LiveRecensies

Oproer @ VIERNULVIER (Balzaal): De start van iets moois

© CPU – Nathan Dobbelaere – Archief

De mannen van Oproer zijn de laatste maanden aan een serieuze opmars bezig na enkele jaren van getease met links en rechts een single. Met een debuutalbum in zicht en een flinke portie media-aandacht lijkt die doorbraak er wel degelijk aan te komen. Twee snel uitverkochte shows in de balzaal van VIERNULVIER en een releaseshow in de Ancienne Belgique dit najaar bevestigen dat feit overigens. Het gaat plotseling dus wel heel snel vooruit voor het vijftal, maar dat kunnen we enkel en alleen maar toejuichen. Alles wees erop dat het Gentse tweeluik de start van een memorabele periode voor de Aalsterse trots zou worden.

LIGHTSPEED is nog zo’n band die de laatste tijd wel wat bescheiden aandacht krijgt van de radiozenders. Onterecht is dat ook helemaal niet, want de catchy indierock van de band klonk al op “If We Could Learn To Fly” heel tof en live is het zelfs allemaal nog beter. Voor een band die tot op heden nog maar een handvol shows speelde, kwam het namelijk allemaal heel straf en samenhangend over. Ook hun nieuw materiaal bleek wel degelijk om duimen en vingers bij af te likken. De songs zijn heel aanstekelijk, maar kennen ook een diepgang die je vaak niet ziet bij zo’n jonge bands. Eentje om in het oog te houden dus, LIGHTSPEED.

Na een oerdegelijke opener was het dan iets na negen uur aan Oproer. Met “Geeze” vlogen ze er bovendien meteen stevig in, dat met zijn strakke spanningsboog en knallende opbouw direct de zaal met zich meenam. Ook met directe opvolger “There Was Never Love” toonde het vijftal zich van zijn beste kant, namelijk door ingetogen strofes af te wisselen met bombastische uitspattingen. Hun experimentele karakter gaf de band de ruimte om constant genres en emoties af te wisselen, waardoor de set op elk moment een totaal andere wending kon nemen.

Pas met “If You Change Your Mind” kreeg de band de hele zaal mee. Het bescheiden hitje bleek een publiekslieveling onder de opmerkelijk toegewijde fans en een discreet meegebrul tijdens het refrein was een aangename verrassing voor de mannen op het podium. Oproer slaagde er bovendien in om live nog een extra dimensie toe te voegen aan enkele van hun nieuwe nummers. Waar ze op de studioversie redelijk kalm overkomen, hebben ze live wel het potentieel om een hele zaal te doen dansen. Voor alle nummers gold dat echter niet, want sommige nieuwere nummers zoals “Here Comes The Night” klonken iets te monotoon om echt te overtuigen.

Op hun sterkst blijft de band wel wanneer ze hun experimentele kant laten zien. Het opzwepende “Get Get Get” en het meeslepende “Rosaline” waren duidelijke hoogtepunten van de avond, wat ook voelbaar was in de reactie van het publiek. De vraag van frontman Dries Van der Schueren om de dansbenen los te gooien, werd met veel goesting beantwoord. “Money” bleek als laatste song voor de bisnummers op het perfecte moment te komen, gezien zijn dansbare en catchy karakter de balzaal van de Vooruit nog eens in lichterlaaie zette alvorens een momentje van het podium te verdwijnen.

Enkel bij de meestal overbodige bisronde bleven we even op onze honger zitten. De zaal smachtte wel degelijk nog naar een vervolgstuk, maar de danceversie van nogmaals “If You Change Your Mind” had niet echt het gewenste effect. Een “Mad Affair” had daar misschien meer succes mee gehad. “Late Tonight” leek als afsluiter eerst nog het nummer te veel, maar zorgde dankzij zijn sterke einde toch nog voor een waardig afscheid. Hierdoor was de staande ovatie op het einde dus meer dan verdiend.

Oproer is goed bezig, dat is wel het minste wat we kunnen zeggen. In de studio heeft de band duidelijk zijn sound gevonden, wat alleen maar een goed teken kan zijn voor dat aankomende debuutalbum. Maar als liveband zijn ze toch nog dat stukje straffer. De charisma van frontman Van der Schueren, de immer trouwe schare fans en het uitstekende werk van de rest van de band zorgen er dan ook voor dat Oproer zonder twijfel tegenwoordig een van de betere Belgische bands is om een bezoekje aan te brengen in een concertzaal. OPROOOEEER!

Tickets voor de show in Ancienne Belgique op 4 oktober vind je hier.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Geeze
There Was Never Love
High
Here Comes The Night
If You Change Your Mind
No Not Me Six
Strange
City Burns
Rosaline
Get Get Get
Let Go
Left Paris
Money

If You Change Your Mind (Dance Versie)
Late Tonight

Related posts
InstagramLiveRecensies

STAKE @ VIERNULVIER (Concertzaal): Adembenemende wedergeboorte

Terwijl andere gitaarbands vroeg of laat tot de conclusie komen dat muziek maken beter een passionele hobby blijft, houdt STAKE het hoofd…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Black Box Revelation, Whispering Sons, Noordkaap en meer voor Rock Olmen

Vorig jaar kreeg de Olmense festivalganger voor een eerste maal een volledig tweedaagse voorgeschoteld. Dat editie 2022 een succes mag genoemd worden,…
LiveRecensies

Doodseskader @ VIERNULVIER (Balzaal): Koelbloedige eliminatie

In tijden van literaire schriftwijziging is Doodseskader niet de meest kindvriendelijke bandnaam. Betreft de muziek die Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov, PAARD.) en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.