AlbumsFeatured albumsRecensies

Cory Hanson – Western Cum (★★★★): Cowboy met gitaar onder hoogspanning

Er was een tijd dat de psychedelische rockband Wand zowat jaarlijks een plaat uitbracht (tussen 2014 en 2019 verschenen vijf sterke albums), maar voor recent studiomateriaal van de Amerikanen moeten we alweer terug in de tijd naar 2019. Voor een nieuwe soloplaat van Wands frontman Cory Hanson kunnen we echter gewoon in het heden blijven. Hanson heeft immers z’n nieuwste lp Western Cum op de wereld losgelaten, z’n derde na het psychedelische debuut The Unborn Capitalist from Limbo uit 2016 en het folky Pale Horse Rider uit 2021.

Het verschil tussen Western Cum en diens voorganger kan haast niet groter zijn, want waar Pale Horse Rider nog gekenmerkt werd door ingetogen folk en bizarre, melancholische country is het op Hansons nieuwste ‘rock around the clock’. En die rock is behoorlijk stevig! Hanson heeft niet meer nodig dan z’n broer Casey op bas, Evan Backer op drums en Tyler Nuffer op gitaar om op z’n nieuwe plaat een luid, muzikaal beeld te schetsen van het moderne Amerikaanse Westen. Met een knipoog naar Eric Clapton noemt Hanson z’n band Slowhand, al wordt op Western Cum allesbehalve traag gespeeld.

Hanson en z’n band trappen op Western Cum gelijk de deur in met een dijk van een opener. Een gitaarsound met evenveel elektriciteit als een goed draaiende kerncentrale, een aanstekelijke riff en héél veel licks en solo’s; “Wings” is meteen een nummer om duimen en vingers bij af te likken. Wanneer Hanson ‘high, on my wings’ zingt, vlieg je zo met hem mee naar de hogere rocksferen. Na de stomende opener laat Hanson z’n zes snaren niet meteen rusten, want de single “Housefly” volgt meteen met een aanstekelijke riff om Neil Young tegen te zeggen.

En net als je dacht dat “Wings” en “Housefly” een stevig openingssalvo vormden, dan komt er nog “Persuasion Architecture” bovenop; als er in Hansons huis nog meubels recht stonden, dan zijn ze na de gierende intro van dit nummer onherroepelijk tot gort geslagen. Tot in de strofes de storm van fuzz en gitaarfeedback gaat liggen en de band relaxed begint te spelen. Alsof Hanson z’n pas gesloopte woonkamer in brand heeft gestoken en gemoedelijk begint te tokkelen rond het kampvuur. “Persuasion Architecture” heeft nog enkele fuzzy uitbarstingen, maar valt telkens terug in zachtjes zwevende country.

Door de combinatie van luid en zacht vormt “Persuasion Architecture” een scharnierpunt op Western Cum en opent het ook de deur naar enkele rustpunten. Het betoverende “Ghost Ship” staat centraal met een rustige melodie die Neil Young en Crazy Horse bij elkaar gepend kon hebben in de jaren zeventig. Ook de gezellige countrysingle “Twins” kabbelt kalm verder, al is het Janus met twee gezichten; eentje waarin Hanson een lapsteel vrolijk laat jengelen tijdens de strofes en eentje waarin hij de riffs laat spreken tijdens de refreinen. We kunnen dan ook stellen dat Cory Hanson op zijn laatste soloplaat z’n gierende liefde voor de elektrische gitaar verzoent met rustige country en folksongs. Dit is zeker geen slecht punt, maar draagt eerder toe tot de diversiteit en de spanning van de langspeler.

Naar goede gewoonte van Hanson bevat Western Cum wat bizarre of surrealistische toetsen (het hoesontwerp spreekt alvast voor zich). Zo gaat “Housefly” over een gigantische vlieg die een mens verpulvert met een vliegenmepper en wordt de behaaglijke melodie van “Ghost Ship” opgeschrikt door een tekstflard als ‘The cocaine that you’re carrying is taped onto your balls/ Swinging around in the darkness, no one to hear your call’. Die gekke uithalen zorgen enerzijds voor wat humor, maar anderzijds onderscheiden ze Hanson ook van andere liedjesboeren.

Met Western Cum laat Cory Hanson zich horen als een cowboy met twee persoonlijkheden; eentje die houdt van scheurend gitaarwerk en eentje die gaat voor folky kampvuurliedjes. Liefhebbers van klassieke rock zullen smullen van de riffs en licks die op de lp te horen zijn. In het gekke universum van Western Cum, Cory Hansons meest indrukwekkende plaat tot nu toe, is het dan ook aangenaam vertoeven als je houdt van gitaarmuziek.

Cory Hanson heeft momenteel geen optredens gepland in België, maar zakt op 1 en 2 september wel af naar Nederland. Je kan hem dan live aan de slag zien in respectievelijk Merleyn Nijmegen en Vera Groningen.

Instagram / Twitter

Ontdek “Wings”, ons favoriete nummer van Western Cum, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

169 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Cardinals – “If I Could Make You Care”

Afkomstig uit de Ierse stad Cork, vormen Euan Manning, Finn Manning, Darragh Manning, Kieran Hurley, Aaron Hurley en Oskar Gudinovic samen Cardinals….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The New Eves - "Astrolabe"

The New Eves is voorlopig nog een vrij onbekende naam in de muziekwereld, maar de band is hard aan het werk om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.