Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kyoto Kyoto – “So”

© Guus van der Aa

Laten we meteen de olifant in de kamer benoemen door te stellen dat Kyoto Kyoto postpunk maakt met invloeden van black metal tot jazz en Rammstein. Ad hoc zelf verzonnen termen als post-prog-core of math-doom-punk helpen de gemiddelde rockfan wellicht niet veel, dus eigenlijk moet je gewoon luisteren en hopen dat je het kan plaatsen. Sinds een kleine twee jaar brengt het enigmatische drietal (soms uitgebreid tot vijf) uit London sporadisch een excentrieke single uit, waarmee ze steeds hun eigen grenzen verleggen. Kort na hun glorieuze passage op Left of the Dial in het najaar van 2022, verscheen een eerste ep Mirror Flexing Jaw. Deze single, “So”, volgt rechtstreeks op “Trier”, al lijken ze eerder te dienen als promo voor nabije concerten dan als aankondiging van een debuutplaat of iets dergelijks. De oplage van dit tweeluik op Bandcamp is dan ook beperkt tot exact honderd vinyls.

“So” is een goeie opener voor “Trier” en is ook gewoon gepast als start van een concert. Zo is het nummer in zijn uiteindelijke vorm al een jaar bekend bij de kleine, maar trouwe fanbasis van Kyoto Kyoto. We merken een verdeling in vier stukken op. Beginnen doen we met onheilspellende leads en een afwachtende ritmesectie. Geleidelijk aan winnen de instrumenten aan intensiteit zodat ze stilaan naar noiserock of metal neigen. Eensklaps neemt “So” een spirituele brug en klinkt het ineens als hypnotiserende black metal. In de laatste minuut komt de beginriff terug onder intens gebeuk en tuimelt het geheel de afgrond in. Kyoto Kyoto bewandelt dus nog steeds een mysterieus pad. In haar prilste begin had de groep het genoegen te kunnen jammen met de Japans-Duitse Damo Suzuki, ex-zanger van de krautrockband Can. Fragmenten van toen zitten onder andere verwerkt in tracks als “Trier” en de band lijkt nog niet bedaard te zijn in hun drang naar willekeurig experiment. “So” zal nooit een hit worden, maar opnieuw maakt de Londense band een song die onze mond laat openvallen!

Facebook / Instagram / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

177 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Geraldines - "So"

De indierockers van Geraldines zijn terug van weggeweest. Nadat hun debuut Never Worry Always Worry in 2020 verscheen, leek het doek even…
LiveRecensies

Sonic City (Dag 3): Van duo's naar ensembles

De laatste dag van Sonic City stond vooral in het teken van de curatie van Black Country, New Road. Op die manier…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kyoto Kyoto - "Trier"

Kyoto Kyoto is zo’n band waar we moeilijk een label op durven plakken. De groep maakt noise, mathrock, postpunk, kraut en industrial,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.