste dag van Fifty Lab zijn te koop via de website van Fifty Lab.

1926 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FeaturesInstagramUitgelicht

De Belgische Grote Beren Van Morgen 2023: Een terugblik

We hebben elke dag weer het genoegen om nieuwe artiesten en nummers te ontdekken. Sommige acts laten zelfs zo’n diepe indruk op…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Cristale - "Antisocial"

Als er momenteel naar iemand in de Britse hiphopscene met grote ogen gekeken wordt, dan is het wel Cristale. De Britse is…
LiveRecensies

Fifty Lab 2023 (Dag 3): Bruisend Brussel

De laatste dag van Fifty Lab was meteen ook de drukbezochtste van ze allemaal. Rond tien uur in de avond kon de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.