InstagramLiveRecensies

Johannes Is Zijn Naam @ De Roma: Eenzame dichter

© CPU – Peter Verstraeten

De AMOR, het kleine zaaltje naast de Roma, was gisteren het decor voor de eerste van drie concerten van Johannes Is Zijn Naam. Hoewel het nieuwe project van Johannes Verschaeve (The Van Jets) nog niet veel van zich liet horen, was er een oprecht grote belangstelling.

Lang lang lang geleden, nog voor er in China sprake was van een gevaarlijk virus, besloot Belgisch erfgoed The Van Jets ermee op te houden. De broers Verschaeve gingen elk hun eigen weg. Drummer Michael koos voor een carrière als sportpsycholoog, terwijl frontman Johannes zich na The Van Jets nu volledig uitleeft in z’n eentje als Johannes Is Zijn Naam.

© CPU – Peter Verstraeten

Wie denkt dat het nieuwe project van Johannes een afkooksel is van The Van Jets, heeft het grondig mis. Met Johannes Is Zijn naam doet de oud-frontman volledig zijn ding op het podium. Helemaal alleen, in het Nederlands en ondersteund door een verzameling welgecureerde elektronische beats en synths. Hoewel Johannes Is Zijn Naam nog maar drie singles uitbracht, zijn twee van de drie concerten in AMOR uitverkocht.

Johannes Is Zijn Naam kon geen betere setting kiezen voor zijn show. Een klein podium achterin een café, waar nog geen honderd mensen binnen kunnen. De avond begint met een stem die voorleest uit de Bijbel en eindigt met de vers ‘Johannes is zijn naam’. De man van de avond springt gelijk het kleine podium op en laat zich gaan op “Johnny Will Be King”.

© CPU – Peter Verstraeten

Johannes verdrinkt bijna in zijn grijs kostuum en doet zo – geflankeerd door de eighties sound – snel aan David Byrne denken. Hij straalt een zelfvertrouwen uit dat we herkennen uit de hoogdagen van The Van Jets. Zelfs in een kleine zaal, op slechts drie meter van zijn publiek, zet hij zonder nadenken zijn performance-knop aan. Verschaeve is meer dan enkel een goede muzikant, schrijver en zanger. Hij brengt echt een personage tot leven met zijn optreden. Die Johnny ziet er eenzaam uit en tegelijkertijd ook zelfzeker, een beetje zielig bij momenten.

Dat beeld krijgen we niet zomaar. De eerste liedjes van de avond gaan over uitgaan, roken en drinken. Met een leeg glas en een niet-aangestoken sigaret geeft hij tijdens “De Kooi” ons denkbeeld nog iets meer kleur. Met die felle lichten en massa’s rook, lijkt het alsof we mee op de dansvloer staan. De Nederlandse teksten helpen ook natuurlijk. Geen moeilijke woorden, maar herkenbare beelden maken dat de songs makkelijk binnenkomen. Zelfs een verhaal over de monsterfile op de E17 van Gent naar Antwerpen, klinkt als een gedicht.

© CPU – Peter Verstraeten

De synths zijn de rode draad doorheen de avond. Iedere track wordt gestart vanop de laptop en af en toe verfraait Johannes deze live met gitaar of een mini-keyboard, zoals bij het charmante spoken word “Dichterlijke Mist”. Naarmate de avond vordert, wordt die backingtrack niet zomaar een achtergrond voor wat Johannes te vertellen heeft, maar een tweede, onzichtbaar bandlid. Met vraag en antwoord gaat Johannes in interactie met de elektronische creaties die hij vooraf gemaakt heeft. Op “Baby kom thuis” zingt hij over ‘een microgolf die piept’, ‘dingen die zingen’ en lijken we die ook terug te horen op de achtergrond.

Na het sterke “Rollercoaster van emoties”, waarmee Johnny opnieuw zegeviert als onrustige poëet, volgt het eerste minder geniale lied van de avond. Gelukkig wordt dat snel uit het geheugen gewist door erover te walsen met afsluiter en laatste single “Apparaat”. Het zwaailicht in het decor blijft blauw licht schijnen wanneer alle andere lichten doven en Johannes neemt uitgebreid een welverdiend applaus in ontvangst. Als afscheid zet hij opnieuw de Bijbel op: ‘Johannes is zijn naam’.

Zin om deze muzikale dichter zelf aan het werk te zien? Snel zijn is de boodschap, want enkel voor de derde datum in AMOR op 19 maart zijn nog tickets. Verder kan je Johannes Is Zijn Naam ook nog aan het werk zien op een albumreleaseconcert op 5 mei in Gent of 10 mei in Leuven of 11 mei in Hasselt.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Johnny Will Be King
Party boy
De kooi
Dichterlijke mist
Baby kom thuis
Geef me over
Rollercoaster van emoties
Ik ben er niet
Apparaat

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2023

2023 was alweer goed gevuld met nieuwe muziek. Niet alleen internationale kleppers deden onze harten sneller slaan, maar ook op Belgische bodem…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Johannes Is Zijn Naam - Johannes Is Zijn Naam (★★★★): Denderend solodebuut

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat het stelletje olijke West-Vlamingen – bij het grote publiek bekend als The Van Jets –…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.