Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Protomartyr – “Make Way”

© CPU – Mathias Verschueren

Elf jaar na hun stomend debuut is Protomartyr rijp voor een zesde lp. Deze heet Formal Growth in the Desert en zal verschijnen op 2 juni via Domino Records. “Make Way” is hiervan de eerste single en tevens de opener van het album. In klank en tekst ligt het nummer goed in lijn met Ultimate Success Today uit 2020, dat betekent dat het niet alleen vol zit met beenharde punk, maar ook de aandacht trekt naar interessante texturen. In de atmosferische strofes horen we een zachte, maar huiverende basisriff, waarover Joe Casey met een koele sereniteit het einde der tijden afkondigt. ‘Welcome to the haunted earth – The living after life,’ mijmert hij, waarna de gitaarregisters abrupt uit hun voegen treden. Meermaals kalmeert gitarist en co-producer Greg Ahee zijn wapentuig, wat hem de ruimte geeft om andere stijlen binnen te halen. Zo horen we glissando-accentjes met een bottleneck uit de americana en triades van donkere synths. Om dit soort leads live te brengen, tourt Protomartyr sinds enkele jaren met Kelley Deal, bekend van The Breeders.

In de videoclip zien we de zorgwekkende voortgang van een bizar medisch experiment. Zowel de visuele stijl als de thematiek van de beelden komen ook goed overeen met die van “Worm In Heaven” van drie jaar geleden. Regisseur Trevor Naud gaf aan dat het een bewuste keuze was om de twee schijven in een tandem te plaatsen. Met “Make Way” bewijst het viertal uit Detroit alvast dat hun formule van existentiële punkpoëzie nog steeds werkt. Het ziet er dus naar uit dat Protomartyr nog op exact dezelfde golflengte zit als bij hun vorige album. Of ze dat niveau echter ook gaan overtreffen, valt nog te bezien natuurlijk.

In augustus keert Protomartyr terug naar Europa, al zijn er tot nu toe enkel data aangekondigd in onze buurlanden.

Website / Facebook / Twitter / Instagram

Tracklist voor Formal Growth in the Desert:
1. Make Way
2. For Tomorrow
3. Elimination Dances
4. Fun In Hi Skool
5. Let’s Tip the Creator
6. Graft Vs. Host
7. 3800 Tigers
8. Polacrilex Kid
9. Fulfillment Center
10. We Know the Rats
11. The Author
12. Rain Garden

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

148 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Depeche Mode @ Sportpaleis: Meesterlijk met een grote M

Het was gisteren een stralende dag, maar in plaats van te genieten van een zonnig terrasje verkozen zo’n twintigduizend mensen toch om…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Chalk - "Conditions"

‘Een goede start is het halve werk’ lijkt de lijfspreuk te zijn van de Noord-Ierse band Chalk. Het trio heeft nog maar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Girls In Synthesis - "I Know No Other Way"

Sinds hun formatie eind 2016 heeft Girls In Synthesis een mate van intensiteit weten vast te houden die weinig bands kunnen evenaren,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.