AlbumsFeatured albumsRecensies

Mitski – The Land Is Inhospitable and So Are We (★★½): Te veel op veilig spelen

De Japans-Amerikaanse Mitski is in een wereld waar popmuziek de radio domineert niet meteen een alomtegenwoordige naam en toch kan de artieste op een serieuze horde fans rekenen. Het geheim daartoe zit hem niet in de vanaf vandaag zeven albums die Mitski al maakte, maar wel in enkele stukjes van songs die viraal gingen op TikTok. Het platform blijkt steeds meer niet alleen een springplank te zijn voor nieuw talent, maar ook gevestigde namen een soort wedergeboorte te bezorgen. Zo geschiedde dat haar concert in de Brusselse Botanique in 2022 van de Orangerie naar Chapiteau verplaatst werd en de tickets als zoete broodjes over de digitale toonbank gingen. Een verlengstuk breien aan dit succes lijkt echter niet vanzelfsprekend, maar met The Land Is Inhospitable and So Are We doet ze een moedige poging om haar eigen relevantie hoog te houden.

Dat er dit jaar nog een langspeler van Mitski zou verschijnen, hadden we aan het begin van het jaar niet durven voorspellen. Toen de artieste deze zomer plots haar zevende plaat aankondigde samen met “Bug Like an Angel“, kwam dit dan ook als een complete verrassing. Wat we hoorden, was dat echter allerminst. De song lang volledig in de lijn van wat we eerder hoorden van de zangeres en ook op instrumentaal vlak had het geheel weinig om handen. Het achtergrondkoor wist onze aandacht gelukkig stevig vast te grijpen en zo werd “Bug Like an Angel” vooral een ietwat onconventionele eerste single. Even later moesten “Star” en “Heaven” als tweeluik de Mitski-fans weten te overtuigen en ook daar voelde het alsof elke muzikale keuze te veel binnen de comfortzone lag.

Na de singles die ons hongerig moesten maken naar de nieuwe plaat, bleven we met gemengde gevoelens achter en dus lag een moeilijke taak te wachten voor de Japans-Amerikaanse. Dat de artieste al een aardig repertoire opgebouwd heeft, zorgt ervoor dat ze op heel wat reeds gebruikte trucjes kan terugvallen en zo wordt het dus een stuk moeilijker om vernieuwend uit de hoek te komen. Waar op Laurel Hell nog een aantal catchy, verrassende songs te vinden waren, denk maar aan “The Only Heartbreaker” en “Love Me More” die gehuld waren in vintage synthklanken, lijkt het alsof we met The Land Is Inhospitable and So Are We een plaat uit de collectie van onze ouders van onder het stof halen.

“Buffalo Replaced” is het eerste echt nieuwe materiaal wat we te horen krijgen en gaat ietwat steviger van start. De muzikale dreiging staat echter in schril contrast met de bijna fluisterzang van Mitski waardoor het geheel een zeer precair evenwicht weet te bewaren. Het zachte in haar stem zorgt voor een vertrouwd gevoel terwijl we de indruk krijgen dat we door een uitgestrekte woestijn trekken en een uitgedroogde cactus het spannendste is wat er te zien is. Dat filmische aspect weet Mitski doorheen haar hele plaat door te trekken, waardoor we The Land Is Inhospitable and So Are We misschien eerder als een film in podcastversie moeten zien, dan als een traditioneel album. Op “I Don’t Like My Mind” wiegen we zachtjes heen en weer terwijl de warme nazomerzon op onze huid brand.

Hoewel de instrumentatie op The Land Is Inhospitable and So Are We de sfeer geregeld weet om te gooien, moeten we halverwege toch toegeven dat we het recept wel ontrafeld hebben. Mitski klinkt doorheen de hele plaat heel erg als zichzelf, maar neemt naar onze bescheiden mening iets te weinig spannende afslagen. “When Memories Snow” heeft iets heel theatraal en weet daarom wel indruk te maken, al is dat ook hier weer volledig toe te schrijven aan de storm die op muzikaal vlak opgewekt wordt en naar het einde toe weer tot rust komt.

Ondanks dat we wat verrassende elementen missen op The Land Is Inhospitable and So Are We, moeten we het de muzikante wel nageven dat het geheel kwalitatief goed in elkaar zit. Mitski brengt comfort op dagen waarop het allemaal iets moeizamer gaat en speelt op de achtergrond met klanken en kleuren. Zo horen we op “I’m Your Man” plots honden blaffen en zo lijkt het bijna alsof we door het bos wandelen zonder dat we daarvoor de elementen moeten trotseren. Wanneer het geheel zich ontplooit en de kamer steeds verder vult, voelt het alsof de muziek onder onze huid kruipt en dat zonder ook maar een woord te zeggen. De verhalende kwaliteit van Mitski zit hem dus niet alleen in haar teksten, maar in de volledige productie van haar songs, wat we alleen maar kunnen bewonderen.

Mitski werkt op The Land Is Inhospitable and So Are We vooral met organische klanken, waardoor we een kalmere plaat krijgen die de stilte kan vervangen op kleurrijke herfstdagen. We worden echter niet genoeg verrast waardoor Mitski vooral op de achtergrond blijft hangen en de schijnwerpers aan zich voorbij laat gaan. Zo is de zevende langspeler van de artieste dus vooral eentje voor de echte fans, al is het verloop van songs op platformen als TikTok uiterst onvoorspelbaar en missen we nu potentieel de volgende virale hit.

Op 16 oktober staat Mitski in TivoliVredenburg in Utrecht, de show is echter volledig uitverkocht.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “I’m Your Man”, ons favoriete nummer van The Land Is Inhospitable and So Are We, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Mitski - "Star" & "Heaven"

Vorig jaar stond de Japans-Amerikaanse zangeres Mitski nog in een hopeloos uitverkochte Chapiteau tijdens Les Nuits Botanique met haar recentste langspeler Laurel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mitski - "Bug Like an Angel"

Ondanks dat Mitski op commercieel vlak geen gigantische naam is, kan de Japans-Amerikaanse toch rekenen op een gigantische fanbase. Toen ze vorig…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.