Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Empire State Bastard – “The Looming”

Empire State Bastard, de band die zijn naam met trots draagt als een eerbetoon aan de tegendraadse aard van hun muziek, laat wederom van zich horen met hun nieuwste single “The Looming”. Met verwijzingen naar hun eerdere pareltjes “Harvest” en “Stutter”, vervolgen ze op bijna onnavolgbare wijze richting het aanstaande debuutalbum Rivers Of Heresy, dat op 1 september het licht zal zien. Dit zijproject, opgericht door niemand minder dan Simon Neil, vooral bekend als de frontman van Biffy Clyro, en hun getalenteerde tourgitarist Mike Vennart (voorheen van Oceansize), belooft een ware apocalyptische ervaring te zijn. Eentje die tijdens “The Looming” opbouwt in intensiteit gedurende zijn bijna zeven minuten.

“The Looming” onthult een nieuwe muzikale dimensie van Empire State Bastard. Het nummer overspoelt je met een verwoestende golf van geluid. Een golf begeleid door brute, verpletterende gitaren die je zintuigen grijpen en niet meer loslaten. Was de eerste kennismaking nog eentje die er een verschroeiend tempo op na hield, dan schakelt Empire State Bastard nu enkele versnellingen lager. Maar vergis je niet; aan intensiteit boeten ze geen grammetje in. Halverwege het nummer schreeuwt Neil woest de woorden: ‘They can’t control you / They can’t control you’, als een bezeten profeet die een duistere boodschap predikt. ‘Fuck what they told you / Fuck what they told you / Let’s take it over / Something to live for / Something to live for’, beukt hij voort, doordrenkt van een rauwe emotionele lading. Terwijl het fuzz rock-geïnspireerde nummer naar zijn onvermijdelijke einde stoomt, herhaalt Neil een sinistere waarschuwing van aanstaand onheil uit de openingsverzen: ‘I’ll never grow old in a graveyard / Do any little thing that’s not too hard / The devastation’s looming like Jesus, just like Jesus / What’s it gonna take to believe us?’.

Empire State Bastard blijft trouw aan hun oorspronkelijke missie: extremiteit nastreven ten koste van alles. Rivers Of Heresy belooft een muzikale uiting te zijn van Neil’s nihilisme en misantropie. De woede diep vanbinnen moet naar buiten komen, en de huidige tijd biedt meer dan genoeg reden tot verontwaardiging. Hoewel Empire State Bastard geen expliciet politieke band is, vinden ze in de huidige maatschappelijke misstanden meer dan voldoende brandstof voor hun vurige expressie. Met “The Looming” laat Empire State Bastard opnieuw zien dat ze niet schromen om duistere emoties in hun muziek te verwerken. De band neemt geen genoegen met oppervlakkigheid en heeft zichzelf gezworen om de luisteraars mee te slepen in een wereld van sonische turbulentie en emotionele diepgang. Rivers Of Heresy belooft een album te worden voor de donkere zielen die de zware gitaren en chaos niet schuwen.

Instagram / Facebook

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Empire State Bastard - Rivers Of Heresy (★★★): Een rollercoaster van zware gitaren en rondvliegende drumsalvo's

Simon Neil, een naam die synoniem staat voor het uiterst diverse Biffy Clyro, heeft altijd gedanst tussen de uitersten van de rockwereld….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Empire State Bastard - "Stutter"

Empire State Bastard bracht pas eind maart hun debuutsingle “Harvest” uit, maar de snoeiharde metal schreeuwt jarenlange ervaring. Achter deze agressieve wervelwind…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Empire State Bastard - "Harvest"

Als een orkaan van muzikale agressie stormt Empire State Bastard de extreme metalscene binnen. Deze nu al legendarische formatie, opgericht door Simon…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.