AlbumsFeatured albumsRecensies

Black Box Revelation – Poetic Rivals (★★★★): Diverser dan ooit, rockend als altijd

Een mens zou bijna vergeten dat het al vijf jaar geleden is sinds Black Box Revelation nog eens een plaat uitbracht. Echt weg leken bloedbroeders Jan Paternoster en Dries Van Dijck nooit. De groep proefde bij tijd en wijle nog van een podium waarbij het uitstekende Tattooed Smiles als meest verse munitie bleef gelden. In tussentijd werkte Jan Paternoster zich op tot een graag geziene gast in de Vlaamse media en leerde ook de VTM-kijker zijn nonchalante cool kennen als coach in de The Voice van Vlaanderen. Wie zou geloven dat de zoete aanraking met commerciële media elk greintje rock-‘n-roll onmiddellijk doet sterven, kunnen we geruststellen: ook de zesde plaat van Black Box Revelation blijkt onversneden klasse.

Voor de nieuwe langspeler trok Black Box Revelation het kanaal over, recht naar de krakkemikkige studio van Andy Savours. Aangetrokken door de rauwe energie die Savours wist op te wekken op For the First Time van Black Country, New Road hoopte de groep daar eenzelfde adrenalineshot te ontvangen. De producer voegde zo voor het eerst uitgesproken elektronische invloeden toe aan het repertoire van de band. De intro van “Heads or Tails” kan bevreemdend aanvoelen, maar het nummer bouwt uiteindelijk op naar een coherent geheel dat ontegensprekelijk de stempel van Black Box Revelation draagt.

Waar Tattooed Smiles ons onderdompelde in een troostend bad bluesrock, heeft Poetic Rivals een veel korter, gekronkeld lontje dat op elk onverwacht moment kan ontvlammen. In het geval van Black Box Revelation zit de verrassing echter niet altijd in de loeiharde explosie. In het sterkste tweeluik van de plaat laat “Mr. Big Mouth” een blaffend rocknummer overgaan in een finale die trilt van de ingehouden spanning. Op het daaropvolgende “Losing A Friend” klonk Jan Paternoster naar eigen zeggen nog nooit lager en kleiner. De band confronteert op ingetogen wijze een dood die te vroeg komt. Het resultaat is van het sterkste dat we van Black Box Revelation kennen.

Zou iemand in het Belgische rocklandschap een meer herkenbare stem hebben dan Jan Paternoster? De vraag stellen, is ze beantwoorden. Of de groep nu stevig rechtdoor rockt zoals op “Alcohol” of eerder bluesy zwerft zoals op titelnummer “Poetic Rivals”, de stem van Paternoster blijft sterker binden dan een dubbele portie maïzena. Binnen die wereld van diverse herkenbaarheid valt het dan ook vol te houden dat de jongens nog steeds een grote portie van de teksten wijden aan verdovende middelen en liederlijk feestgedrag. Wie zich godganse dagen tussen de luiers begeeft, mag al eens wegdromen.

Valt er dan geen onvertogen woord te vertellen over de nieuwste worp van Black Box Revelation? Op “Coastline” werken de minieme bliepjes iets minder dan op “Heads or Tails” en “Margarita” was de meest veilige single van de vier. Wanneer je daarna moet opmerken dat dat natuurlijk wel gewoon een goed nummer was, valt het op hoe gedetailleerd de kritiek al moet worden. Daartegenover stelde de groep dan weer een ijzersterke eerste single “Wrecking Bed Posts” die al het beste uit de carrière van de groep balt in een nummer dat vanaf de eerste noten gemaakt is om de manifeste frontrunner van deze plaat te zijn.

Black Box Revelation klinkt op Poetic Rivals diverser dan ooit, zonder dat dit album door een andere band gemaakt had kunnen worden. Het duo vertoont op geen enkel moment een spat verval. Wie ooit al eens een liveshow van de groep zag, weet dat deze nummers live alleen maar tot een explosie kunnen leiden.

Black Box Revelation live aan het werk zien? Dat kan de komende maanden in heel wat zalen en verschillende festivals. De volledige speellijst vind je hier.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Losing A Friend”, ons favoriete nummer van Poetic Rivalsin onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop maakt namen openingsavond bekend: Black Box Revelation, The Subs, blackwave. en meer!

De affiche van Pukkelpop krijgt alsmaar meer vorm, al bleef de line-up van de openingsavond vooralsnog leeg. Daar komt nu verandering in,…
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2023 (Festivaldag 1): Meer dan een opwarmer

Volgens aloude traditie is Gladiolen als festival medeverantwoordelijk voor het klaarstomen van menig muzikant voor de aankomende, drukke periode. Tijdens de 23ste…
InstagramLiveRecensies

Black Box Revelation @ Ancienne Belgique (AB): Fuck yeah!

Black Box Revelation is al enige tijd een vaste waarde in ons muzieklandschap, dus niemand die nog verbaasd opkijkt wanneer de groep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.