Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Protomartyr – “Worm In Heaven”

Protomartyr draait ondertussen al een tiental jaren mee in het postpunkwereldje en lijkt niet snel te willen stoppen. Steeds op zoek naar bouten en moeren om de machine net iets beter te doen lopen. Pop kan je het moeilijk noemen en ook punk is te ijl om hun songschrift te definiëren. Een vergelijking met The Birthday Party lijkt gepast, al horen we er eerder de mature Nick Cave in. Het inmiddels vijfde album Ultimate Success Today komt uit op 17 juli, na eerst voor 29 mei aangekondigd te zijn. De tweede single pakt het een ietsiepietsie rustiger aan dan de eerste. Het is eerder een smeulend kampvuurtje dan een dreigende bosbrand.

De video is geïnspireerd door La Jettée uit 1962, die visueel ook bestaat uit momentopnames. Het geheel is een prima weergave van ons leven in deze claustrofobische tijden. De band uit Detroit lijkt gefascineerd door tijd en tijdsgeest: hun debuut brachten ze vorig jaar opnieuw uit en hun teksten raken aan paniek en existentiële angst. ‘It’s time to say goodbye’, zingt Joe Casey op dit heerlijk stukje melancholie. Ook de saxofoon is weer van de partij, al vult hij hier beheerst de akkoordenprogressie aan. Er spelen meerdere gastartiesten op dit album, en hun rol tot nu toe is onberispelijk. We vinden het heerlijk hoe Protomartyr al hun hevigheid behoudt en toch ruimte laat voor enkele griezelige houtblazers. De intensiteit van het gitaargestriem gaat in golven mee met de sfeer van het nummer, om te eindigen in crescendo. “Worm In Heaven” is zo de afsluiter van wat ongetwijfeld een topalbum zal blijken.

WebsiteFacebookTwitterInstagram

28 april 2020

About Author

Renaat Senechal


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief