AlbumsFeatured albumsRecensies

Bonnie “Prince” Billy – Keeping Secrets Will Destroy You (★★★½): Haardvuurmuziek met een gouden randje

Liefhebbers van gitaartokkels en ingetogen luistermuziek kunnen in hun handen wrijven want onder het pseudoniem Bonnie “Prince” Billy laat de Amerikaanse singer-songwriter Will Oldham alweer een nieuw album op onze aardkloot los. Alweer, want in de ruim dertig jaar dat Oldham al actief is in de muziekwereld heeft hij onder diverse groepsnamen (Palace Brothers, Palace Music, Palace Songs,…) heel wat platen uitgebracht en heeft hij met zoveel artiesten samengewerkt dat zijn discografie onmogelijk bondig samen te vatten valt. Bonnie “Prince” Billy blijft in elk geval zijn bekendste alias en het is onder die naam dat de nieuwe langspeler Keeping Secrets Will Destroy You vandaag verschijnt.

Keeping Secrets Will Destroy You is de eerste soloplaat van de vlijtige prins sinds het uitstekende I Made a Place uit 2019. Het nieuwe album sluit muzikaal behoorlijk nauw aan op die voorganger en klinkt alsof het door een kleine vriendengroep is opgenomen in een knusse woonkamer, omringd door houten meubels, een knetterend haardvuur en een dik tapijt waarin een kat ligt te spinnen. Oldham wou met zijn nieuwste worp een luisterplaat te maken, eentje waarvoor je nog eens doordacht in de zetel gaat zitten om ons nummer na nummer onder te laten dompelen. Wat ons betreft is hij helemaal in zijn opzet geslaagd .

De albumopener “Like it Or Not” zet meteen de toon en is ook behoorlijk representatief voor de rest van de lp. Met een zuivere gitaarriedel en Oldhams zalvende stem worden we meteen ondergedompeld in een gemoedelijk nummer, ook al snijden tekstflarden als ‘everyone dies in the end so there’s nothing to hide’ er behoorlijk diep op in. Ook met de ingetogen single “Bananas” is het aangenaam onderuitzakken bij een knetterend haardvuur, net als met het pareltje “Sing Them Down Together”. In het laatstgenoemd pareltje van amper twee minuten zoekt Oldham met zijn stem af en toe breekbare hoogten op en zorgen klaterende toetsen voor extra melancholie. Het is een liedje waarmee hij bewijst dat zijn stem uitgave na uitgave warmer en gevoeliger wordt.

De gitaar en stem van Oldham staan dus centraal, maar toch blijft het op Keeping Secrets Will Destroy You niet altijd beperkt tot kale gitaarmuziek. Regelmatig worden wat extra instrumenten van stal gehaald voor extra klankkleur. Het poppy “Behold! Be Held!” spant qua muzikale rijkdom de kroon met een heerlijk gloedvol orgeltje en een soulvolle saxofoon. “Blood Of The Wine” is dan weer overgoten met stralende mandolines en rijkelijke strijkersarrangementen. Daarnaast genieten heel wat songs van de frèle achtergrondzang van Dane Waters, iets wat perfect contrast biedt met de zwaardere stem van Oldham. Het zijn die kleine toevoegingen die het album een gouden randje bezorgen.

Mist Oldham op de twaalf songs van zijn nieuwste lp dan nergens doel? Toch wel, want het rechtlijnige “Kentucky Is Water” is wat ons betreft meer een slaapliedje dan beklijvende singer-songwritermuziek. Ook “Willow, Pine and Oak” balanceert op de grens tussen saai en ingetogen en doet onze blik vooral afwijken naar onze horloge. Gelukkig pikt Oldham nadien de draad weer op met interessante liedjes. Nummers als “Trees of Hell” en “Queens Of Sorrow” springen dan meteen in het oor, het eerstgenoemde met dreigende strijkers en apocalyptische tekstverwijzingen, het andere met een speelse melodie.

Met Keeping Secrets Will Destroy You laat Bonnie “Prince” Billy een gloedvolle plaat vol ingetogen luistermuziek los. Door slim gebruik te maken van strijkers, blazers en toetsen houden hij en z’n gezelschap het voldoende interessant. Slechts in een beperkt aantal gevallen slagen ze er niet in om de aandacht vast te houden, maar die zeldzame momenten wegen niet op tegen de tekstuele rijkdom en de muzikale consistentie van het album. Keeping Secrets Will Destroy You rekenen we dan ook tot een van de betere platen die Bonnie “Prince” Billy al uitbracht.

Website

Ontdek “Behold! Be Held!”, ons favoriete nummer van Keeping Secrets Will Destroy You, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

160 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Movulango - The Irony (★★★★): Vonken groeien uit tot inferno

Exact een jaar geleden waren we laaiend enthousiast over de eerste ep van Movulango. Het nom de plume van Mozes Mosuse bleek…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonnie 'Prince' Billy - "Keeping Secrets Will Destroy You"

Bonnie ‘Prince’ Billy, de singer-songwriter die schuilgaat achter Will Oldham, onthulde eerder dit jaar Keeping Secrets Will Destroy You. Het was zijn…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Emeli Sandé - "All This Love"

Dat Emeli Sandé een klok van een stem heeft, staat buiten kijf. Toch is het ondertussen al van 2012 geleden dat ze…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.