AlbumsRecensies

Brutus – “Burst” (★ ★ ★ ★½): gecontroleerd ontsporen

Brutus moeten we niet meer voorstellen, zeker? Het Leuvense trio speelde de voorbije jaren ziedende shows, bracht DIY enkele indrukwekkende 7-inches uit en wordt in het algemeen aanbeden door iedereen die ‘nee’ zegt tegen water bij de wijn, of melk in de koffie, of … Enfin, u snapt het wel. Hard. Rechtdoor. Oprecht.

Drumster Stefanie Mannaerts (u kent ze misschien van Rumours, Raveyards, The Spectors en als percussioniste op deze Wim Mertens) en gitarist Stijn Vanhoegaerden speelden samen in de band Starfucker. Bassist Peter Mulders heeft een verleden in poppunkband Sixtoys achter de rug. De drie kwamen uiteindelijk samen in Refused Party Program, een band die het legendarische punkalbum ‘The Shape Of Punk To Come’ van het Zweedse Refused onder handen nam.

Helemaal gek is dat niet. Brutus gaat op dezelfde manier om met muziek. Shoegaze, hardcore, black metal en postrock worden bij aanvang op een hoopje gegooid, vrij om hier en daar een invloed uit te lenen. Dillinger Escape Plan, At The Drive-In, Slowdive. Maar dan samen, en ook niet. Alsof je een grote doos Lego opent, en met alle kleuren blokjes iets nieuws bouwt. Een raketlanceerder of zo. Of een kernbom.

Bon, we zullen het maar zeggen: Stefanie Mannaerts, wat een vrouw. Al vanaf opener ‘March’ neemt ze je mee met buitenaards harde meppen op de drums en oerkreten die diep vanuit die eveneens buitenaardse strot komen. Laten we vooral de twee heren niet vergeten. De bas is diep, slepend, vuil, zompig. De gitaren gaan van lichtvoetig walsen naar eindeloos scheuren vooraleer je ‘België heeft precies wel een deftige scene’ kan zeggen.

Leadsingle ‘All Along’ combineert alles waar Brutus voor staat: indrukwekkende gitaarriffs, drumslagen die zélf de bomen door het bos niet meer zien, en een bas die zelfs het hellend vlak van Ronquières zou kunnen dragen. Het kan ook heerlijk subtiel: check die zweverige intro’s van ‘Drive’ en ‘Looking for Love on Devils Mountain’, of het middenstuk van ‘Baby Seal’ (gewéldige titel). Favorietje ‘Bird’ is als een dagtrip die rustig begint en waarbij je steeds verder van het pad afglijdt tot je in allesverterende moerassen verzwolgen wordt.

Gecontroleerd ontsporen, dat doet Brutus op deze eersteling. De verpersoonlijkte Bermudadriehoek van België stijgt op ‘Burst’ boven zichzelf uit. Ga naar hun concerten om die energie te voelen die woorden maar half kunnen vatten. En wij zullen hier wel wachten. Benieuwd naar die verdere shape of Brutus to come.

WebsiteFacebook / Twitter / Instagram

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2021 (Dag 1): De festivalkoorts is terug

We mogen weer! Er blies gisteren dan ook een collectieve zucht van opluchting door de festivalweide van Crammerock. Het festival in Stekene…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brutus, The Charlatans, De Jeugd Van Tegenwoordig en DIRK. op Crammerock 2021!

We hebben heel lang op livemuziek in ‘normale’ omstandigheden moeten wachten, maar de afgelopen weken kwam daar door de positief evoluerende vaccinatiecijfers…
FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Alcatraz opent de poorten naar de hemel en de hel

Er stond een flinke wind afgelopen vrijdag in Kortrijk. Niet afkomstig van de atmosfeer deze keer, maar van de collectieve zucht van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.