Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Baby Keem & Kendrick Lamar – “The Hillbillies”

© Greg Noire

Het is altijd een beetje gissen naar wat heersend hiphopkoning Kendrick Lamar op elk moment uitspookt. De tour van zijn monumentaal nieuw album zit er op, dus het is weer even achter de schermen vertoeven tot die festivalzomer echt afgetrapt kan worden, ook bij ons op Les Ardentes in juli. In de tussentijd neemt Kendrick wel zijn neef, Hykeem “Baby Keem” Carter, voor een derde keer op sleeptouw. En dat op zijn eigen, nog steeds wat mysterieuze, label pgLang. De vorige singles die de neefjes uitbrachten, “family ties” en “range brothers”, bezorgden de jonge rapper een eerste paar hits, en ook een eerste viraal moment met een zeer entertainende videoclip vol iconische momenten voor “family ties”.

Dat Baby Keem samenwerkt met Kendrick is weliswaar meer dan gewoon wat nepotisme. Hij heeft als jonge telg in de Duckworth-familie niet helemaal dezelfde stem als Kendrick, maar zet wel het schrille aspect dat Kendrick in sommige van zijn muzikale personages gestoken heeft, helemaal in overdrive. Hij dient vaak als een meer impulsieve versie van de meer gewichtige Kendrick en de materie die hij behandelt op zijn albums. De beat van “The Hillbillies” is ook niet iets dat je met de West Coast hiphop of jazzrap van Kendrick zou associëren, of zelfs met meer trendy output van Keem. “The Hillbillies” doet eerder denken aan een beat die in alle abstractie gebricoleerd had kunnen zijn door een JPEGMAFIA of dergelijke liefhebbers van het obscure. De sample van Bon Iver heeft in eerste opzicht niet veel te zoeken in een trapnummer als dit, maar glijdt eigenlijk wel goed mee met de koele, slaperige flows van de twee.

Op deze single klinkt Kendrick voor de eerste keer in een tijdje nog eens zorgeloos en speels, en Baby Keem is zijn meest vertrouwelijke zelve. Hij schijnt met elk nummer meer en meer een identiteit voor zichzelf uit te bouwen, en is ondertussen al lang niet meer ‘het neefje van’. Als er ooit een meer langdurige samenwerking tussen de twee te uitgebracht zal worden, verantwoordt deze “The Hillbillies” alvast het eventuele bestaan daarvan. 

Baby Keem: Facebook / Instagram
Kendrick Lamar: Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

173 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

ROLLING LOUD 2023 (Festivaldag 1): King Kendrick heerst

Gisteren vond de eerste dag ROLLING LOUD Rotterdam plaats sinds het WOO HAH vermoord heeft, dat vorig jaar zijn laatste levensjaar kende….
LiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2023: Hoogtepunten verzamelen onder de Spaanse zon

Primavera Sound Barcelona is al twintig jaar het Europese festival bij uitstek om de meest actuele, alternatieve bands aan het werk te…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.