Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sophie Straat – “Mooier Als Je Lacht”

© Jonna Bruinsma

Waar sommige artiesten het moeilijk lijken te vinden om serieuze onderwerpen aan te kaarten in hun muziek, lijkt Sophie Straat er behoorlijk weinig moeite mee te hebben. De Amsterdamse staat er inmiddels om bekend om urgente maatschappelijke problemen in een aanstekelijk volksliedje met een dikke knipoog te steken. Zo pleitte ze met de heren van Goldband in een catchy popnummertje voor meer vrouwen in het Nederlandse parlement op “Tweede Kamer” en bekritiseerde ze het patriarchaat vurig op de oerhollandse smartlap “Mannen“. Die kritiek op het patriarchaat keert terug op haar nieuwste single “Mooier Als Je Lacht”, want op dit nummer heeft Sophie Straat het over seksuele intimidatie tegen vrouwen.

In “Mooier Als Je Lacht” omschrijft de zangeres vervelende situaties uit het alledaagse leven waarin ze als vrouw wordt lastiggevallen door mannen. Een gast die bij je komt zitten in een trein die voor de rest leeg is, een vent die tegen je zegt dat je niet zo boos moet kijken en gewoon moet lachen; het lijkt zo nietszeggend, maar iedere vrouw herkent de angst die dit soort dingen bij haar los weet te maken. Sophie brengt het allemaal onder leiding van een lief, dromerig popdeuntje om de schijnbare onschuld van diezelfde mannen te spiegelen. Wellicht is dit wel het meest urgente nummer van de Nederlandse tot nu toe, juist doordat ze hier benadrukt dat het niet om alle mannen gaat, maar dat nagenoeg elke vrouw wel een nare ervaring gehad heeft met een man. “Mooier Als Je Lacht” toont aan dat dit soort zaken niet incidenteel zijn, maar juist onderdeel zijn van een veel groter, systematisch probleem. Dat maakt dit lied pijnlijk en confronterend, maar de herkenbaarheid creëert ook weer een gevoel van saamhorigheid bij vrouwen. En kan je iets mooiers doen dan met je muziek bereiken dat mensen zich minder alleen voelen?

Haar debuutalbum Smartlap Is Niet Dood verschijnt op 3 maart. In het voorjaar gaat Sophie Straat op tour in Nederland. De precieze data zijn te vinden op haar website. Of de zangeres ook nog een optreden zal geven in België, is nog niet bekend.

Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

258 posts

About author
nederlandser dan ik krijg je het niet
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 1): Kleine bui, veel vertier

De paasklokken luiden ook dit jaar het festivalseizoen mee op gang. In het oergezellige Schijndel opende Paaspop haar deuren voor tienduizenden festivalgangers…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Chibi Ichigo - NA HALF 1 (★★★★): Vitamine Zelfliefde

De coolste dingen in het leven zijn die dat je niet ziet aankomen. Zo is het nog zo’n klein halfjaar afwachten tot…
LiveRecensies

Noorderslag 2024: Het ei in de bal

Nadat al het Europese talent het drie dagen voor het zeggen had, staat Noorderslag volgeboekt met zowel talentvolle als klinkende Nederlandse acts….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.