AlbumsRecensies

Brutus – “Burst” (★ ★ ★ ★½): gecontroleerd ontsporen

Brutus moeten we niet meer voorstellen, zeker? Het Leuvense trio speelde de voorbije jaren ziedende shows, bracht DIY enkele indrukwekkende 7-inches uit en wordt in het algemeen aanbeden door iedereen die ‘nee’ zegt tegen water bij de wijn, of melk in de koffie, of … Enfin, u snapt het wel. Hard. Rechtdoor. Oprecht.

Drumster Stefanie Mannaerts (u kent ze misschien van Rumours, Raveyards, The Spectors en als percussioniste op deze Wim Mertens) en gitarist Stijn Vanhoegaerden speelden samen in de band Starfucker. Bassist Peter Mulders heeft een verleden in poppunkband Sixtoys achter de rug. De drie kwamen uiteindelijk samen in Refused Party Program, een band die het legendarische punkalbum ‘The Shape Of Punk To Come’ van het Zweedse Refused onder handen nam.

Helemaal gek is dat niet. Brutus gaat op dezelfde manier om met muziek. Shoegaze, hardcore, black metal en postrock worden bij aanvang op een hoopje gegooid, vrij om hier en daar een invloed uit te lenen. Dillinger Escape Plan, At The Drive-In, Slowdive. Maar dan samen, en ook niet. Alsof je een grote doos Lego opent, en met alle kleuren blokjes iets nieuws bouwt. Een raketlanceerder of zo. Of een kernbom.

Bon, we zullen het maar zeggen: Stefanie Mannaerts, wat een vrouw. Al vanaf opener ‘March’ neemt ze je mee met buitenaards harde meppen op de drums en oerkreten die diep vanuit die eveneens buitenaardse strot komen. Laten we vooral de twee heren niet vergeten. De bas is diep, slepend, vuil, zompig. De gitaren gaan van lichtvoetig walsen naar eindeloos scheuren vooraleer je ‘België heeft precies wel een deftige scene’ kan zeggen.

Leadsingle ‘All Along’ combineert alles waar Brutus voor staat: indrukwekkende gitaarriffs, drumslagen die zélf de bomen door het bos niet meer zien, en een bas die zelfs het hellend vlak van Ronquières zou kunnen dragen. Het kan ook heerlijk subtiel: check die zweverige intro’s van ‘Drive’ en ‘Looking for Love on Devils Mountain’, of het middenstuk van ‘Baby Seal’ (gewéldige titel). Favorietje ‘Bird’ is als een dagtrip die rustig begint en waarbij je steeds verder van het pad afglijdt tot je in allesverterende moerassen verzwolgen wordt.

Gecontroleerd ontsporen, dat doet Brutus op deze eersteling. De verpersoonlijkte Bermudadriehoek van België stijgt op ‘Burst’ boven zichzelf uit. Ga naar hun concerten om die energie te voelen die woorden maar half kunnen vatten. En wij zullen hier wel wachten. Benieuwd naar die verdere shape of Brutus to come.

WebsiteFacebook / Twitter / Instagram

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

God Is An Astronaut - Ghost Tapes #10 (★★★½): Ode aan de woeste wanhoop

  Dat de Ierse groep God Is An Astronaut zowel live als op plaat garant staat voor intense postrock, is intussen geen…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
AlbumsRecensies

Refused - The Malignant Fire (★★★½): Weerzien met een oude vriend

Refused mag je vergelijken met een vriend die verhuisd is en die je niet vaak meer ziet. Bij elk weerzien roept dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.