Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens – “So You Are Tired”

Met de aankondiging van zijn nieuwste single “So You Are Tired” uit het opkomende album Javelin, keert Sufjan Stevens weer naar vertrouwd terrein. Met zijn muzikale veelzijdigheid en diepgaande expressie echoot het geluid van het meesterwerk Carrie & Lowell stevig door. Stevens, bekend om zijn introspectieve en gelaagde benadering van muziek, liet voor het laatst solo van zich horen met The Ascension in 2020. Al is het nooit stil rond Sufjan Stevens. Eerder dit jaar bracht hij samen met Timo Andres en Conor Hanick een album uit, in 2021 werkte hij samen met Angelo De Augustino. Ditmaal, na een solo stilte van drie jaar, biedt hij ons een voorproefje van zijn komende werk, dat wederom een staaltje van zijn genialiteit lijkt te zijn. Het nieuwe album, dat op 6 oktober via Asthmatic Kitty zal verschijnen, bevat niet alleen negen originele nummers, maar verrast ons tevens met een interpretatie van Neil Youngs’ “Thereʼs A World”. Het is tevens zijn eerste volledige singer-songwriter album sinds Carrie & Lowell uit 2015, de verwachtingen zijn hoog gespannen.

De nieuwe single “So You Are Tired” ademt de essentie van Sufjan Stevens uit, zij het in verschillende gedaantes die in elkaar overvloeien. Het nummer begint als een ballade op piano om vervolgens over te gaan in de zachte klanken van een akoestische gitaar. Maar dit is slechts het begin van de transformatie, want het nummer ontvouwt zich tot iets grootschaligers, waarbij de gastvocalisten hun stemmen als koor laten resoneren. Voor Javelin heeft Stevens trouwens een stevig legertje zangeres gerekruteerd om de songs van harmonieën te voorzien. Zo zullen Adrienne Maree Brown, Hannah Cohen, Pauline Delassus, Megan Lui en Nedelle Torrisi te horen zijn op het album. Het onmiskenbare geluid in het hart van dit alles klinkt droevig en wellicht zelfs enigszins bitter, alsof een belangrijke relatie tot een einde is gekomen. ‘So you are tired of me’, zingt Sufjan aan het einde; ‘So rest your head / turning back all that / we had in our life / while I return to death.’

Met Javelin in het verschiet, op weg naar een lancering op 6 oktober, lijkt Sufjan Stevens na een experimentele zwerftocht terug naar de essentie te grijpen. Met zijn vermogen om emoties te kanaliseren en te weven in complexe geluidstapijten, heeft Sufjan Stevens zichzelf wederom bewezen als een ware kunstenaar in de moderne muziekwereld. Simpel in zijn eenvoud, zo hebben wij Sufjan Stevens het liefste.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Sufjan Stevens - Javelin (★★★★★): Terugkeer naar de troon

Sufjan Stevens heeft de laatste jaren allerminst stil gezeten. Zo moeten we voor zijn laatste reguliere studioplaat The Ascension terug naar 2020,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens - "A Running Start"

Sufjan Stevens is een naam die inmiddels synoniem staat voor muzikale veelzijdigheid en emotionele diepgang. Enkele weken geleden deelde hij het hartverscheurende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.