AlbumsFeatured albumsRecensies

Kylie Minogue – Tension (★★★★): Vertrouwde discopop en feromonen

Pop, disco, glitter and glamour. Met die vier woorden kunnen we een redelijk alomvattende omschrijving geven van Kylie Minogue’s muziek, veelal met catchy elementen en een meer dan degelijk feelgood-gehalte. De Australische zangeres gaat al langer mee dan sms’jes en net als het versturen van berichtjes sinds de geboorte ervan aardig gemoderniseerd is, is de muziek van Miss Minogue dat ook. Toch scoorde ze voornamelijk hits voor en rond de eeuwwisseling. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en stonden er op elke plaat wel een aantal goede nummers, maar de albums die echt weten te overtuigen als geheel zijn sinds Aphrodite intussen al een tijd afwezig.

En toen kwam 2023. Het jaar waarin Kylie Minogue een TikTok-fenomeen werd. De leadsingle van Tension, de zestiende langspeler van Kylie, wist niet alleen op radiozenders opnieuw airplay op te eisen, maar bereikt via social media en memes nieuwe generaties en nieuwe fans. ‘Padam Padam’ klinkt het overal en het nummer mag dan ook meteen Tensioopenen. De intussen al haast iconische intro zet meteen de toon en voilà, we zijn vetrokken voor een tocht door een nieuw poplandschap gevuld met nummers die allemaal Kylie schreeuwen. Het tweede nummer, “Hold On to Now” is nog een uiterst fijne poptrack waarvan we nu al naar uitkijken om die tijdens een concert te kunnen meezingen met gelijkgezinden die gewoon een goede tijd willen hebben.

Doorheen Tension vindt Kylie Minogue het warme water niet opnieuw uit en houdt ze zich voornamelijk vast aan een sound die heel vertrouwd en eigenlijk ook best gezellig en warm aanvoelt. Kylie komt meteen over als een vriendin die we al jaren kennen en komt hier en daar toch net iets onverwachter uit de hoek. Rappen gebeurt op “Hands”, iets dat de doorsnee muziekluisteraar niet meteen linkt aan Minogue en het resultaat geeft meteen ook aan hoe dat dat komt. Een gastartiest had hier misschien niet misplaatst geweest, maar ook hier blijft het refrein dan toch wel iets magisch hebben.

Nog magischer is de saxofoon op “Green Ligt”, wat op zich een degelijke doorsnee popsong is. De saxofoon voegt echter een extra sensuele dimensie toe aan de muziek en doet het rode licht net iets harder schijnen op de dansvloer, waar de muziek eventjes net iets trager gaat spelen. Laat het trouwens duidelijk zijn dat die dansvloer nog steeds goed verlicht wordt door een draaiende discobal die vergezeld wordt door elektropop met een redelijk tijdloos karakter, voor zolang elektropop al bestaat natuurlijk. Tijdens “Vegas High” draait die spiegelende bal dan weer goed rond en vliegen de feromonen door de lucht. Geen gecompliceerde structuur of diepzinnige tekst, maar een verdomd leuke popsong die nog een tijdje weet na te zinderen.

Die opmerking over het tijdloze karakter mag je echter met momenten met een korreltje zout nemen, want Kylie Minogue is niet onbekend met de toekomst. In “Tension” (en de videoclip ervan) worden we meegenomen naar een kleurrijke dansclub uit de toekomst en ondanks dat het refrein hier wel wat simpel overkomt, blijft ook dit een leuke song. ‘Simpel overkomen’ blijft dan ook nog relatief in feite, want nummers als “Padam Padam” of zelfs “Can’t Get You Out of My Head” hebben ook refreinen die als simpel te omschrijven vallen, maar net dat maakt het aanstekelijk. Of je nu ‘padam padam’, ‘na na na’ of ‘doo doo doo doo’ meezingt met de Australische, het zal met een glimlach gebeuren.

Na ruim dertig jaar kent Kylie natuurlijk haar fans en weet ze dat de LGBTQ+-community rijkelijk terug te vinden is op haar concerten. “10 Out of 10” voelt aan als een kleine uitstap naar de ballroom scene uit de jaren negentig, met Nederlander Oliver Heldens die ‘ten, ten, tens accros the board’ uitdeelt. Fans van series als het magistrale Pose en de wereld veroverende realityreeks RuPaul’s Drag Race zullen ook meteen mee zijn. Het is eerlijk gezegd hartverwarmend dat Kylie Minogue met zo een tof liedje een ode brengt aan haar queer fans, waardoor de liefde duidelijk wederzijds is.

Tension is geen baanbrekend popalbum, maar begrippen als leuk, tof, aanstekelijk, feelgood en consoorten voelen vaak eigenlijk aan als understatements. De jongste langspeler van Minogue is een uiterst fijne ervaring en zoals op voorhand aangekondigd werd houdt Minogue zich hier minder vast aan één bepaald thema zoals op Golden en Disco. Echt ‘all over the place’ is Tension ook niet te noemen, want alle liedjes schreeuwen gewoon Kylie Minogue. Tension is zonder al te grote aarzeling het beste Kylie Minogue-album te noemen sinds Aphrodite uit 2010 en is op enkele schoonheidsfoutjes na een vlekkeloze tocht doorheen een kleurrijk bos. Disco-elementen zijn minder expliciet aanwezig, maar zitten wel vervlochten in de ziel van de muziek, in Kylie’s ziel. De muziek op Tension is nooit geweldig bijzonder, maar zorgt wel altijd voor een glimlach en jeukende ledematen die niet kunnen wachten om onder een discobal met een grote glimlach ons alles te geven.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Vegas High”, ons favoriete nummer van Tension, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1122 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kylie Minogue - "Tension"

Padam? Padam! Ex-Neighbours-actrice Kylie Minogue mag dan wel al sinds de jaren tachtig muziek uitbrengen, het was pas dit jaar dat ze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kylie Minogue - "Padam Padam"

Als we het over Kylie hebben, dan bedoelen we natuurlijk de enige echte Kylie Minogue. De Australische is al sinds het einde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jake Shears – “Too Much Music”

De titel “Too Much Music” doet vermoeden dan Jake Shears het even gehad heeft met muziek, maar het tegenovergestelde is waar: op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.