Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Spinvis – “Het volgende moment” & “We kunnen niet zoveel”

© CPU – Fleur De Backer

September. Weg zomer. Voordat we het weten haalt de routine ons in en zitten we weer in de dagelijkse sleur. Wie kan dat heerlijker beschrijven dan Spinvis? Plots verschijnen er twee nieuwe singles: “Het volgende moment” en “We kunnen niet zoveel”. Met zijn album Be-Bop-A-Lula, dat begin april uitkwam, laat hij ons niet lang op onze honger zitten. Toeters en bellen moeten we niet verwachten. Eenvoud is het uitgangspunt.

Als Be-Bop-A-Lula een maffe tuktuk-rit is langs bossen vol bontgekleurde vogels, dan prikken zijn nieuwe singles de banden even lek. Stilstaan om dan alsnog te genieten van de vogels die misschien net iets minder fleurig zijn. De extraatjes klinken bijna als lo-fi triphop met dat kenmerkend weemoedige randje. Super verrassende muzieklijnen en gekke samples worden achterwege gelaten. Er wordt ingezet op een uitgepuurde sound waar er ruimte is voor een eerlijke en sterke tekst. Heel onaards maar ook rationeel. Nooit minder Spinvis.

De eerste single “Het volgende moment” begint met enkele hardere drumslagen, maar al snel maken die plaats voor een melancholisch Spinvisdeuntje en zitten we samen met hem in de Nachtegaalstraat. Een plek waar we de dagen tellen en in onszelf praten. Spinvis is eerlijk en puur. Met een nuchtere toon zingt hij dat iedereen bang is voor wat er komt en dat niets in de sterren staat. Hij verkoopt geen praatjes of dromen. We worden uit de roes gesleurd.

“We kunnen niet zoveel” zet die oprechte toon verder. Het start met enkele bedwelmende stemmen in koor. Het lijkt wel een soort echo van weemoed totdat we de vertrouwde stem van Erik horen en het koor langzaam vervaagt om op het einde terug te keren. De tekst kaart een soort onmacht aan van de mens en van de maatschappij, meer bepaald de zorg. Eigenlijk zegt hij onverbloemd dat wij mensen een stel dwaze nietsnutten zijn. We doen ons best en we proberen wel, maar eigenlijk kunnen we niets. Het klinkt misschien hard, maar uit de mond van Spinvis is het zelfs een geruststellende gedachte.

De nieuwe singles zijn sterk omwille van de tekst en hun eenvoud. Als een zelfhulpboek dat niet zou, maar ook niet wil, verkopen. Adviezen moet je niet verwachten. Het kan niets beloven. Zelfs Spinvis heeft de antwoorden niet. Je vertrouwt Spinvis en luistert naar ieder woord waarmee je het meteen pijnlijk eens bent.

Spinvis en band staan aan de start van een uitgebreide clubtoer die meermaals halt houdt in Nederlands en België. In België kan je hem 12 oktober terugvinden in Brugge, 25 oktober spotten in Genk, 13 december staat hij in Leuven en 23 december (als vroeg kerstcadeautje) in Antwerpen. Steeds in kleine, intieme concertzalen waar zijn sound echt tot zijn recht komt.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Spinvis - Be-Bop-A-Lula (★★★★): Zomer & weemoed

‘Be-Bop-A-Lula, she’s my baby’: met die gevleugelde woorden luidde Gene Vincent driekwart eeuw geleden per ongeluk het tijdperk van de rock ’n…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Spinvis: 'Ik ga altijd willen creëren - het plezier van het maken is datgene wat blijft'

Erik de Jong en Saartje van Camp, het kloppend hart van Spinvis en zijn linkerhand, toeren samen door de lage landen met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Spinvis - "Wie Zag Het Licht"

Met “Lente ’22” en “Paradijs” kregen we dit jaar al twee zeer sterke singles van Spinvis. De liedjes laten zich kenmerken door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.