AlbumsFeatured albumsRecensies

Joesef – Permanent Damage (★★★½): Exploratie van het tijdelijke en het permanente

Waar muziek voor sommigen puur en alleen een vorm van vermaak is, functioneert het voor anderen ook als een therapeutisch middel. Dat geldt bijvoorbeeld voor Joesef. De Schotse singer-songwriter heeft het altijd moeilijk gevonden om de rust in zijn hoofd te vinden. Hij was altijd bezig, had het altijd druk, was altijd aan het dromen, denken en zoeken naar iets dat hem die verlangde rust zou kunnen bieden. Het was pas toen hij een paar jaar geleden begon met muziek maken dat hij wat kalmer werd en zijn gevoelens op een gezondere manier kon verwerken. Dat is hem tot nu toe behoorlijk goed afgegaan: sinds zijn debuut in 2019 heeft Joesef zich namelijk succesvol geprofileerd als soulvolle sad boy die aan de voorgrond staat van de Schotse muziekscene. Met zijn eerlijke teksten en melancholische stemgeluid weet hij ons met gemak tot tranen te roeren, wat hij al bewees met de ep Play Me Something Nice uit 2019 en diens opvolger Does It Make You Feel Good? een jaar later. Nu, zo’n drie jaar na de release van die laatste ep, is zijn debuutalbum Permanent Damage eindelijk de wereld ingebracht.

Joesefs doel voor Permanent Damage was vooral het creëren van een album dat hem zou helpen in zijn helingsproces. De Schot streefde ernaar om zijn liefdesverdriet, relationele trauma’s en complexe gevoelens over het verliezen van een eerdere versie van jezelf te verwerken op een gezonde wijze. Of Permanent Damage hem echt geholpen heeft met helen, kunnen wij als buitenstaanders moeilijk beoordelen. Wat wij echter wel kunnen zeggen, is dat zijn eerste langspeler een wonderschone exploratie is van zijn psyche. Joesef verkent de tegenstrijdigheid van emoties: enerzijds zijn deze tijdelijk, anderzijds beïnvloeden ze jouw identiteit op een permanente wijze. Joesef doet dit met eerlijkheid en oprechtheid en maakt op Permanent Damage meer dan duidelijk dat hij zijn hart naar buiten toe draagt.

Voor wie inmiddels bekend is met Joesef, weet dat zijn gebroken hart vaak centraal staat in zijn muziek. Ook op Permanent Damage is dit het geval. Hij reflecteert hier namelijk ook op relaties uit het verleden en op zijn liefdesverdriet, maar ditmaal doet hij het veel kwetsbaarder dan hij voorheen al deed. De Schot geeft zich namelijk helemaal bloot op zijn debuutplaat. Zo is hij op het melancholische, emotionele “Borderline” ontzettend open over de complexiteiten en onzekerheden van een relatie wanneer je zelf kampt met mentale problemen. Ook “Joe” is zo’n enorm persoonlijk nummer. Op het eerste oor is dit misschien een catchy soulpopliedje met hoog meezinggehalte, maar Joesef blikt hierin terug op een toxische, manipulatieve ex die inmiddels niet meer in zijn leven is, en op de manier waarop die zijn psychische gezondheid ruïneerde.

Joesef slaagt op Permanent Damage meermaals in het verpakken van zijn onzekerheden en trauma’s in een groovy jasje. Dat doet hij dus op “Joe”, maar ook op het fantastische disco-achtige “It’s Been a Little Heavy Lately” en “Didn’t Know How to Love You”. Het best doet hij dit op “Moment”, wat ongetwijfeld een van de beste nummers op Permanent Damage is. Onder leiding van een catchy indiepopdeuntje dat het moeilijk maakt om stil te blijven zitten, stelt de singer-songwriter dat hij zou willen dat sommige variabele factoren in zijn leven vaste factoren waren. ‘Take me to some place where you’ll never slip away’, wenst Joesef dan ook. Doordat de Schot zijn duistere gevoelens grotendeels op deze manier benadert, voelt Permanent Damage ondanks de zware materie niet al te donker en deprimerend aan.

Dat betekent echter niet dat Joesef nooit een stapje terug zet op dit langverwachte debuut. Hij kiest er op enkele momenten wel degelijk voor om het wat kleiner en intiemer te houden, zoals op dat eerder genoemde “Borderline”, maar ook op het prachtige “Blue Car”. Op de uitstekende ballad exploreert de zanger de onmiskenbare impact die een verbroken, traumatische relatie nog heel erg lang op je kan hebben. Met zijn soulvolle stem en beeldende manier van teksten schrijven, weet hij ons helemaal in zijn verhaal mee te sleuren en ons tot tranen te roeren. Wanneer het nummer richting het einde toe dan ook nog eens volledig openbloeit met filmische drums, zijn wij al helemaal om.

Hoewel Joesefs gebroken hart dus een vrij prominente rol speelt op Permanent Damage, is er op de plaat ook voldoende ruimte voor hoopvollere, zonnigere momenten. Dat krijgen we bijvoorbeeld voorgeschoteld met “East End Coast“, wat een liefdevolle ode is aan zijn thuisstad Glasgow. In een wereld waarin alles onzeker en tijdelijk lijkt te zijn, functioneert de Schotse hoofdstad als zijn anker. Zelfs nu de zanger al een poosje in Londen gesetteld is, is zijn liefde voor Glasgow en de manier waarop deze stad hem gevormd heeft onvoorwaardelijk. Ook op het bijzonder fijne, afsluitende tweeluik “Last Orders” en “All Good” speuren we wat optimisme bij onze favoriete sad boy. Op die eerste realiseert Joesef dat hij ooit vast en heus iemand zal ontmoeten die hem wel verdient, terwijl hij op “All Good” onder leiding van sfeervolle strijkers en drums stelt dat alles uiteindelijk wel goed komt. Joesefs uiteindelijke conclusie op Permanent Damage lijkt te zijn dat trauma je wel degelijk vormt en bij je blijft voor lange tijd, maar dat de pijn vaak iets tijdelijks is en dat er altijd ruimte is voor zonneschijn en geluk.

We hebben er heel even op moeten wachten, maar het debuutalbum van Joesef is een ontzettend geslaagde plaat gebleken. Nee, niet ieder lied is even memorabel (“Apartment 22” en “Just Come Home With Me Tonight” zijn overbodige opvullertjes), maar op Permanent Damage laat de Schot vaker wel dan niet zien dat hij in staat is om op een volwassen en eerlijke wijze door zijn complexe gevoelens en trauma’s te navigeren . Dit doet hij zonder zichzelf neer te zetten als het zielige, verijdelde slachtoffer. Joesef weet ons grotendeels met gemak volledig mee te sleuren in zijn verhaal met zijn melancholische stem en vertellende manier van liedjes schrijven, en heeft op meerdere momenten voor waterige oogjes gezorgd bij ons. Het is een debuut om trots op te zijn, deze Permanent Damage, en wij denken dat dit een ontzettend veelbelovend begin is van een hele mooie carrière voor Joesef!

Op vrijdag 14 april komt hij Permanent Damage voorstellen in de Botanique in Brussel.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

258 posts

About author
nederlandser dan ik krijg je het niet
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joesef @ Botanique (Orangerie): Pastel, soul en groovy

Slechts weken vooraleer de coronapandemie genadeloos de wereld achter slot en grendel duwde, speelde Joesef in Botanique en gisteren stond de Schot…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joesef - “Borderline”

Het nieuwe jaar rustig beginnen zit er niet in voor Joesef. Eind volgende week verschijnt het langverwachte debuutalbum van onze favoriete Schotse…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Joesef - "Just Come Home with Me Tonight"

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar over een kleine twee maanden verschijnt dan eindelijk het debuutalbum van Joesef. De Schot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.