InstagramLiveRecensies

EDEN @ La Madeleine: Spetterende (licht)show voor trouwe fans

© CPU – Toon Miermans

Het is ondertussen al acht jaar geleden sinds Jonathon Ng debuteerde met zijn ep End Credits. Ondertussen wist de zanger, die we beter kennen onder zijn artiestennaam EDEN, daar heel wat muziek aan toe te voegen. Hij sprokkelde ook al heel wat streams bij elkaar en daarbij ook een heel aantal fans. Drie jaar geleden bracht de Ier de plaat No Future uit, een album waarbij een tour hoorde. Door een bepaald virus dat ons allen welgekend is, ging deze niet door. EDEN liet deze teleurstelling niet aan zijn hart komen, want een jaar later stond hij alweer op verscheidene podia met een tour, de End Credits RETOUR. In september vorig jaar bracht de Ier zijn derde langspeler, ICYMI, uit. Ook hierbij hoort natuurlijk een Europese tour en gelukkig voor de zanger kan deze zonder problemen doorgaan. Wij waren erbij gisteren toen hij de laatste tussenstop deed van zijn tour in La Madeleine.

Vooraleer het de beurt was aan EDEN, mocht Chartreuse het publiek opwarmen. Hun gezellige indie wist aanvankelijk de aandacht van de zaal zodanig te trekken dat deze stil werd, al was dat maar van korte duur. Ergens halverwege vonden de meeste aanwezigen dat het tijd was om eens bij te kletsen, waardoor de charme van Chartreuse een beetje verloren ging. Dit was enorm hoorbaar toen de focus even lag op de zangeres achter de piano, die een intiem momentje in de set wilde steken. De achterste helft van de zaal had de boodschap duidelijk niet begrepen en hun concentratie was weg. Toch lieten de muzikanten dat hun pret niet bederven, wat te zien was door hun enthousiasme op podium. Ze hadden duidelijk plezier en eindigden met enkele ´Thank you´s’ een halfuurtje aan fun.

© CPU – Toon Miermans

Het was duidelijk; het merendeel van de aanwezigen stond te wachten op EDEN en die liet om iets na negen van zich horen. Zelf stond hij nog niet op podium, maar we kregen een tekenfiguurtje te zien dat glimlachte terwijl er muziek afspeelde. Toen de Ier dan effectief opkwam, kon hij al meteen voor een eerste keer op een luid applaus rekenen en het zou zeker niet de laatste keer zijn. De zanger had er zin in, en we kregen het ene nummer na het andere naar ons hoofd gegooid. We genoten niet enkel van zijn zang, die trouwens perfect klonk, maar ook van het lichtspektakel en het scherm achter hem. Daar waar voordien dat tekenfiguur op stond, werden tijdens sommige nummers op voorhand gemaakte video’s getoond of livebeelden van La Madeleine. Tijdens “projecter” hield EDEN namelijk een helm vast die eigenlijk een camera bleek te zijn, en zo zagen we onszelf op het scherm.

EDEN stond gisteren niet alleen te performen, want hij had zijn drummer en multi-instrumentalist mee die ook voor de nodige sfeer zorgde. Toch wilde de zanger ook zelf even de instrumenten in de hand nemen en het klaarzetten van de gitaar zorgde voor een welgekomen pauze-momentje, alsook de tijd voor sommige fans om hun liefde te verklaren. Velen deden dat in het Engels, al hoorden we ook een Italiaan zijn hart luchten en vertellen hoe graag hij EDEN zag. De Ier wilde die relatie verderzetten, en deed dat door aan te kondigen dat het volgende nummer in de setlist “sex” was, een favoriet van de fans. Van begin tot eind zong de hele zaal mee en ook hier zorgden de lichten voor een geweldig spektakel. Het was dan ook niet erg dat hij zelf even een korte pauze nam, want van zodra hij stopte met zingen, deed het publiek gewoon verder.

© CPU – Toon Miermans

EDEN is niet enkel een zanger, hij is een echte performer. Tijdens de intiemere liedjes zoals “crash” en “Balling” bleef hij mooi staan aan de zijkant van het podium terwijl de sfeervolle, kleurrijke lichten op hem gericht waren. Wanneer hij enthousiastere nummers bracht, zag hij ook de gelegenheid om het podium te verkennen, wat eerder al bij “Locked” en “PS1” het geval was. Bij deze songs werden er ook visuals getoond en voelde het niet echt aan als een gewoon concert, maar als een heuse belevenis en een gift voor onze ogen. Toch wist de Ier duidelijk wat zijn limiet was, want het voelde nooit als te veel of geforceerd aan. La Madeleine leefde zich uit en het was duidelijk dat velen de avond van hun leven hadden.

Na het wederom intieme “Call Me Back”, waarbij EDEN achter de piano zat, gingen de artiesten even van podium en er volgde een luid applaus. Het publiek had zin in meer en was nog niet klaar, dus had de zanger geen andere mogelijkheid dan terug op podium te komen. Wat volgde waren nog enkele straffe nummers, met als echt einde het stevige “rock + roll”. Hierbij werd nog maar eens duidelijk hoe het publiek uit EDENs hand at. Hij stak tijdens het zingen even zijn hand in de lucht en bijna heel de zaal volgde hem daarin. Toen hij echt klaar was, volgde een verdiend luid en lang applaus voor de laatste show van de ICYMI-tour.

De zanger EDEN bracht gisteren in La Madeleine een spetterende show. Niet alleen zijn zang was prachtig, maar ook de lichten en achtergrondbeelden wisten ons enorm te entertainen. We kunnen bijna niet anders dan hem een rasechte performer noemen, want van begin tot einde wist hij zoals geen ander het publiek, dat uit trouwe fans stond, te bespelen. EDEN weet duidelijk wat hij doet en we hopen hem zeker nog eens terug te zien in België.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Closer 2
Sci-Fi
projector
sex
Locked
PS1
crash
Balling
Modern Warfare
End Credits
forever//over
tides / XO / drugs
Peaked
how to sleep
Call Me Back

Reaching 2 / Wake Up
rock + roll

Related posts
InstagramLiveRecensies

Maggie Lindemann @ La Madeleine: Naast de kroon gegrepen

Maggie Lindemann was ooit een schattig popmeisje tot ze het platenlabel-juk van zich afzwierde en onder haar eigen label swixxzaudio lekker ging…
InstagramLiveRecensies

Mimi Webb @ La Madeleine: Miminaal plezier

Het Britse popuniversum is sinds kort een nieuwe royalty rijker: Mimi Webb. De tweeëntwintigjarige zangeres droomde er al als jonge puber van…
LiveRecensies

The Teskey Brothers @ La Madeleine: Broederlijk spelen

Dat er nog steeds een (groot) publiek is voor soulvolle bluesmuziek, bewijst het recente succes van The Teskey Brothers. De Australische band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.