Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RONKER – “Shame”

© CPU – Ine Van Baelen

Zonder blikken of blozen stormde RONKER vorig jaar de muziekwereld binnen. Het viertal uit Denderleeuw noemt zijn lawaai ‘beenharde postpunkgaze of indiemetal’. Wat ze daar juist mee bedoelen, hoorden we reeds op “Goliath“. Net zoals vele andere ruige gitaarbands, kent RONKER geen schroom om elk podium af te breken. Daar waren we persoonlijk getuige van op ons showcasefestival in Pilar. In de aanloop naar het festival maakten we kort, maar krachtig kennis met de groep. Toen maakten ze de belofte dat er een stapel liveshows op de planning staan. Voor de opname en mixing van “Shame” werd de hulp ingeroepen van Thomas Valkiers (Crackups) en Tim De Gieter (Amenra, Doodseskader).

Met Halloween in het vooruitzicht jaagt RONKER ons al goed de stuipen op het lijf. De (pompoen) soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Op “Shame” houdt dat gezegde geen steek. De noiseriffs knetteren, sissen en brommen alle kanten op. Zanger-gitarist Jasper De Petter lijkt ons een gedaantewisselaar. In het begin zingt hij nog als een in het nauw gedreven beest, maar op het einde verandert hij in een losgeslagen moordmachine. De rest van de band blijft gewoon verder spelen, waardoor er onheil in de lucht blijft hangen. Dat er na verloop van tijd donderwolken en blikseminslagen aan te pas komen, doet ons niet al te fel huiveren. Naast een bloedgeur ademt RONKER zijn sound catchiness, die het reukorgaan zal prikkelen van enkelingen die nostalgisch terugkijken op de periode dat de avant-garde luide muziek definieerde.

“Shame” is de tweede single van een vierdelig verhaal. De debuut-ep wordt verwacht in het voorjaar van 2023. In tussentijd kan je RONKER gaan kijken in De Kelk (28/10), Villa Annama (04/11), De Nachtwacht (05/11), De Rus (11/11), JH Sojo (12/11), Café Cabron (20/11), FARRM (23/11), Elpee (16/12) en De Centrale (25/01).

Instagram / VI.BE / Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lauren Mayberry - "Shame"

Nu CHVRCHES het tienjarig jubileum van debuutplaat The Bones of What You Believe uitgebreid heeft gevierd, kan frontvrouw Lauren Mayberry zich eindelijk voluit…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2023 (Festivaldag 3): Kippenvel in het park

Acht artiesten, acht verschillende genres. Vrijdag en zaterdag waren dan wel gereserveerd voor de gevestigde, Belgische bands en festivalhypes van het moment,…
AlbumsRecensies

RONKER - Self Loathing Self Help (★★★): Zwartgallige corrosie van metalen

‘Muzikaal gezien vind ik ons Sepultura, maar dan gespeeld door Nirvana’, zo omschreef RONKER zichzelf tijdens ons interview in Trix. Overal waar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.