Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sophie Straat – “Mannen”

© Jonna Bruinsma

Sophie Straat is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heuse cultheldin in Nederland. Met haar typische Hollandse volksliederen waarin ze scherpe maatschappijkritiek levert met een ontzettend plat Amsterdams accent, staat Sophie aan de voorgrond van een generatie creatievelingen in Nederland die kunst en politiek met elkaar verbinden. Eerder vroeg ze (samen met de heren van Goldband) iedereen op “Tweede Kamer” om voortaan te stemmen op een vrouw bij de verkiezingen, en op “Wat is het kut om agent te zijn” samplede ze Fleetwood Mac om op ironische wijze kritiek te geven op het buitensporige politiegeweld bij onze Noorderburen. Ze brengt het allemaal altijd met een flinke knipoog, maar dat maakt haar boodschappen nooit minder urgent. Dit geldt ook weer voor haar nieuwste single: “Mannen”.

Het zal je vast niet verbazen, maar “Mannen” gaat over mannen. Sophie Straat uit op dit feministische nummer haar frustraties over seksisme, de betweterigheid van veel mannen en het feit dat we vandaag de dag nog steeds leven in een mannenwereld. Het zijn ergernissen waar ontzettend veel vrouwen zich in herkennen, en Sophie slaagt erin om de complexe gedachten rondom het patriarchaat op toegankelijke wijze te bezingen. ‘Mannen, word eens bewust dat mannen geen haar beter zijn,’ stelt ze dan ook. Muzikaal gezien is “Mannen” misschien wel het meest Oerhollandse nummer dat we al van haar te horen kregen. Het is een typische smartlap gedreven door draaiorgels en accordeons. Hoe belangrijk we de boodschap ook vinden, heel gelukkig worden we niet van dat irritante geluid dat een draaiorgel produceert. We denken dat “Mannen” een ideaal nummer is om vals mee te zingen in de kroeg na een drankje te veel, vooral wanneer we weer eens boos zijn op een man, maar het lied aan onze playlist toevoegen, dat zullen we niet doen.

De Amsterdamse gaat volgend jaar op tournee door Nederland, waarvoor de exacte data hier te vinden zijn. Een stop in België is vooralsnog nog niet aangekondigd.

Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

258 posts

About author
nederlandser dan ik krijg je het niet
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 1): Kleine bui, veel vertier

De paasklokken luiden ook dit jaar het festivalseizoen mee op gang. In het oergezellige Schijndel opende Paaspop haar deuren voor tienduizenden festivalgangers…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Chibi Ichigo - NA HALF 1 (★★★★): Vitamine Zelfliefde

De coolste dingen in het leven zijn die dat je niet ziet aankomen. Zo is het nog zo’n klein halfjaar afwachten tot…
LiveRecensies

Noorderslag 2024: Het ei in de bal

Nadat al het Europese talent het drie dagen voor het zeggen had, staat Noorderslag volgeboekt met zowel talentvolle als klinkende Nederlandse acts….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.