Features

Graspop Metal Meeting 2024: Tien acts om te ontdekken

© CPU – Jonas Demeulemeester

Voor de 27e editie is Graspop Metal Meeting er weer in geslaagd om hardrock- en metalpioniers samen met de nieuwe garde op één affiche te krijgen. Het is daarbij een voorrecht om dit nog mee te mogen maken. We hoeven er namelijk geen tekening bij te maken dat het voor Alice Cooper, Deep Purple, Judas Priest en Scorpions altijd de laatste keer kan zijn dat ze nog spelen in Dessel. Desalniettemin moet een mens overdag ook iets om handen hebben, en verandering van spijs doet eten. Daarom hebben we uit het vierdaagse programma tien acts geselecteerd die volgens ons (op lange termijn) het verschil in de harde scene zullen maken.

Night Verses | donderdag • 12:00 – 12:40 • Metal Dome

De Graspopdebatten openen mag Night Verses dit jaar. Als een van de eerste band mogen ze dit jaar de luidsprekers op hun functionaliteit testen. Het materiaal daarvoor heeft het driedelige gezelschap uit Californië alvast, net zoals de nodige ervaring. Zowel Nick DePirro alsook Aric Improta hebben een verleden bij het ter zielen gegane Letlive, maar zijn hun voorliefde voor het ruigere gitaarwerk gelukkig nooit uit het oog verloren. In Night Verses katalyseren ze hun energie in een eclectische sound die hun vakmanschap achter hun instrument netjes in de verf zetten. Het nieuwe album Every Sound Has A Color In The Valley Of Night dat eerder dit jaar verscheen biedt alvast een brede muzikale waaier en een uitmuntende start voor de metalfijnproevers op Graspop.

Alien Weaponry | donderdag • 14:50-15:35 • Metal Dome

© Piotr Kwasnik

Alien Weaponry is op heel wat vlakken toch een van de opvallendste bands op de Graspop-donderdag. De band werd in 2018 opgericht door de broers Henry en Lewis De Jong en gaat dus al een tijdje mee. Zeker in hun thuisland Nieuw-Zeeland doet de band het al een tijdje voortreffelijk en dan kan de rest van de wereld natuurlijk niet achterblijven. Op hun eerste twee albums trakteerde het drietal in elk geval op een intrigerende fusie waar ze de betere trashmetal verweven met hun Maori-achtergrond. Groovy en uniek is het minste wat je kan zeggen, maar het is ook bovenal beenhard.

GEL | vrijdag • 12:40 – 13:20 • Jupiler Stage

Er rust een zware last op de schouders van GEL, want her en der worden ze gedoopt tot de nieuwe ‘vormgevers van het hardcore-geluid’. Het viertal uit New Jersey dankt die grote woorden aan een resem sterke singles en een zinderende livereputatie. In een onversneden snelheid sputteren ze de nummers aan elkaar en snijden daarbij ook minder evidente thema’s als alcoholmisbruik aan. Frontvrouw Sami Kaiser is bovendien eentje van het meer intrigerende soort mede dankzij haar potige stemgeluid die de gave heeft om alles aan het gort te schreeuwen. Je haast je dus maar best richting de Jupiler Stage, want deze orkaan ervaar je best gewoon in levende lijve.

Borknagar | vrijdag • 14:50-15:35 • Marquee

Voor krachtige blackmetal zijn er tegenwoordig betere plekken dan Graspop Metal Meeting, denk aan Roadburn en Samhain. Voor wie echter toch graag een goede 45 minuten omvergeblazen wil worden door Noorse barbarij, raden we graag Borknagar aan. In haar bijna 30-jarige bestaan heeft de groep slechts één keer in Dessel gestaan. In plaats van te teren op een beperkte discografie zoals Emperor, blijft het vijftal consequent nieuwe albums uitbrengen. Het recente Fall wordt zelfs beschouwd als een van hun beste albums tot nu toe. Doordrenkt met een breed scala aan progressieve elementen en mythische verhalen, is Borknagar opgewassen tegen alle weersomstandigheden. Wanneer het regent, zorgen de ijselijke gillen voor warmte, terwijl bij een hittegolf de harmonieuze stukken juist voor afkoeling dienen.

High On Fire | vrijdag • 16:30 – 17:20 • Metal Dome

 Al sinds eind jaren negentig maakt High on Fire furore door de gitaren richting de limiet te stuwen. De band uit Oakland, Californië bracht eerder dit jaar zijn negende album uit en het lijkt ook daarop nog niet dat de groep aan pauzeren denkt. Dat het live een ferme stomp in de maag zal worden, kunnen we je nu al verzekeren. De leden van de band houden zich trouwens niet enkel met High on Fire bezig, maar verdienden ook al hun strepen bij Melvins en Mutoid Man waardoor je kunt stellen dat het talent bij High on Fire van een hoog niveau is. Stoner met sludge-invloeden, of sludge met stonerinvloeden, je draait of keert het hoe je wilt, maar wie nog iets van de Metal Dome wil zien voor die is afgebroken gaat beter richting High on Fire.

Empire State Bastard | zaterdag • 18:15 – 19:05 • Metal Dome

Een veredeld zijproject of een supergroep, Empire State Bastard kan je in beide domeinen wel onderbrengen. Biffy Clyro-frontman Simon Neill broedde al langer op plannen om een metalproject op te starten en vond in Mike Vennart, frontman van het iets minder gekende Oceansize, een zielsverwant. Geen twee zonder drie en daarom klopten ze aan bij Dave Lombardo, die zijn strepen als live-drummer van Slayer en Suicidal Testament reeds had verdient. Met z’n drietjes gaven ze de nummers vorm en injecteerden ze elk hun eigen invalshoek. Debuutalbum Rivers Of Heresy gaat net daarom lekker breed en herbergt zo voor elke metalfan wel wat wils. Op zaterdag 18 juni kan je ze in elk geval voor het eerst in België aan het werk zien.

John Coffey | zondag • 12:10 – 12:55 • North Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Begrijpen wie begrijpen kan, maar ook voor de Nederlandse hardcorepunkers van John Coffey wordt het dit jaar de eerste keer dat ze mogen optreden op Graspop Metal Meeting. In de zomer van 2015 hadden ze nog hun ‘five seconds of fame’ toen David Achter de Molen op Pinkpop een biertje ving. Datzelfde jaar stonden ze ook op Dour en Pukkelpop. Het jaar erna ging de stekker er onverbiddelijk uit. John Coffey had zijn piek bereikt en was letterlijk opgebrand. Totdat ze vorig jaar hun reünie aankondigden met FOUR. Sindsdien is de band weer on the road, maar ze is een stuk selectiever geworden in het aantal shows per jaar. Daar waar ze vroeger alle jeugdhuizen, buurtfestivals en clubs afschuimden, beperkten ze zich in december bijvoorbeeld tot AFAS Live. Wat betreft het handjevol Europese festivals dat John Coffey deze zomer doet, behoort Graspop tot de gelukkigen.

Pest Control | zaterdag • 12:00 – 12:40 • Marquee

© CPU – Nathan Dobbelaere

Pest Control zat drie maanden geleden in het laatste pakketje namen dat de organisatie bekendmaakte. Dat was ergens wel logisch, want de Britse band heeft met Don’t Test the Pest nog maar één album op zak. Een bandnaam over ongediertebestrijding en toxisch afval is kenmerkend voor één metalgenre: crossover thrashmetal. Eerder in de AB Ballroom deed het vijftal ons al de riffs om de oren vliegen toen ze een van de supportacts waren voor High Vis. Waarom de organisatie hen niet op de Marquee in plaats van de Jupiler Stage programmeerde, blijft ons echter een raadsel. Wij draaien alvast onze bandana extra strak rond onze schedel om veertig minuten lang door te beuken. Zelfs De Plagen van Egypte zijn niet opgewassen tegen dit grof geschut.

Zulu | zondag • 12:40 – 13:20 • Jupiler Stage

© CPU – Jens Cappaert

Je hebt ze misschien wel al eens op een festivalposter van Ieperfest en Pukkelpop zien staan, maar dit jaar prijken ze voor het allereerst op die van Graspop. De hardcoregroep uit Los Angeles gaan inventief om met hun genre en deinsden er niet van terug om het muzikaal iets breder te trekken. Zo hoor je in hun nummers ook strepen van funk en hiphop de revue passeren. Live gaat Zulu er in elk stevig te keer en ga je op je geen greintje medeleven moeten rekenen. De pits zullen op dag vier minstens even ruig worden als de voorgaande drie dagen, voor minder gaat Zulu niet terug naar huis.

Graspop Metal Meeting 2024 vindt deze maand plaats van donderdag 19 juni tot en met zondag 23 juni. Op woensdag 18 juni zijn festivalgangers ’s avonds al welkom op de Boneyard Pre-party, georganiseerd door Studio Brussel. Het festival stevent af op een totale uitverkoop. De laatste reguliere dagkaarten voor vrijdag, evenals de wachtlijsten, vind je hier.

Related posts
LiveRecensies

Jera on Air 2024 (Festivaldag 4): Kers op de mislukte taart

Vier dagen Jera on Air… dat is eigenlijk anderhalf etmaal te veel. Voor de dertigste verjaardag boekte de organisatie er nog een…
LiveRecensies

Jera on Air 2024 (Festivaldag 1): Wie jarig is trakteert

Hiep, hiep, hoera, Jera on Air is jarig! Het Limburgse festival voor liefhebber van punk, hardcore en metalcore mag dit jaar dertig…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single GEL - "Persona"

Beuken, beuken en nog meer beuken! GEL doet wat een goede hardcorepunkband hoort te doen. Toch gaat het Amerikaanse gezelschap uit New…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.