AlbumsRecensies

Beach House – Become (★★★½): Dromerig extraatje

Na lang wachten werd het geduld van menig Beach House-fan vorig jaar dan eindelijk beloond. De band van Victoria Legrand en Alex Scally had namelijk de tijd genomen om met een opvolger voor het fantastische 7 te komen, maar met Once Twice Melody maakte het duo die vier jaar stilte meteen meer dan goed. Daarmee doelen we niet alleen op het feit dat de Amerikanen op muzikaal vlak de nagel vaker wel dan niet op de kop sloegen, maar we bedoelen het ook vrij letterlijk: met 22 nummers en een duur van anderhalf uur kwam je als fan niets te kort. Na een uitgebreide tournee zag het er even naar uit dat Beach House ons met meer dan genoeg vers materiaal had achtergelaten zodat we onszelf weer enkele jaren zoet konden houden in afwachting van een volgend hoofdstuk, maar niets blijkt minder waar.

Om alle dromers al meteen met de voetjes op de grond te zetten: neen, er zit niet alweer een nieuwe Beach House-plaat aan te komen.  Legrand en Scally waren gewoon nog niet helemaal uitverteld. In het kader van Record Store Day bracht het duo namelijk een vijf nummers tellende ep uit onder de noemer Become. Vijf nummers die niet echt in het verhaal van Once Twice Melody pasten, maar die volgens de Amerikanen wel samen een mooi geheel wisten te vormen. Terecht.

Beach House heeft er zichzelf doorheen de jaren heer en meester in gemaakt te blijven verrassen in herkenbaarheid. Zo weet je ergens wel altijd al wel hoe het zal klinken, maar nooit wordt het voorspelbaar. Dat wordt al duidelijk van bij opener “American Daughter”, waarin licht en donker zoals vanouds weer hand in hand gaan. Een schurende riff maakt de hemel galzwart, de lichte gitaar en Legrands herkenbare engelenzang zorgen voor de sterretjes. De euforie kruipt vanzelfsprekend onder je huid. Een lijn die de Amerikanen doortrekken doorheen Become, maar die altijd wel een fijn kronkeltje weet te maken. “Holiday House” kent bijvoorbeeld een soort trippy randje door de Tame Impala-achtige herhalende synths, terwijl “Devil’s Pool” dan weer baadt in melancholie.

Hoewel Become slechts vijf nummers telt, klokt Beach House toch weer af boven het half uur. Redelijk lang dus, maar net doordat de gemiddelde speelduur van een song rond de vijf minuten ligt, krijgen ze ook mooi de tijd om zich te ontplooien. Dat is al het geval bij “Black Magic”, waarin een dromerige gitaarlijn de heerlijke trip aan elkaar bindt, maar valt nog het meest op in de titeltrack. Al van bij de eerste noten heb je namelijk het gevoel dat er heel wat te gebeuren staat, want waar de track begint met een synthlijn, bloeit het geheel al snel open in een soort semi-akoestisch nummer die zowel groots als klein binnenkomt. Een soort auditieve zonsopkomst, waarbij de sterretjes stilaan plaats ruimen voor een stralend zonnetje dat voor een goudgeel-oranjeroze lichtspektakel zorgt. Melancholische chaos, dromerige schoonheid.

Je zou, zeker in vergelijking met laatstgenoemd nummer, kunnen zeggen dat Beach House soms een beetje te veel voortkabbelt, maar ook daar schuilt langs de andere kant de charme van de band in. Het maakt van Become een dromerig extraatje waar fans zeker hun hartje aan zullen kunnen verwarmen. Ideaal voor bij dit lenteweer of de perfecte soundtrack voor een avondje sterrenkijken. Een tussendoortje dus, maar wel eentje dat kan smaken.

Facebook / Instagram

Ontdek “Become”, ons favoriete nummer van Become, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2152 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Robin Kester - Honeycomb Shades (★★★★): Zweven tussen extase en melancholie

Dik twee jaar geleden bracht Robin Kester met This Is Not A Democracy haar eerste mini-album uit. Waar het in eerste instantie…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Crowd Of Chairs - "Become"

Sinds Crowd Of Chairs in 2015 de Beloften won, is de noiserockband een vaste waarde binnen het Gents circuit. Twee jaar geleden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.